Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi, Başkent Doğalgaz Dağıtım GYO (Başkentgaz), ortak satış yoluyla yüzde 25’ini halka açmaya hazırlanıyor.

        Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden Başkentgaz, 2013 yılında gerçekleşen ihalede 1 milyar 162 milyon dolar bedelle Torunlar Gıda’ya satılmıştı.

        Aynı yıl yapılan hisse devriyle Torunlar Enerji’ye geçen şirket, 2016 yılında da Türkiye’de ilk kez “altyapı yatırım ve hizmetleri” portföyünü yönetecek bir Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (GYO) dönüştü.

        Torunlar Gıda; Başkent Doğalgaz Dağıtım GYO’nun yüzde 100’üne sahip olan Torunlar Enerji’nin de yüzde 100’üne sahiplik konumunu korudu.

        Hisse satışından gelecek gelir, Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatına tabi bir şirket konumuna gelen Başkentgaz’ın kasasına girmeyecek, ortakların tasarrufunda kullanılacak.

        GAZIN YÜZDE 10’UNU KAMU KULLANIYOR

        Başkent Doğalgaz Dağıtım GYO, Aziz Torun ve Mehmet Torun ailesinin sahip olduğu Torunlar Grubu’nun bünyesinde yer alıyor.

        Gıda, gayrimenkul geliştirme, enerji, kâğıt ve AVM yönetimi gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren Torunlar Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanvekili Torun, “4 yıl içinde Ayaş, Bala ve Kalecik; 5 yıl içinde de Çamlıdere, Nallıhan, Haymana, Güdül ve Evren ilçelerine de hizmet vererek müşteri tabanını 200 bin artırmayı amaçlıyoruz” diyor.

        Ankara’nın nüfusu 5 milyon 300 bin. Doğalgaz dağıtım altyapısı kentin yüzde 93.4’üne ulaşıyor.

        Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilindeki Polatlı, Kızılcahamam ve Beypazarı ilçeleri özelleştirme kapsamına girmemişti.

        Bu ilçelerin dışında yılın ilk 6 ayı itibarıyla, yıllık yüzde 4.6’lık büyümeyle abone sayısını 1 milyon 722 bine yükseltti. 2013 Mayıs’ında ise 1 milyon 440 bin abonesi vardı. 2020 yılı sonunda abone sayısını 2 milyona çıkarmayı hedefliyor.

        Abonelerin yüzde 10’unu kamu oluşturuyor. 916 bin abone ön ödemeli, diğerleri ise faturalı sisteme dahil.

        ANKARALI 2 ÇOCUK BİLE YAPMAMIŞ!

        Türkiye yılda 48 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Başkentgaz GYO ise yılda 3.6 milyar metreküp doğalgaz dağıtım hacmine sahip

        Torun, TÜİK’e göre 2011- 2016 yılları arasında en çok göç alan ikinci şehir Ankara’da hane halkı sayısının ortalama 3.5’e gerilediğini belirtiyor.

        Bu hesaba göre Ankaralı, 2 çocuk bile yapmamış... Öğrenci ve memur şehri kimliği demografiye yansıyor. Artan konut sayısı ve iklim şartları nedeniyle, abone sayısındaki artışın nüfus sayısındaki artışın önünde gittiğini vurguluyor.

        Abone sayısı İstanbul’un 3’te 1’i olmasına karşılık, İstanbul’un yarısı kadar gaz satışı gerçekleştiriyor.

        2016 yılında şirketin cirosu 2.5 milyar lira olmuştu.

        Her yıl yaklaşık 55 milyon liralık altyapı yatırımı yaptıklarını belirten Torun, “Devraldığımızda 9 bin 500 km olan boru hatlarının uzunluğu, 2017 ilk yarı itibarıyla 11 bin 595 km’ye ulaştı. Teknoloji ve altyapıyla birlikte bugüne kadar 250 milyon liralık yatırım yaptık” diyor.

        **************

        BİN METREKÜPÜ 764 TL

        Mesken, ticari ve sanayi abonelerine dağıttığı gazı, BOTAŞ’ın yanı sıra Torunlar Gıda iştiraklerinden Torunlar Doğalgaz’dan da tedarik ediyor. 8 bin metreküpten az kullanıcılara doğalgazın bin metreküpü 764 liradan satılıyor.

        Daha önce İGDAŞ’ta da yöneticilik yapan Burhan Özcan, 2016 yılında BOTAŞ Genel Müdürlüğü’ne Başkentgaz’dan transfer olmuştu.

        Petrol ve doğalgaz boru hatları işletmeciliği ve taşımacılığı yapan kamu şirketi BOTAŞ, doğalgaz fiyatını son 4 yılda yalnızca 2 kez değiştirdi. Fiyatı petrole göre belirlenen doğalgazın nihai tüketiciye satış fiyatı 2014 yılında yüzde 9 artarken, 2016 yılında yüzde 10 indirildi.

        ‘BUNLARA HIRSIZ DENMELİ’

        Doğalgaz abonelerinin durumu, elektriğe çok benzemiyor. Elektrikte yüzde 10’ları aşan kayıp kaçak oranı, doğalgazda yüzde 1 civarında.

        Torun’un bam teline basıyorum: “Tüketicinin başka bir kaynaktan doğalgaz bağlatma seçeneği yok. Kamusal bir görev, özel sektöre devredildi. Borcunu ödeyemeyenin doğalgazını kesiyor musunuz?”

        “İyi niyetli tüketici zordaysa bizzat takip edip sorunu çözüyorum. Biz gaz satmak istiyoruz, niye kesmeye uğraşalım” dedikten sonra 838 TL’lik doğalgaz fatura borcu nedeniyle mahkemeye verilen bir sanayiciyle yaptığı borç yapılanması örneğini veriyor.

        Mahkemeler kaçak kullanımı, muhtemelen kamusal sorumluluğu dikkate alarak “karşılıksız yararlanma” olarak tanımlıyor.

        Torun itiraz ediyor: “Hırsızlık yazılmalı!..”

        Akıllara durgunluk verecek kaçak kullanım metotları geliştirilmiş, internette pazarlanıyor. Rutin uygulama ise 65 gün borcunu ödeyemeyenin doğalgazı kesiliyor.

        Bana göre madem liberal ekonomi, yaptırımı da ekonomik olmalı.

        Diğer Yazılar