Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Beştepe’ye davet edilenler arasında sivil toplum şapkası olan iş dünyası temsilcileri olmakla birlikte, toplantı alışılageldiği gibi “iş dünyası sivil toplum derneklerinin zirvesi” olarak planlanmamış

        Sabah Atatürk Havalimanı’nda THY’nin CIP salonuna geçtiğimde sanayi zirvesi yapılıyor gibiydi.

        İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin’i bir arada görünce istikameti sordum, “Ankara” dediler.

        İSO Meclis Başkanı Zeynep Okyay Bodur

        İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

        TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iş dünyasından bazı isimleri Beştepe’ye davet etmiş. Davet edilenler arasında sivil toplum şapkası olan iş dünyası olmakla birlikte, toplantı alışılageldiği gibi “iş dünyası sivil toplum derneklerinin zirvesi” olarak planlanmamış.

        Bunu nereden anlıyoruz? TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ya da TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik gibi iş dünyasını temsil eden kurumların tepe isimleri toplantıda yer almıyor.

        Erdoğan önümüzdeki günlerde, Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde işadamları ve belediye başkanlarıyla bir araya gelmeye devam edecek.

        Benin yolculuğum, Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) Başkanı Ercan Tutal’ın kurduğu “Düşler Akademisi”neydi. Ataşehir’de de bir merkezi olan Akademi’nin Kaş’taki engelli kampına gidiyoruz. Projeyi Vodafone destekliyor.

        Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı da olan Bodur, “Sosyal sorumluluk projeleri insanı mutlu ediyor. Biz de Çan’da Vodafone ile çiftçileri destekleyen bir proje yürütüyoruz” diyor.

        Kendini doğaya adayan Tanfer Dinler öğretmenin bu proje için ilham verdiğini belirtiyor.

        Vodafone Türkiye’nin, Aydın’ın Kasaplar Köyü’nde başlattığı “Akıllı Köy” projesine kardeş geliyor. Çan’da da hayata geçecek projeyle, geleneksel tarım yöntemleri ile ileri teknolojiyi bir araya getiren kırsal yaşam modeli kurulacak. Fabrikaları tarım cenneti Çanakkale’nin Çan İlçesi’nde bulunan Kale Grubu, dijitalleşmeyle üretimde verimlilik artışının sağlanmasını hedefliyor.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de grup grup ekonomi aktörleriyle bir araya gelmeye devam edecek.

        ‘ALMANYA AMBARGOSU YERLİ SANAYİYİ GELİŞTİRECEK’

        Bünyesinde Çanakkale Seramik, Kalebodur, Kalekim ve Kale firmalarını bulunduran grubun, savunma sanayiinde faaliyet gösteren Kale Havacılık Sanayii yatırımlarını sürdürdüğünü belirten Bodur’a, “Almanya’nın sektöre getirdiği ambargodan etkilendiniz mi?” diye soruyorum...

        İlginç bir yanıt veriyor: “Üretimimizde yerlilik oranını artırıyoruz. Bu tür kısıtlamalar Türk sanayiine fırsat yaratıyor. Kendimizi geliştirmek için zorlayıcı bir etki ortaya çıkarıyor.”

        Almanya’nın, Alman firmalarına Türkiye’de yatırımları için kredi kullandırmadığını biliyorum.

        Diyeceksiniz ki, Alman firması Siemens nasıl oldu da 1 milyar dolarlık rüzgâr enerji santralı ihalesine (YEKA) girdi. Türkerler ile ihaleyi alan Siemens AG, 2016 yılında rüzgâr enerji faaliyetlerini İspanyol firması Gamesa ile birleştirmişti.

        Bu birleşmenin, Türkiye’de yeni rüzgâr yatırımlarının önünü keseceği endişesi de ortaya çıkaran 3.48 dolar/sentlik ihale fiyatında anahtar rol oynadığını düşünüyorum.

        Ekonomide zorlu bir viraj alınıyor. Bodur, Beştepe’deki toplantının verimli olacağını düşünüyor. Doğrudan önerilerini ve yaşadıkları zorlukları paylaşma imkânı bulacaklar.

        Kurban Bayramı’ndan sonra gündemin ekonomi olacağı söylenmişti. Devletin zirvesi start verdi...

        Diğer Yazılar