Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye Ticaret Merkezi (TTM) birimlerinin 4’üncüsü, New York’un en prestijli bölgesi Manhattan’daki 5’inci Cadde’de hizmete girdi. Merkezde 4 sektörden 30 firma yer alıyor.

        Ekonomi Bakanlığı destekleri kapsamında bu yıl içinde Tahran, Dubai, Chicago’da açılmaya başlanan Türkiye Ticaret Merkezi (TTM) birimlerinin 4’üncüsü, New York’un en prestijli bölgesi Manhattan’daki 5’inci Cadde’de hizmete girdi… İçinde ev tekstili, hazırgiyim, halı ve contrat business olmak üzere 4 sektörden 30 kadar firmanın yer aldığı merkeze, ayda 145 bin dolar kira ödeniyor.

        Deri ve ayakkabı sektörünün de gelmesiyle TTM New York’a katılan firma sayısının 40’a ulaşması bekleniyor.

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci New York TTM’nin açılışını; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD gezisine refaket eden Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ile birlikte yaptı.

        TTM’lerin bağlı olduğu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yanı sıra; Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ile ihracatçı birlikleri temsilcileri ve TTK New York’da “dükkân açan” işyerlerinin sahipleri ile binayı geziyoruz.

        ‘VAHŞİ KAPİTALİZM MERKEZİ’

        New York’un yıllık gelirinin 1.4 trilyon dolar seviyesinde bulunduğunu belirten Zeybekci “Bu rakam, Rusya’nın milligelirinden çok daha fazla. Milli gelirimizin yaklaşık 870 milyar dolar olduğunu dikkate alırsak, 20 milyon nüfuslu bir New York, hakikaten dünyanın merkezi ama gördüğümüz kadarıyla da başka ülkelerin şehirlerine kötü örnek olan vahşi bir kapitalizm merkezi. Daha iyisi yapılabilir mi? Bence yapılabilir. İstanbul’daki veyahut başka yerlerdeki o vahşi şehirleşmeye de kötü bir örnek olmuş” diyor.

        Zeybekci açılışta, Turgut Özal’ın 1980’lerde başlattığı ihracat hamlesini anımsatak, 65. Hükümet’in programında, bir önceki günden daha fazla üretmek ve ihraç etmek modelinin esas alındığını vurguluyor.

        2017’nin ilk iki çeyreğindeki yüzde 5.2’lik büyümenin 3.9’unun ihracat ve üretimden geldiğine işaret eden Zeybekci; TİM ve ihracatçıların hükümetten istediği her şeyi gerçekleştirdiklerini vurguluyor.

        Moskova, Kenya, Mumbai, Şanghay ve Düsseldorf’ta da açılması planan TTM’ye yıllık 3 milyon dolar destek veren bakanlığın bu alana yaptığı yatırım 40 milyon dolara yaklaşacak.

        Zeybekci “TTM modelinde değişikliklere açık” olduklarının sinyalini verirken, mevcut katılımcı firmaların dönüşümlü olabileceğini belirtiyor.

        Büyükekşi her açılan TTM’nin katılımcı firmalarla 5’er yıllık kira kontratı imzaladığını kaydederken ilginç bir noktayı açıyor:

        “TTM açma sürecinde firmalara gidiyoruz, ikna etmeye çalışıyoruz. Hemen gelmek istemiyorlar. Başarısını görmek istiyor. Buradaki katılımcı firmalarla riski de paylaştık.”

        Merkezde ev tekstili, hazırgiyim ve halı firmaları da yer alıyor.

        E-TİCARETİN PAYI ARTIYOR

        Otel yenileme bölümleriyle ilgilenen Zeybekci’ye “Manhattan’da yılda 75 otel yenileniyor ya da açılıyor. Bu sayı Türkiye’nin yıllık kapasitesi” bilgisi veriliyor.

        TİM Başkan Yardımcısı ve endüstriyel mutfak eşyaları markası Ozti’nin üreticisi Tahsin Öztiryaki, TTM’deki yerini gezdirirken özellikle Avrupa pazarında iddalı olduklarının altını çiziyor. E- ticaretin dünya toplam ticareti içindeki aldığı payın yılda yüzde 14-15 civarında olduğunu belirten Zeybekci, “Çin’in toplam ihracatı içindeki elektronik ihracatın payı yüzde 22. Onun için ‘Buraya geldik, stantlarımız var ürünlerimizi koyduk, müşteri gelsin.’ Yok böyle bir şey. Şirketlerimiz koşturacak. Piyasadaki bütün alternatif araçları kullanacak. New York her şeyin ilk tasarlandığı, dünyaya yayıldığı yer” derken, bir kadın yatırımcı dikkatimi çekiyor.

        İnternetten fantazi giyim ürünleri satan Nüket Oral Dokuz, büyük beden modellerde iddiasını Amerika’da sürdürüyor. TTM’de kiraladığı alana ayda 2 bin dolar ödeyeceğini kaydediyor.

        Zeybekci, New York TTM’nin açılışını; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD gezisine refakat eden Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ile birlikte yaptı.

        DESTEKLER GENİŞLEDİ TURQUALİTY ÜYESİ DE MERKEZE GİREBİLECEK

        TİM’in kurduğu 30 milyon TL sermayeli Türk Ticaret Merkezi AŞ’nin tüm harcamaları yaptığını, katılımcılardan bunun yüzde 25’ini aldıklarını belirten Büyükekşi yeni bir gelişmeyi paylaşıyor: “Turquality’si olan firmalar da buraya girebilecek.” Yılın ilk 8 ayında ABD'ye ihracatımız yüzde 36 artarak 5.1 milyar dolara ulaştı. Tekstilciler bu ülkeye 1.5 milyar dolara kadar ulaşan ihracatlarının “korumacılıkla” 200 milyon dolara kadar gerilediğine dikkat çekiyorlar. ABD’ye ihracatın büyük bölümünü demir-çelik sektörü yapıyor. TTM ve Turguality desteklerinin kapsamını genişleten hükümet, ihracatın önünü açarken, dünyada artan korumacılık en büyük engel olmaya devam ediyor.

        Diğer Yazılar