Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’nin 61 yıllık şirketi Tekfen’in 3 kurucu ortağından biri olan Feyyaz Berker, 22 Ağustos 2017’de vefat ettiğinde; biyografisinin kaleme alındığı “FB”nin yanı sıra, “Ortak Aklı Ararken” ve “TÜSİAD’ın İlk 10 yılı 1970-1980” kitaplarıyla kamuoyuna kendini ifade etmişti.

        TÜSİAD’ın (1971-1980 kurucu başkanı) “Onursal Başkanı”, DEİK’in (1986-1997 kurucu icra kurulu başkanı) “Şeref Üyesi” ve Vehbi Koç ile kurucuları arasında yer aldığı, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı (TAPV) Mütevelli Heyeti Üyesi Berker’i sevenleri anlatmalıydı; taziye defterini okudum… Cenaze töreninin kalabalığı deftere yansımamış. Az ve öz satırlar dikkat çekiyor.

        TÜSİAD’ın 46 yıllık tarihinin kilometre taşlarını oluşturan Osman, Ümit, Cem Boyner’in taziye defterinin ilk sayfasında yer alan satırları şöyle: “Çok Sevgili Feyyaz’ın, Feyyaz Ağabeyimizin hepimizde çok kıymetli, çok derin hatıraları var. Dokunduğu insanların hayatlarına iyilik ve enerji kattı. Allah rahmet eylesin. Hiç unutmayacağız.”

        Berker’i yol arkadaşlarından Rona Yırcalı anlatıyor: “… Kalbi güzel, insanlığa ve ülkesine değer veren, ülkesinin çağdaş ve laik kalması için olağanüstü çaba sarf eden, emek veren güzel insan ışıklar içinde uyu…” Ekonomi yazarı Osman Ulagay’ın “İş dünyasında 40 yılı aşkın sürede tanıdığım en efendi ve değerli kişilerden biri olan Feyyaz Bey’i özleyeceğim” cümlesi, bir çok gazetecinin ortak duygusunu yansıtıyor. “Söz veriyorum ki; biz kadınlar PES etmeyeceğiz. Çocukları, ağaçları bir de Cumhuriyeti canımız pahasına koruyacağız” diye yazmış, Fatoş Duman..

        En çok sevdiğim cümle buydu…

        “Getirdiğin ışıklar kadar çok ışıklar içinde yat Sevgili Feyyaz…” cümlesinin altına gülücük emojisi yerleştiren isim, 22 yıl Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı yapan Prof.Dr. Oya Başak.

        Çocuğu Robert Kolej’de okuyan Dr. Ebru Şensoy “Kızımızın okuduğu bu muhteşem bilim yuvasına ve Türk ekonomisine katkıları yadsınamaz. Umarım cennette Atatürk’e komşu olursunuz” diyor.

        Sayfalarını çevirdiğimde, işadamlığından çok “eğitim gönüllüsü” kimliği öne çıkıyor.

        BÜ eski rektörlerinden Prof. Dr. Ayşe Soysal’ın yanı sıra, 1985 yılında kurucusu olduğu Hisar Eğitim Vakfı (HEV) ve bursiyerleri içten duygularını yansıtmışlar.

        Teri Eskinazi’nin “Münazara ile tanıştık, İstiklal Marşı ile konuştuk, Türkiye ve gençlik sevgisiyle geleceği paylaştık. Çok şanslıydım. Teşekkürler” satırları çağdaş Türkiye hayalini ortaklaştırdığını gösteriyor.

        DEİK’İN KAPISINI MÜSİAD’A AÇTI

        “Türk milletine, Türk çocuklarına, bizim çocuklarımıza her zaman örnek ve öncü olmuş, aydın, verici, önemli insan… Kimbilir kaç kişinin kalbine değdiniz” satırları Ebru Kohen’e ait…

        Robert Kolej Mezunlar Derneği Başkanı Arif Akdağ:

        “Robert Kolej camiasının en önemli simasını, kurucumuzu, ağabeyimizi ve rol modelimizi kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Sizin çizdiğiniz yolda, bu meşaleyi çok daha ileriye taşıyacağız!! İyi ki varsınız, iyi ki bu yolu bize çizdiniz ve gösterdiniz! Nurlar içinde yatın! Sizi özleyeceğiz! Hem de çok!”

        Mimar Gökhan Avcıoğlu “Çok değerli büyüğümüz, nurlar içinde yat. Nöbet bizde” diyor.

        Berker, MÜSİAD’ın DEİK’e üye olması için çaba göstermişti. MÜSİAD eski başkanvekili Ali Rıza Arslan da kalemine sarılanlar arasında.

        MÜSİAD üyesi Aziz Zapsu ile TÜSİAD üyesi Cüneyt Zapsu kardeşler “Feyyaz Ağabeyin dokunduğu insanlardanız. Allah ondan razı olsun, mekânını cennet eylesin” diye yazmış.

        Berker ile en son Mart 2010’da uzun uzun sohbet etmiştik.

        Feyyaz Berker

        1939-1943 yılları arasında İçel milletvekilliği yapan babası Dr. Muhtar Berker’in, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü ile çekilmiş fotoğrafları odasında asılıydı.

        “Şu Çılgın Türkler” kitabının yazarı Turgut Özakman’ın senaryosunu yazdığı “Dersimiz Atatürk” filminin galası aynı yıl, Kemerburgaz’daki Hisar Okulları’nda yapılmıştı.

        “Bir Düşünce Adamı” adlı Atatürk belgeselini, “Çanakkale 1915” filmini, “Lozan’dan Cumhuriyet’e İsmet İnönü” sergisini desteklemişti.

        1922 yılında Mısırlı yazar Kerim Halil Sabit ve Suriyeli yazar Emin Muhammed Said tarafından kaleme alınan, “Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Hayatı-Anadolu’da Türk Milli Mücadelesi” kitabının 89 yıl sonra Türkiye’de yayımlamasını sağladı.

        Berker ayrılırken bana da, Atatürk’ün yaşamı boyunca okurken yanına notlar düştüğü, Anıtkabir Derneği Yayınları’ndan çıkan 24 ciltlik kitap serisini armağan etti.

        1946 yılında mezun olduğu Robert Kolej İnşaat Mühendisliği Bölümü yıllığında hayat fesefesi “Biri gülümsediği zaman her şey güneşli görünür” diye ifade ediliyor.

        “İnsanlık” başka nasıl tanımlanır ki?

        Diğer Yazılar