Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son yıllarda resim sanatında en hızlı yükseliş gösteren Ahmet Güneştekin, Antrepo 3'teki "Yüzleşme" sergisinin içinde, Kürt kimliğinin sanat üzerinden kabulü açısından, önceki akşam renkli bir tablo çizdi.

        Güneştekin'in,"İstanbul Modern Müzesi, eserlerimi sergilemeyi kabul etmedi. Müzenin yönetim kurulu üyesi Ethem Sancak tablolarımı satın aldı ve sergilemek istedi, onu da kabul etmediler" sözlerinin üzerinden bir yıl bile geçmeden, sanatçı Deniz İşletmeleri'ne yüksek bir bedel ödedi ve "sanatseverler" önüne konulan duvarı yıktı.

        9 Kasım'da başlayan ve 30 Aralık'a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilecek olan sergiyi 100 bin kişinin

        gezmesi bekleniyor.

        Sanatseverler kadar koleksiyonerlerin de ilgisini çeken Güneştekin'in, Contemporary İstanbul'da 1.5

        milyon dolara satılan "Çağ Tufanı" tablosu, bugüne kadar en yüksek değerli 6 Türk çağdaş ressamı eseri arasında Burhan Doğançay'ın "Mavi Senfoni" tablosundan sonra ikinci sırada yerini alıyor.

        Cengiz-Demet Sabancı Çetindoğan çiftinin Haliç'te 2015 yılında açmayı plandığı sanat müzesi için topladığı resim koleksiyonları arasında Güneştekin'in 55 eseri bulunuyor.

        Güneştekin'in gecesine sanatçılar ve siyasetçiler damgasını vurdu.

        MEHDİ EKER KÜRTÇE ŞİİR OKUDU

        Gecede DTP'den kimsenin olmamasını Güneştekin, "Bu sergimin açılışına Hasip Kaplan geldi. İçlerinde arkadaşlarım olanlar var; onları davet ettim ama Meclis'te bütçe görüşmelerine katılmaları gerektiği için gelemediler" sözleriyle açıklıyor.

        CHP'den ise İstanbul milletvekilleri Karslı Gürsel Tekin ile Diyarbakırlı Sezgin Tanrıkulu gelmişti.

        Londra merkezli ArtPrice'ın "dünyanın en pahalı 500 çağdaş sanatçısı" listesine 4'üncü sıradan giren Batmanlı ressam Güneştekin'in yakın dostu Yaşar Kemal'in gecenin onur konuğu olmasının sürpriz bir tarafı yoktu... Gecenin asıl sürprizi, Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker'in "kır emekçilerinin devrimci şairi" olarak anılan Cigerxwin'in Kürtçe şiirlerinden birini okumasıydı.

        Eker, Kürtlerin "Nâzım Hikmet'i" olarak anılan Cigerxwin'in şiirinin ardından, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Olağan Kongresi'nde Sezai Karakoç'tan okuduğu "Ey Sevgili" şiirini seslendirdi.

        Güneştekin mikrofonu eline aldığında bu gecenin oluşmasına katkı yapan işadamı dostları Abdullah Alagöz, Ali Selçuk, Doğan Yıldırı, Cemil Alkan, Yakup Süt'e teşekkür ettiği konuşmasında "toplumla kurduğu dile" vurgu yapıyordu:

        "Alman eleştirmen bana 'Kürtler ne istiyor?' diye soruyordu... O kadar farklı cevapları var ki; ben

        'Türklerin hiç ihtiyaç duymadığı bir şeyi 'adaleti' istiyor' cevabını verdim. Sanatın rengi sorulduğunda 'Dildir' yanıtını verdim. Erkek egemen toplumda kadınlar kendilerini halı veya kilime verdikleri renklerle ifade ediyorlar."

        Güneştekin'in Antrepo'daki sergisinde İstanbul silüetinin arasında sıralanan Hıristiyan, Ermeni, Yahudi ve İslam medeniyetlerinin simgelerinin ortasında hep bir "güneş" yer alıyor.

        Karanlıkta kalan bir halk neyi özleyebilir ki?! Güneştekin kilime de, resim sanatına da umudu dokuyor...

        Diğer Yazılar