Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’nin çekirdeksiz üzüm türü sultaninin neredeyse tamamı Manisa’nın ilçesi Alaşehir’de üretiliyor. Üzümün yıllık rekoltesi 350 bin ton. Komşu ilçe Sarıgöl’de de 2-3 firma ile üzüm ticareti yapılıyor.

        Bölgenin bereketli topraklarının 2 bin yıllık izi, bir köylünün bulduğu Dionysos Şarap Tanrısı Mozaiği’nde saklı. Gerçekten saklı. Çünkü üstü 8 yıldır örtülü. Kazı çalışması yürütülememiş.

        750 bin dekar alanda 10 bin çiftçi ailesi ve 18 bin geçici işçi üzüm tarımıyla ilgileniyor. 100 bin nüfuslu ilçede 2 milyar dolarlık iş hacmi ortaya çıkaran üzümün ticareti ve ihracatıyla büyük çapta ilgilenen firma sayısı 70’e ulaşmış.

        SİİRT’TEN PAZARCI OLARAK ÇIKTI

        Üzüm ticareti yapan en büyük ilk 3 firma arasında Manisalı yok. Yaş meyve ve sebze ihracatında da Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında yer alan Siirtli Uçak Kardeşler ilk sırada. 600 milyon liralık cironun yüzde 70’inin ihracattan geldiğini söyleyen patron Ali Uçak, “Pazarcılıktan geliyorum” diyor.

        İkinci sırada Trabzonlu Hasan ve Saffet Kalyoncu’nun şirketi Kalyoncu Nakliyat yer alıyor. Pakistanlı yatırımcının kurduğu Pia Frucht şirketi kiraz ve üzüm üreticisi olarak Alaşehir’e yerleşmiş. Isparta’da tarım işletmesi olan şirket, Alaşehir’de bir de butik otel işletiyor. Hataylı Miçooğulları Ailesi’nin şirketi Öz Ümit de Samandağ’dan sonra ikinci yaş meyve ve sebze işletme tesisini Alaşehir’e kurmuş.

        Sarıgöl, Alaşehir gibi üzüm olgulaşınca hemen tüccara teslim etmiyor, bağın üstünü örtüp bekliyor. Sultani dünyada üzüm hasadının en düşük olduğu sezonda piyasaya çıkan bir ürün. O nedenle de başta Rusya, Almanya, Polonya olmak üzere dış pazarlardan yüksek talep görüyor.

        ORGANİK 8 LİRAYA İHRAÇ EDİLİYOR

        Alaşehir’in iyi tarım uygulamaları ve organik üzüm üretiminde Manisalı firmalar ağırlıkta.

        Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’ın davetlisi olarak gittiğimiz “Alaşehir Bağbozumu Şenliği”nde, bağ evine misafir olduğumuz Sadık Doğrusöz, iyi tarım uygulamaları yapıyor.

        Uçak krizi ile alımları kesen Rusya’dan bir tarım heyeti Doğrusöz’ün bağlarında inceleme yaptı. Manisalı Cenk Yıldırım da iyi tarım alanında ödüllü üzüm üreticilerinden. Ziraat mühendisi Hüseyin Özkan, organik üzümlerini kilosunu 8 liradan Almanya’ya ihraç ediyormuş.

        Üzüm tarlada kilosu 80 kuruş, bilemedin 1-1.5 liraya satılıyor. Alaşehir çiftçisi, üzüm tüccarının elinde. 1935 yılında “üzüm kurumu” olarak kurulan Tariş’in üzüm depolama kapasitesi ise 40 bin ton. O nedenle de stok yapamıyor. Her yıl 50 bin ton da üretim fazlası ortaya çıkınca, üzümün fiyatı tarlada değerini bulmuyor.

        Türkiye, yıllık ortalama 270 bin ton kuru üzüm üretimi ve 200 bin tonu aşan ihracatı ile dünyada ilk sırada yer alıyor. Türkiye’den 2014 yılında 213 bin ton kuru üzüm ihraç edilirken, bu yılın ilk 9 ayında 270 bin tonla rekor kırıldı.

        Alaşehir Gümrüğü’nden 2016 yılında yapılan 220 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatının 101 milyon doları yaş üzümden sağlandı.

        JEOTERMAL KAPASİTE DOLDU!

        Alaşehir’de toplam 400 milyon dolar yatırımla kurulacak toplam 600 megavat kapasiteli 9 jeotermal enerji santralı, çevreye tehdit oluşturuyor. Başkan Karaçoban, “Jeotermale karşı değilim, ama kontrollü olması lazım” uyarısında bulunuyor.

        Kuyu ağzı sıcaklığı 287 dereceye ulaşan jeotermal ısı potansiyeli açısından Alaşehir dünyada 3’üncü, Türkiye ise 7’nci sırada. Buldan-Alaşehir arasında bir metrekare boş alan kalmadığını, MTA’nın hepsini lisansladığını söyleyen Karaçoban, belediyenin de bir jeotermal tesisine ortak olduğunu ve buradan yılda 2 milyon dolarlık bir kaynak sağlamayı hedeflediğini söylüyor.

        Yerin 3 bin metre altından çıkarılan sıcak su, 85 derece ile yeniden toprağa veriliyor. Sıcak suyun çıkışı sırasında karbondioksit emisyonu oluşuyor.

        1. derece deprem kuşağında olan Alaşehir’de, şu soruyu sorabiliriz: Toprağa en çok vahşi sulama ve ilaçlama metotları kullanan tarım mı, yoksa kontrolsüz jeotermal mi zarar veriyor?

        İTALYA İLE KARDEŞ, ABD İLE HEMŞERİ!

        Karaçoban, İtalya’nın Toskana Vadisi’ndeki üzüm kenti Siena ile “kardeş şehir” olma sürecinde olduklarını vurguluyor.

        İtalya’nın kuzeyinde her yıl yeniçeri kostümleri ile Türk festivali düzenleyen ve “Türk köyü” olarak bilinen Moena ile de kardeş olma girişimleri olduğunu belirtiyor. Karaçoban, “Alaşehir, antik Philadelphia kenti havzasında kurulu. Amerika’daki aynı isimli kenti, buradan göç edenler kurmuş. Üzümkent kampanyamızda bu irtibatı da değerlendireceğiz” diyor.

        Diğer Yazılar