Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yanlış okumadınız... Başlıktaki tez otomobillerin teknik özellikleri konusunda kıt bilgisi olan birisinden gelmiyor.

        1984 yılından beri BMW’nin Türkiye distribütörü olan Borusan Otomotiv Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Ali Vahabzadeh, “Türkiye için cari açık çok önemli bir sorun. Bunun büyük kısmı da petrolden geliyor” diye hatırlattıktan sonra ekliyor: “BMW’nin 5 serisinin motor hacmi 1.6 cc ve 2 cc olan modellerini Türkiye’ye aynı fiyattan getiriyoruz. Türkiye’den çıkan para değişmiyor. Yalnız vergi farkı büyüyor. Piyasa 1.6 cc’ye zorlanıyor. Vergi dilimini 2 cc’ye çekmek daha doğru olabilir.”

        Otomobillerin ağırlığını düşüren teknolojilerle, düşük motor hacmi ile performans artışı yakaladıklarını da belirtirken, masasının üzerinde duran “otomobil yakıtlarının ülke ekonomisine getirdiği yük hesabını” aktarıyor: “1.6 cc 170 beygirse, 2 cc 200 beygirle çalışıyor. Otomobil daha rahat çalışıyor. Kalbi düşünün, fazla güç yüklerseniz zorlanır. Motor hacmi büyüdükçe daha az tüketiyor. Yakıt sarfiyatında yüzde 10-15’lik fark çıkabiliyor. Bir araba Türkiye’ye girdiği zaman 30 yıl burada kalıyor. 30 yıl benzin yakıyor. Daha az yakarsa, daha az yakıt ithal edeceğiz.”

        Avrupa ile eşzamanlı olarak Türkiye’de piyasa çıkarılan BMW i8 Roadster hibrit sportif model aracın lansman gecesinde, lüks segmentteki bu araçtan 13 adet satılmasının planlandığını da öğreniyorum.

        1984 YILINDAN BERİ ORTAKLAR

        Geçen yıl Samandra’da toplam 140 milyon TL yatırımla, 55 bin metrekarelik kapalı alana sahip olduklarını belirten Vahabzadeh, 2018 yılı satışlarının, 2017 yılının altında kalmayacağını belirtiyor.

        2012 yılında yaşamını kaybeden Borusan Holding’in kurucusu Asım Kocabıyık’ın kızı Zeynep Hamedi’nin Amerika’da eğitim gördüğü sırada tanışarak 1983 yılında İran asıllı Mehmet Hamedi ile evlenmesi iki ailenin şirket evliliğini de beraberinde getirmişti.

        1984 yılında Hamedi’lerin akrabası Vahabzadeh’lerin Münih merkezli şirketleri Giwa Holding’in, Borusan Otomotiv’deki yüzde 50 ortaklığı sürüyor.

        Vahabzadeh Ailesi, 1979 yılında İran’da gerçekleşen anti-Amerikancı “İslam Devrimi” öncesinde ülkenin tek BMW distribütörüydü. Aynı yıl ülkeyi terk edip Almanya’ya yerleşmişlerdi.

        ***********

        KÜÇÜK OLSUN UCUZ OLSUN!

        2018 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 1300 motora kadar olanlar için yüzde 15 zamlanırken, üstündeki araçlar da yüzde 25 zam gördü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2015-2017 yıllarında 2 milyon 234 bin 371 otomobilin trafiğe kaydı yapıldı.

        Otomobillerin motor silindir hacimlerine göre dağılımına bakıldığında, 1600 cc ve altında olanlar 2 milyon 122 bin 277 adetle söz konusu otomobillerin yaklaşık yüzde 95’ini oluşturuyor.

        2013 yılından beri hibrit otomobili piyasa sunan BMW’nin yanı sıra dünyanın büyük otomobil üreticilerinden Volvo, Toyota, Volkswagen, Hyundai, FIAT, Renault, Mercedes ve Honda da çevreye daha duyarlı elektrikli ya da hibrit seçeneklere yöneliyor. Otomotiv sektöründeki bu rekabetten en çok elektrikli otomobilin yıldızı Tesla’nın etkilendiği sır değil.

        Başta Çin olmak üzere otomotiv sektörünün önemli isimleri elektrikli otomobil yatırımlarına hız veriyor. Reuters’ın analizine göre bataryalar ve elektrikli araçları kapsayan yatırım tsunamisinin değeri 90 milyar dolara ulaştı ve giderek büyüyor.

        ***********

        GELECEK, YENİ ENERJİ TEKNOLOJİLERİNDE

        Petrol şirketlerinin satışlarında “iyimserliklerini” korumalarına neden olan araştırmalardan da söz etmeliyim. Dünyada kamyonlar dahil şu an 1.2 milyar araç bulunuyor. Bu rakamın gelecek 20 yılda yaklaşık 2’ye katlanarak 2.3 milyara ulaşacağı öngörülürken dünya genelinde trafikte yer alan 2 milyon elektrikli araç sayısının 2037’ye kadar ancak 100 milyon adede çıkabileceği varsayılıyor. Asıl tehdit hem benzin/motorin, hem de elektrikle çalışan hibrit otomobil pazarındaki büyümeden geliyor.

        Bu arada akü teknolojisini geliştirmeye yönelik araştırmaların her an bir sürpriz yapıp performanlarını artırması da ihtimal dışında tutulmuyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Avrupa ülkelerine İran ile nükleer anlaşmanın yenilenmesi için 12 Mayıs’a kadar süre vermesi, petrol piyasalarını etkiliyor. Ham petrol varil fiyatının 75 doların üzerini zorlaması, alternatif yakıtların geleceğinin geldiğini gösteriyor!

        Diğer Yazılar