Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye yabancı yatırımcı çekebilecek mi; 2018 yılında ekonomi ne olacak?

        Geçtiğimiz hafta içinde yapılan iki faklı toplantıdan bu sorulara verilen yanıtları okuyacaksınız...

        100’ün üzerinde ülkede 1 trilyon doların üzerinde varlığı yöneten özel sermaye fonu EMPEA’nın eski başkan ve sözcüsü Jeffrey Leonard ve Türkiye Temsilcisi Globaltürk Capital Yönetici Ortağı Barış Öney, 100’ün üzerinde yerli ve yabancı fon yöneticisi ile İstanbul’da toplandı.

        EMPEA’nın “Türkiye iştahını” sorduğumda Leonard “Bu yıl ilk kez özel sermaye fonunun halka arz yoluyla 3 şirketten çıkışı kilometre taşı oldu” yanıtını veriyor.

        Turkven’in; Mavi Jeans, Doğtaş Kelebek ve Domino’s Pizza Eurasia’nın hisselerini halka arz yoluyla çıkış yapması, fon yatırımcılarına güven işareti olarak kabul ediliyor. Türkiye’ye odaklanmalarının tek nedeninin bu olmadığını da şu sözlerinden anlıyoruz:

        “Yükselen pazarlarda 8-10 yıllık dilimlerle yatırım cazibesi artıyor. 2018’de bu pazarlar yeniden çekici hale gelecekler.”

        Türkiye için ne düşünüyor?

        “Olumsuz algılar olsa da” diye başladığı cümleyi “Şeffafa yakın bir ortam, hukuk da gayet güzel işliyor. Türkiye’deki girişimciler dünya ile entegre oldu. İyi yetişmiş gençler, devlet dışında ve yükselen pazarlarda yeni işler geliştiriyorlar. Türkiye’ye 2018 yılında yatırım için ayrılmış 2 milyar dolarlık fon var” diye tamamlıyor.

        Özel sermaye fonlarının şirketlere 8-10 yıllık sürelerle yatırım yaptığını belirten Öney, 2018 yılında Türkiye’den 100 civarında şirketten çıkış olacağını ekliyor.

        *************

        2018’DE DE ‘ŞİŞMAN TAVŞAN’ BEKLENİYOR!

        ELİG Gürkaynak Ortak Avukat Bürosu Yönetici Ortağı Av. Gönenç Gürkaynak moderatörlüğünde düzenlenen “Hukuk, İktisat ve Ulusarası İlişkiler Perspektifi” oturumunda; Ekonomist Dr. Murat Üçer, Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve gazetemiz yazarı Soli Özel’i dinledik.

        Sürdürülebilir büyüme eksenindeki konuşmalardan bölümler aktaracağım:

        Dr. Üçer: 2017’de ‘şişman tavşan’ Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) KOBİ’lere sağlanan 200 milyar liralık destek ve teşviklerdi. 2018’de ‘şişman tavşan’ olmayacak! Cari açık 40-45 milyar dolar ve 170-180 milyar dolar 12 ay içinde çevirmemiz gereken dış borç var. 100 milyar dolar az değil ama dünya ölçeğinde döviz rezervimiz düşük... Deniz bitti. Gerçi 5 yıldır bunu söylüyorum; bir noktada haklı çıkacağım! Son 6 aydır ‘tavşan’ arıyorum...

        Özel: Amerikan İmparatorluğu çöküyor. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Amerika’nın bugünkü değerlerle 150 milyar dolarlık Marshall yardımı ile Avrupa kendine geldi. Çin’in karasal güç oluşturmak üzere geliştirdiği ‘Tek Kuşak Tek Yol’ projesine ayırdığı para, 1 trilyon dolar... Avrasya entegrasyonu önümüzdeki dönemin büyük projesi olacak.

        Gürkaynak: Öngörülebilirlik çok önemli. Kolektif aklın devreye girmesi için ifade özgürlüğüne ihtiyaç var. İddia etmiyorum ama ola ki (Gürkaynak aynı zamanda Wikipedia avukatı); Wikipedia’nın kapalı olma nedeni mahkemenin daha evvel karar verdiği içerikler olmasa, devlet ‘Şimdi Zarrab konusu revaçta, açsak yeniden kapatmak zorunda kalacağız, bari hiç açmayalım’ diyor olsa; bunu biliyor olur musunuz?

        Salondaki genç bir girişimcinin konuşmacılara yönelttiği şu soru; beklenen “şişman tavşan” olur mu? “Bugünlerde Endüstri 4.0, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik konularını konuşuyoruz. Kurtuluşun buralarda olduğunu düşünüyorum. Türkiye otomobil üreteceğini söylediğinde elektrikli otomobilin öncüsü Tesla (Elon Musk) kalkıp buraya geldi, batarya üretimi anlaşması yaptı.”

        Diğer Yazılar