Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın ilk yurtdışı ziyaretini Sırbistan’a yapması, iki ülke ilişkilerinde ikinci baharı müjdeliyor.

        Eski Yugoslavya’nın dağılmasıyla sonuçlanan ve 1992’den 2001 yılına kadar süren savaş sonrası, ekonomik güçlenme kolay olmuyor.

        Bosna-Hersek’te yaşanan Srebrenitsa katliamı sorumlusu olarak gösterilen NATO ittifakı protestosu; Sırbistan parlamento binasının duvarlarına asılan dövizlerde canlılığını koruyor.

        Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığını tanımaması, Balkan barışını ötelemeyi sürdürüyor.

        Ahmet Eşref Fakıbaba-Branislav Nedimovic

        Fakıbaba, “Türkiye-Sırbistan Tarım İş Forumu” nedeniyle bulunduğu Belgrad’da Sırbistan Tarım Orman ve Su Yönetimi Bakanı Branislav Nedimovic’le yeni dönemin temellerini atıyor.

        İki ülke arasında ilk Serbest Ticaret Anlaşması (STA), 2009 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Sırbistan ziyareti sonrasında imzalanmıştı.

        Eylül 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sırbistan’a yapması beklenen ziyaret öncesinde, siyasi kanallar açılıyor.

        Fakıbaba’nın Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile kurduğu sıcak temas, iki liderin bir araya geleceği zirveye basamak oluşturuyor.

        RUSYA KRİZİ SONRASI KURULDU

        Kamunun yanı sıra; özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı “Tarım İş Forumları” Ağustos 2016’dan itibaren; AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesindeki “Dış Pazar Stratejileri Çalışma Grubu” koordinasyonunda düzenleniyor.

        Sırbistan’dan önce Azerbaycan, Gürcistan, İran, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Arnavutluk’a gidildi.

        54 Afrika ülkesi ve 18 Arap ülkesiyle de Türkiye’de bir araya gelindi.

        Bu yılın sonuna kadar; Macaristan, Tunus, Bulgaristan, Fransa, Rusya ve Kazakistan ile de Tarım İş Forumu düzenlenmesi planlandı.

        Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatınaRusya’nın koyduğu engeller, dış pazar çeşitlenmesini zorunlu kılıyor.

        Dış Pazar Stratejileri Çalışma Grubu Temsilcisi Dr. Uğur İlkdoğan, Ekonomi Bakanlığı’nın sürdürdüğü çalışmalardan bağımsız olarak “tarım ve gıda” sektörünü seferber ettiklerini söylüyor.

        Türkiye’nin sancılı yürüyen Avrupa Birliği (AB) ile “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi” sürecini vurgulayan Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik; AB’ye tam üyelik süreci yaşayan Sırbistan’ın, Türkiye’yi dışlayan Almanya’yla yakınlığına dikkat çekiyor.

        ‘BİR EVİM BEŞİKTAŞ DİĞERİ BELGRAD’DA’

        7.1 milyon nüfuslu Sırbistan’da asgari ücretin 190 Euro olması, ülkenin fakir olduğu anlamına gelmiyor.

        Kişi başına 14 bin 200 dolar olan GSYH’nin yanı sıra, 1 milyar nüfuslu Balkanlar ve Rusya coğrafyasını ikram ediyor.

        İki ülke dış ticaretinde Türkiye 2016 yılında 582 milyon dolar, Sırbistan ise 288 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

        Türkiye’nin 20 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatında Sırbistan devede kulak. Ancak Türkiye için kritik olan et ve ayçiçeği potansiyeli yasal statüleri zorluyor.

        Fakıbaba Sırbistan’la bu iki konuyu öncelerken, dönüş yolunda sıfır gümrükle ithalat yaptığımız BosnaHersek’e uğrayarak canlı hayvan ve buğday ithalatında yeni düzenleme istedi.

        Sırbistan’da Jeanci ve Teklas’ın yatırımlarıyla birlikte 10 kadar Türk şirketinin toplam 50 milyon Euro’luk yatırımı bulunuyor. Bunların yanı sıra Simit Sarayı, LCW, Tudors ve Damat da vitrine çıkan Türk markaları.

        Belgrad’dan ayrılırken görüştüğüm bir yatırımcı şu ifadeyi kullanıyordu:

        “500 yıl bu topraklarda varlık gösteren Osmanlı, yatırımla geri geliyor...”

        DEİK Türkiye-Sırbistan İş Konseyi’nin Başkanı Aleksandar Medjedovic (İş Konseyi’nde Türk tarafının başkanının da Sırp olması dikkat çekiyor), “Evlerimden biri Beşiktaş, biri Belgrad, bir diğeri de Berlin’de” diyor.

        Belgrad ziyaretinin önemini yalnızca bu adresler bile anlatmaya yetebilir...

        Üzgünüm: Dün son yolculuğuna uğurlanan Tekfen’in kurucu ortağı Feyyaz Berker; ekonomi dünyasına çağdaş kimliğiyle liderlik eden az sayıda işadamından biri olarak anılacak. Sevenlerinin başı sağolsun.

        RUSYA VE AVRUPA BİRLİĞİ'NİN AÇIK KAPISI

        Belgrad gezisini özetleyen en anlamlı cümleyi, Fakıbaba ile Forum’un açılışını yapan Sırbistanlı Bakan Nedimovic sarf ediyor:

        “AB ve Rusya’ya STA kapsamında gümrüksüz ihracat yapıyoruz. Çin’le de STA imzalamak için görüşüyoruz. Avrupa’ya 80 kilometre mesafedeyiz. Sırbistan’a yatırım yapın. Biz sizi Batı, siz de bizi Doğu pazarına açabilirsiniz.”

        Fakıbaba’nın ziyaretinin önemini, “Ülkemize herhangi bir ülkeden gelen ilk tarım bakanısınız” değerlendirmesiyle de vurguluyor.

        İki ülkenin tarım bakanlıkları arasında 2011 yılında imzalanmış işbirliği anlaşmasının revize edilmesi bekleniyor.

        Türkiye’den et ve ayçiçeği başta olmak üzere tarım ürünleri ithalatına konulan sınırlamaların kalkmasını bekleyen Sırbistan, “üçüncü ülkelere ihracat” havucu uzatıyor.

        Diğer Yazılar