Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad el Sani, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ikili ilişkiler, Körfez krizi ve Ortadoğu’daki gelişmeleri görüşmek üzere dün Ankara’ya geldi.

        Türkiye, medikal, inşaat ve gıda başta olmak üzere 5 milyar dolara yakın ithalatı olan Katar’dan en az 2-3 milyar dolar pay almayı hedefliyor.

        MÜSİAD’ın ana partnerliğini üstlendiği, 17-19 Ocak’ta Doha’da düzenlenen “2. Expo Turkey by Qatar”a katılmak üzere Türkiye’den çok sayıda iş insanı Katar’a doğru yola çıktı.

        İki ülke, 2017 Haziran ayında Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Katar’a başlattığı ambargoyla daha da yakınlaştı.

        Düsseldorf, Priştine, Kosova, Dammam ve Kahire’nin yanı sıra son 12 yıldır Doha’da da ofisleri olan 40 yıllık TGL Transtas Global Lojistik firmasının ikinci kuşağını temsil eden Berna Topaloğlu Akyıldız, her türlü temel tüketim mallarının Türkiye’den tedarik edildiğini söylüyor:

        “Bugüne kadar Katar’ın önemli partnerleri BAE ve S.Arabistan’dı. Ancak ambargodan sonra oluşan boşluğu büyük ölçüde Türkiye kapadı. Daha da önemlisi Katar halkına değdik. Her yerde Türkçe konuşan Katarlılara rastlıyoruz.”

        Ambargonun etkilerini analiz eden TGL Transtas’ın araştırmasında şu veriler yer alıyor:

        Haziran-Eylül 2016-2017 döneminde Türkiye’nin Katar’a ihracatı yüzde 29 oranında artarak 297 milyon dolara ulaştı.

        Sadece Ekim-Aralık 2016- 2017 döneminde ise lojistik imkânlarının gelişmesiyle bu artış yüzde 35’e ulaşarak 328 milyon dolar olmuş.

        2016-2017 dönemi yıllık öngörü ise Türkiye’nin yaklaşık 540 milyon dolar olan ihracatının, yüzde 32’lik artışla 710 milyon doları aşması yönünde.

        İskenderun Limanı’ndan Katar’a 12 günlük konteyner hattı açılmış. Böylelikle daha önceleri 22 günde giden ürünlerin varış süreleri yüzde 50 oranında kısalıyor.

        THY ve Katar Havayolları’nın kargo işbirliğiyle Türkiye’den Katar’a ihracatın ivme kazandığını kaydeden Akyıldız, “Katar’da tuvalet kâğıdından inşaat malzemesine kadar 40-50 tonluk ürünü uçaklarla yolluyoruz. Türk ürünlerinin kalitesi ve gelişen yaratıcı lojistik imkânlar ile Türkiye pazardaki payını diğer ülkelere göre daha hızlı ve etkin doldurma imkânı buldu” diyor.

        Katar’ın tedarik yaptığı ülkeler sıralamasında geçen yıl 13’üncü sırada olan Türkiye’nin 10’uncu sıraya taşındığını belirten Akyıldız, gelecekle ilgili de şu yorumu yapıyor:

        “Kısa sürede 5’inci sıraya gelebiliriz. Katarlı alıcılar, ambargo kalksa bile Katarlı tüketicinin Türk ürünleri kullanma alışkanlığı kazanmasıyla, kazanılan bu ivmenin düşmesini beklemiyor.”

        ***********

        İŞ DÜNYASINDA KADINLARIN YÜKSELİŞİ CHP’Yİ DE SARDI

        Geçtiğimiz 13 Ocak günü Berna T. Akyıldız’ın, 5 yılda bir yaptığı doğum günü partisindeydik.

        Gezi olayları sırasında boşalttıkları Taksim Meydanı’ndaki ofislerini, “davet” mekânına dönüştürmüşler.

        KAGİDER kurucularından, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Belma Satır’la birlikte, KAGİDER Kurucu Başkanı Meltem Kurtsan, eski başkanlardan Dilek Usumi Bil ve Gülseren Onanç’ın da aralarında olduğu meslek sahibi kadınların ağırlıkta olduğu bir davetli topluğu...

        Gecenin yıldızı fadolar söyleyen ünlü Portekiz sanatçısı Analais olsa da; Onanç’ın kalbi o saatlerde sayımı yapılan CHP İstanbul İl Başkanlığı seçimlerindeydi.

        Genel kurulun yapıldığı salondan gelen Onanç’ın, “Cemal Canpolat ile Canan Kaftancıoğlu başa baş gidiyor. Umut ediyorum ki Canan Hanım kazanır” sözlerinin üzerinden birkaç saat geçmişti ki; dileği yerine geldi.

        Anamuhalefet partisinin İstanbul gibi bir metropelde kadın il başkanı çıkarması Türkiye için heyecan verici bir gelişme.

        Hepimiz biliyoruz ki, Türkiye DEF’nin “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” sıralamasında 140 ülke arasında 131’inci sırada yer alıyor.

        Kadınlar açısından ocak ayı güzel geçiyor. İş dünyasının çatı örgütlerinden DEİK’in 11 Ocak’ta yapılan İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu’nda 143 iş konseyinin, 14’üne kadın başkan seçildi. Bunlardan biri de Analais’i geceye gelmeye ikna eden Türkiye- Portekiz İş Konseyi Başkanı Berna Gölbaşı İlter’di. İlter’in geçen yıl 11 olan kadın iş konseyi başkanı sayısı arttığı için sevinci ikiye katlanmış.

        Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Avrupa İş Koseyleri Genel Koordinatörlüğü’ne de seçildi. Bu yarışta Bodur’un karşısında aday olan Türkiye-İspanya İş Konseyi Başkanı Zeynel Abidin Erdem’in yarıştan çekilmesinde payı az değil.

        Diğer Yazılar