Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Vitol Grubu’nun Petrol Ofisi hisselerini satın almasından sonra ilk kez Petrol Ofisi CEO’su Gülsüm Azeri ile karşılaşıyorum; Bodrum’dan dert yanıyor...

        Çoğu zaman; sahillerde konuşulan çevre talanı, imar rantı, denizlerin kirlenmesi gibi konular işbaşı yapılınca unutulur. Bir avuç çevrecinin verdiği mücadele de ancak yerel basının ilgisini çeker.

        Bu kez durum farklı: Bodrum’un en etkili çevre hareketi ortaya çıkıyor!..

        Bundan yaklaşık bir yıl önce sözcülüğünü işadamı Murat Kaynar’ın yürüttüğü “Bodrum Tilkicik Koyları Girişimi” oluşturuluyor.

        Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün de aralarında olduğu Gökçebel’deki Cennetköy sakinlerinin önderliğiyle; Balyek, Cactus Hotels, Gökçebel Altesi, Mercanköy, Seba Butik ve Semarkant sitesinden komşuların da katılımıyla “Epique Island Marina’ya ve deniz dolgusuna hayır” çalışması başlatılıyor.

        İnönü, Azeri ve Kaynar’la birlikte Çevik Bir, Ali Şen, Gülsin Onay, Levent Bıçakcı, Lale Aytaman gibi generalinden piyanistine, futbol adamından belediye başkanına kadar önemli isimler “temiz deniz” için bir araya geliyor.

        Kaynar, “Temmuz 2016’da Bodrum Tilkicik Koyu’nda inşaatı süren Epique Island projesinin lansmanı yapıldı. 150 tekne barındıracak marina ve denize 12 dönümlük dolgu yapılacağı duyuruldu. Bu koya dolgu ve marina yapılırsa deniz kirlenecek, doğal yapısı bozulacak” diye yakınıyor.

        Projeyi Aksoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy yapıyor.

        Aksoy’un ortağı olduğu Turcas&Shell, Petrol Ofisi’nden sonra akaryakıt sektöründeki 4 büyük akaryakıt dağıtım şirketinden birisi. Alman RWE ile de enerji santralı yatırımı olan Aksoy, aynı zamanda Conrad İstanbul Bosphorus Oteli’nin de sahibi...

        Akaryakıt sektörünün önde gelen iki ismini denizde karşı karşıya getiren proje 2014 yılında başlamıştı. Yalıkavak Tilkicik Körfezi’ndeki proje; 126 dönümlük arazide 75 villa ve 50 odalı oteli kapsıyor.

        SONUNDA ÇED İÇİN BAŞVURDU

        Bebek’te yapılması gündeme gelen marina projesiyle mücadele eden Bebekliler Derneği Başkanı da olan Kaynar, Yalıkavak’taki süreci şöyle anlatıyor:

        “Aksoy’un devlete 2016’daki başvurusu sadece ‘Kıyı Düzenleme, Dolgu ve İskele’ projesi idi. 12 dönüm deniz dolgusu için proje sunmuştu. Söz konusu projeyle ilgili olarak Muğla İl Çevre Müdürlüğü’nün verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı, 158 kişinin imzasıyla Eylül 2016’da açtığımız yürütmeyi durdurma davası sürüyor. Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin tayin ettiği bilirkişi heyeti, 19 Haziran 2017 günü keşif ve tespite geldi.

        Aksoy bu arada Mayıs 2017’de, yeni bir hamle yaptı ve Şehircilik ve Çevre Bakanlığı’na marina projesi için resmen başvuruda bulundu. ÇED Ek-1 Yönetmelik gereği 29 Haziran 2017 tarihinde Yalıkavak Belediyesi’nde ‘Halkın Katılım Toplantısı’ düzenlendi. Toplantıya katılan 228 kişinin tamamı deniz dolgusu ve marinaya karşı çıktı. Divan başkanına imza kampanyamız, marina projesinin hukuki olmadığı için iptal edilmesine ilişkin talep dilekçemiz ve teknik dosya sunuldu.

        Tüm bunlar yetmezmiş gibi, yapmış olduğumuz sorgulama sonucunda, koyumuzun doğu bölümündeki tüm çıplak parsellerin Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafınca imar planlarının değiştirilerek işletme haklarının bir özel şirkete devredildiğini öğrendik. Burada da konut, otel, yat limanı/marina yapılmasının önü açılıyor.

        Bodrum Tilkicik Koylarına marina/yat limanı yapılması denizimizin, kıyılarımızın ve koyumuzun sonu olacaktır. Burası bir göle, bir laguna dönüşecek, ekosistem hızla bozulacaktır. Ege Üniversitesi’nin 2007 tarihli raporu bu koylarda denizdeki yapılaşmanın son derece yanlış olduğunu gösterdi.”

        KÜÇÜKBÜK’E ANKARA DARBESİ!

        Bu sorunlar Tilkicik Koyu’yla sınırlı değil. Eski Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci’nin Bodrum Gündoğan’ın adı üstünde “Küçükbük” koyunda satın aldığı 154 dönüm araziyi kel tavuğa çevirdiğini görmeyen yok!

        Deniz dolduruldu, zeytin ağaçları kesildi; 400 villa ve marina yapılacak...

        2005 yılında imara açılan Çetirge Burnu’nda, Bezci’nin şirketi Besa İnşaat’ın 1 milyar dolarlık yatırımına çevrecilerden tepkiler yükseliyor.

        Küçükbük Mahallesi Muhtar Azası, sanatçı/çevre gönüllüsü Özlem Tekin’in Tilkicik sakinleri kadar ünlü destekçileri yok ama kararlılıkla mücadelesini sürdürüyor.

        Şunu da merak ediyorum: Her kafasına esen evinin önüne marina yapacaksa Ulaştırma Bakanlığı niye marina yatırım kapasite planları yapıyor?

        Diğer Yazılar