Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay ile Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı; bir önceki toplantıdan boyunlarında asılı kalan “The Future of Smart Cities – Akıllı Şehirlerin Geleceği” kartı ile masaya oturuyor. Zorlu Grubu ile Kale Grubu’nun ana sponsor olduğu “Hello Tomorrow Türkiye” etkinliği ile paralel bir gündem izliyorlar.

        Katıldıkları etkinlikte, 2013 yılında Amerika’da kurulan Hyperloop Ulaşım Teknolojileri (HTT) şirketinin CEO’su Dirk Ahlborn konuşmacıydı. Ahlborn, Nevada çölündeki bir arazide; saatte 1200 km hızla giden bir tüp içinde, uçak biletinden daha az bedelle ulaşımı deneyimliyor. Kurulan şirkete; 40’ın üzerinde ülkeden 800’ün üzerinde girişimci kesesi ve yeteneği ölçüsünde ortak oldu… Bodur Okyay’ın Ahlborn’un konuşmasından aktardığı; “Devlet ulaşıma, sanayiye, enerjiye yatırım yapmasın, bunları şirketler yapar; çevreye ve eğitime kaynak ayırsın” sözü bugünkü buluşmamızın da ana fikri aslında… Bu yıl 22 yaşına giren TBV, 1957 yılında Çanakkale’nin Çan İlçesi’nde kurdukları fabrikalarda 3 bin 500 kişiye istihdam sağlayan Kale Grubu ve Novusens Akıllı Şehirler Enstitüsü işbirliği ile 1 Şubat 2017’den beri yürütülen “Aklım Fikrim Çanakkale” projesini anlatıyorlar.

        Önümüzdeki 15-20 yılı kapsayacak proje, Çanakkale’yi Türkiye’nin ilk yaşanabilir kenti yapmayı amaçlıyor. Novusens Başkanı Berrin Belli, Çanakkale’nin 5 aşamalı akıllı kent dönüşüm projesinin ilkini bir raporla sunuyor. Tarım, turizm, yenilenebilir enerji ve sanayi potansiyeli yüksek; ulaşım yatırımlarıyla da lojistik kıymeti artan, 520 bin nüfuslu kentin ihtiyaçlarını anlama-değerlendirme süreci tamamlanmış. Vatandaşlar, işletmeler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yerel karar vericilerle sayısız toplantılar yapılmış. Bu toplantılara katılan gençler; çevreye ve depreme duyarlılık gösteriyor; iletişim altyapısına yatırım talep ediyor.

        Çalışmanın ikinci aşamasında “Akıllı Şehir Platformu” oluşacak. 2018’i “Truva Yılı” ilan eden UNICEF kararının, kentin dinamizmi ile çakışması da motivasyonu artırıyor.

        *************

        ‘BİZE LAZIM OLAN SİLİKON VADİSİ DEĞİL’

        Ülkenin en büyük karo ve yapı malzemeleri sanayi kuruluşları Kale ve Eczacıbaşı’nın işbirliği, rekabet dünyasındaki değişimin de işareti olsa gerek. Bodur Okyay’ın şu sözü rekabetin geldiği yeri gösteriyor: “Gelecekte fabrikalar bile olmayacak, herkes kendi ihtiyacını üretecek…”

        Eczacıbaşı’ndan da benzer bir yaklaşım geliyor: “Endüstri sonrası dönemi yaşıyoruz. Asıl mücadele edilmesi gereken alan, eski paradigmalar…”

        Tarihten damıtıp getirdikleriyle coğrafi konumu zihinlere işlenen Çanakkale’yi, “İstanbul’un ikizi” olarak tanımlayan Bodur Okyay; kentte yaşayanların katılımı ile inovasyon, sanatsal ve kültürel iklimin oluşmasına dikkat çekiyor.

        “Tarihin akışında ülkeler geçici, şehirler kalıcı olmuş” diyen Eczacıbaşı “Teknoloji amaç değil, araçtır” sözünden hareketle; 1950’lerde San Francisco’da Stanfort Üniversitesi etrafında kurulan Silikon Vadisi’nden örnek veriyor:

        “Fransa’da, Hindistan’da benzerleri kuruldu. En başarılısı yarı başarılı oldu. Ülkeyi vücut olarak ele alırsak kemikleri yollara, sinirleri iletişim ağlarına benzetebiliriz. Beyin, göz, el-ayaklar hepsi bir fonksiyonu yerine getiriyor. Bir Silikon Vadisi kurmamıza gerek yok. Kentlerin de uzmanlaşmış fonksiyonları öne çıkmalı.”

        *************

        TÜRKİYE’YE ROL MODEL OLACAK

        TBV bundan 3 yıl önce 30 şehrin envanterini çıkararak, akıllı şehirler yol haritası oluşturmuştu.

        Çanakkale özelinde somutlaşan bu yeni işbirliği, Türkiye’ye “akıllı kent rol modeli” sunuyor. Diğer kentlere de rehberlik edecek çalışmaya, 18 Mart Üniversitesi’nin yanı sıra İTÜ de akademik destek veriyor.

        Akıllı kent stratejisi oluşturan Amsterdam, Kopenhag, Montreal, Aucland örnekleri veriliyor.

        Yapılan bir araştırmaya göre, 2017’de 40 milyar dolar olan akıllı şehir hizmet ve çözümleri pazarı, 2026’da 98 milyar dolara yükselecek.

        Nitelikli işgücü ve inovasyonu barındıran kentler; bu büyük pazarda tüketici değil, üretici olarak yer alacak; yaşam kalitesini artırabilecek...

        Diğer Yazılar