Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Digital platformlu yeni ekonomilerin büyüme dinamiği üzerine çok söz söylendi ama sanırım en çarpıcı cümlelerden birini DMY Elektronik Yatırımlar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Mustafa Yurttaş’tan duyuyorum: “Dünya ticaretinde 2107 yılı, son 8 yılın en iyi yılıydı. 2018 yılında yüzde 250 büyüme beklenen hibrit otomotiv sektöründen yükselecek talep, elektronik sanayii pazarında fırtınalar estirecek. Bu dinamizm gelişmekte olan ülkeleri başka bir boyuta geçiriyor.”

        Davut ve Mustafa Yurttaş kardeşler 1980 yılında elektronik alanında redresör, regülatör, kesintisiz güç kaynakları üretimi yapmak üzere Özdisan Elektronik firmasını kurmuştu.

        Özdisan’ın içinden ayrışan şirketleri İnform’u, 2008 yılında kıdem tazminatları dahil 175 milyon dolara Fransız Legrand Grubu’na sattılar.

        2010 yılında da; kesintisiz güç kaynağından güneş enerjisine, TFT/ LCD (Kristal Likit Ekran) ekrandan akıllı elektronik kartlara kadar, 32 şirketi bünyesinde barındıran DMY Elektronik’in temellerini attılar.

        Dudullu Organize Sanayi’de üretim yapan şirketin yıllık 330 milyon dolara ulaşan cirosunun yüzde 30’u ihracattan geliyor.

        Bundan yaklaşık 35 yıl önce bilgisayar teknolojilerinin ihtiyacını karşılamak üzere İzmir’de kurulan Tescom Kesintisiz Güç Kaynakları’ndaki hisselerini de, 2017 yılı başında yüzde 50’ye çıkardılar. Hindistan teknolojisi ile üretim yapan bu şirkete 30 milyon dolar yatırım yaptılar. Mustafa Yurttaş kesintisiz güç kaynağı pazarının dünyada yıllık 5 milyar dolar, Türkiye’de ise 350 milyon dolar seviyesinde olduğunu söylüyor. Tescom’un bu pazardaki payı ise yüzde 10’lar civarındaymış. Ürünleri Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’ndan hidrolik santrallara ve sanayi tesislerine kadar birçok yerde kullanılıyor.

        ÇİN’DE LCD EKRAN ÜRETİYOR

        2014 yılında Çin’de SAT Group’a ortak olarak TFT/LCD panel üretimine başlamışlar. Bugüne kadar 30 milyon dolar yatırım yaptıkları tesisi, 2020 yılına kadar Türkiye’ye taşımayı planlıyorlar.

        Yılda 100 milyon dolar ciroya ulaşan şirket, üretiminin yüzde 85’ini Çin pazarına satıyor.

        Akıllı binalardan, reklam panolarına; telefonlardan, televizyona kadar geniş bir kullanım alanına sahip ekranları, henüz Türkiye’de üreten yokmuş.

        Teknoloji yatırımı olmasına karşılık 1000 kişiyi istihdam eden SAT’ın bu potansiyeli, aynı zamanda Çin’e işgücü ihracatı için kapı açıyor.

        Panasonic başta olmak üzere endüstriyel otomasyon ürünleri üreten Japon, Alman, Fransız birçok yabancı markanın temsilciliklerini sürdürüyorlar.

        Elektronik komponent ürünlerini sanal markette satmak üzere 1.5 milyon dolar yatırım yapmışlar. Tüketiciyi, 100 bin çeşit ürünle sanal markette buluşturmak üzere, “Sanal 4.0” olarak isimlendirdikleri talep eşleştirme programı uyguluyorlar.

        Geçen yıl bu siteden 300 bin dolarlık ihracat gerçekleşmiş.

        GALATA’DA OTEL AÇIYORLAR

        15 kadar KOBİ’ye melek yatırımcı da olan Yurttaş kardeşler; elektronik kart geliştiren bir girişimi de satın alarak, Assan firmasını kurmuşlar. Bu kartlar güvenlikten, perakendeye kadar birçok alanda kullanılıyor.

        Bakır izolasyon firmaları, Almanya’ya ihracat yapıyor.

        İran, İspanya ve Portekiz’de birer şirket kurmuşlar, Yunanistan’da, Bulgaristan’da ortaklık görüşmeleri sürdürüyorlar. DMY Debros ortaklığı 6 gemi ile deniz taşımacılığı yapıyor. 1970 yılında Dr. Cengiz Yurtoğlu tarafından kurulan şirkete, 2013 yılında ortak olarak Terra İlaç adıyla, jenerik ilaçlar üretiyorlar. Yeni teknolojilere açık olmak, yeni pazarlar ve ortaklıkları da beraberinde getiriyor.

        Babalarının 1990’larda Tahtakale’de plastik ve züccaciye ürünleri satarak kurduğu işin boyutlarının değişmesi, 1939 yılında kapanan İstanbul Galata’daki Fransız okulu College des Freres Saint Pierre binasının, bodrum katında kurdukları elektronik mağazası ile başlıyor. Bu binanın tamamını satın alıyorlar. Binayı 27 odalı butik otele dönüştürmüşler, 2018 yılı içinde hizmete açılacak. Aynı sokakta bar ve restoran olarak hizmet veren gayrimenkulleri var.

        Özdisan hikâyesini dinleyince; 8 bin yıllık İstanbul’un genlerine işleyen “çeşitliliği”, girişimciliğin mayası görenlere gelin de hak vermeyin!

        Diğer Yazılar