Türkiye'nin en zengin kadını 40 yıldır hemşirelerle...
Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un 4 çocuğunun en büyüğü olan Semahat Arsel'in tutku ile bağlı olduğu "Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi-SANERC" çalışmalarının, bu denli içinde olduğunu tahmin etmiyordum...
12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "Hemşirelik Haftası" nedeniyle konuştuğumuz Arsel, meslek sorunlarını çok yakından takip ediyor.
Forbes Türkiye Dergisi'nin 2013 "En zengin100 Türk" listesine, Ferit Şahenk'ten sonra ikinci sıradan giren ve 2012 yılı vergi rekortmeni olan Arsel, 40 yıldır hemşirelik mesleğine katkı vermeyi sürdürüyor.
İstanbul Üniversitesi geçen yıl Arsel'e hemşirelik eğitimine desteklerinden dolayı "Fahri Doktora" unvanı vermişti.
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi de olan Arsel, grup şirketlerinden yalnızca Setur'un Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyor.
SANERC ve Vehbi Koç Vakfı Başkanlığı'nın yanı sıra, Florance Nightingale Vakfı İkinci Başkanlığı'nı da yapan Arsel'in, 1950'li yıllarda yurtiçinde ve dışında geçirdiği 9 ameliyat, Türkiye'de hemşirelik mesleğinin eğitim eksiğini tanımasına neden oluyor.
Arsel, 1973 yılında annesini de kaybedince, 1974 yılında Vehbi Koç Vakfı'nın "Hemşirelik Fonu" kurmasına öncülük ediyor.
1992 yılında hemşirelere mezuniyet sonrası eğitim vermek üzere sertifika programları geliştiren SANERC, önceleri Amerikan Hastanesi'nin bünyesinde faaliyet gösteriyordu. 2004 yılında ise Koç
Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu'na bağlandı.
ÇOCUKTAN HEMŞİRE OLUR MU?
Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu; 50 bin hemşire açığının, her yıl alınacak 20 bin hemşire ile önümüzdeki 3 yılda kapanacağını söylüyordu.
Müezzinoğlu bu konuşmayı, "Hemşire ve Ebe Haftası" için geldiği Mardin'de yapıyordu.
Sorun da tam da burada; haftanın adının değiştirilmesi "mantığında" somutlaşıyor. Zira kamu idaresi "hemşireliği" uzmanlık gerektiren bağımsız bir meslek dalı olarak görmüyor, ebelikle aynı kategoride ele alıyor.
Oysa ki "Dünya Ebeler Günü", 5 Mayıs'ta kutlanıyor. Geçen yıla kadar Türkiye'de de durum buydu.
Hemşirelerin eleştirdiği konuların başında; performansa dayalı sağlık sistemi, yabancı sağlık personeli çalıştırılmasına izin veren yasal düzenleme, mobbing ve fizik, kimya mezunlarına, ebelere ve tıp teknisyenlerine hemşirelik diploması verilmesi geliyor.
İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Yönetim Anabilim Dalı Başkanı, İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Hemşirelik Direktörü ve Türkiye Hemşire Derneği İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Aytolan Yıldırım, konuyu gayet net özetliyor:
"Sadece İstanbul'da 61 hemşirelik eğitimi veren özel meslek lisesi açıldı. Tüm Türkiye'de ise Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olanlarla birlikte 700'e yakın meslek lisesi açıldı. Hemşirelik eğitimi dünyanın hiçbir yerinde 17 yaşın altındakilere verilmez. Hatta tehlikeli meslekler arasında anıldığı için çocuk çalıştırılmasına da karşı yasal düzenlemeler getirilmiştir. Bizde ise hemşire açığı olduğu gerekçesi ile eğitim seviyesi aşağıya çekiliyor."
49 YILDIR KUTLANIYORDU
Modern hemşireliğin kurucusu Florance Nightingale'in (18201910) doğum günü olan 12 Mayıs tüm dünyada "Hemşireler Günü" olarak kutlanıyor. Türkiye'de ise 1964 yılından beri 12-18 Mayıs tarihlerinde "Hemşireler Haftası" düzenleniyor.
Toplu nikâh, toplu sünnet geleneğimizi sürdürüp; Florance Nightingale'e de "toplu doğum günü" yapmayı başarıyoruz!..
Nightingale, Kırım Savaşı sırasında İngiltere'den gelerek, Üsküdar'daki Selimiye Kışlası'nda hemşirelik yapmış ve büyük ün kazanmıştı.
Nightingale'in "Tanrının en değerli armağanı olan hayat, çok defa hemşirenin ellerine terk edilmiştir" sözü, mesleğin bir ebenin doğuma eşlik etmesi sürecine indirgenmeyecek kadar kapsamlı olduğunu göstermiyor mu?
Sorarım size hanginiz 17 yaşında bir meslek lisesi mezunu hemşireye hastanızı emanet edersiniz?
Bizim çocuk kısa yoldan meslek sahibi olsun diyorsanız, o başka!..
Bu gidişle kızını üniversiteye gönderen kaç aile kalacak merak ediyorum...