Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Rızasıyla küçük yaşta evlilik sonucu yaşanılan dramı çözme gayretiyle atılan adıma “önergenin muhalefetle görüşülüp yeniden düzenlenmesi şartıyla” destek verdim. Bu yüzden birkaç gündür anamdan emdiğim süt burnumdan geliyor ama herkes bilmeli ki ben hâlâ aynı noktadayım!

        Çünkü ortada çok ciddi bir handikap var!

        Soruyor bazılarınız bana: “Bir lokma çocuğun kendi rızası mı olur?”

        Normalde olmaması lazım elbette ama maalesef oluyor bizim ülkemizde. Birçok küçük kız, yaşına aldırış etmeden, ailesinin rıza göstermemesini umursamadan âşık olduğu hissine kapılıp bir adamla el ele tutuşarak alıp başını gidiyor! Gidiyor ama sonunda büyük bir hüsranla da baş başa kalıyor. Çünkü mevcut yasalar o âşık olduğu adamı alıp hapse tıkıyor, onu da olduğu yerde bir başına sap gibi bırakıyor.

        Durumu daha somut anlayabilmeniz için yazılan mektuplardan birini sizlerle paylaşayım. Çorum’da yaşayan A.Ş. diyor ki özetle: “16 yaşındaydım, eşime âşık oldum ve flört etmeye başladık. Ancak yaşadığımız yer küçük olduğundan bu flört duyuldu. Ailem kıyametleri kopardı. Amcam ve babamın ağır şiddetine maruz kaldım. ‘Derhal bitireceksin bu çocukla ilişkini’ dediler. Çünkü sevdiğim genç Alevi idi. Bitirmeye çalıştık önce ama başarılı olamadık. Çünkü birbirimizi deliler gibi seviyorduk. Sonunda bir gece yarısı el ele tutuşup kaçtık. Ailem şikâyetçi oldu. Eşimle birkaç yıl gözlerden ırak yaşamayı başardık, ama sonunda yakalandık. Eşim cezaevini boyladı. 1 yaşındaki oğlumla tek başıma kaldım. Bir işim yok! Bir gelirim yok! Çaresizdim. O nedenle eşimin ailesinin yanına yerleştim. Tam dört yıl oldu hâlâ onlarlayım. Her hafta oğlumla cezaevine gidip geliyoruz. Oğlum babasını hep cezaevinde gördü. Ve eğer af çıkmazsa daha uzun yıllar babasını sadece o parmaklıklar arkasında görmeye devam edecek!”

        Velhasıl, benim bu önergeyi desteklememin tek nedeni, A.Ş. durumundaki kadınlarımıza yardımcı olmaktır. Başkaca bir nedeni yoktur. Tabii, bizim meslekte tribüne oynamak işin en rahat, en kolay tarafıdır. Ben vicdanen tribünlere değil, dibine kadar sızısını içimde hissettiğim bu kadınlara yardımcı olmak, onlara el vermek için ters tarafa oynadım. Haa, bu arada bazıları yazdıklarımı çarpıtıp aptal salak yorumlarla beni sindirmeye, geri adım attırmaya zorluyor, ama atmam kardeşim! Atmayacağım da! Çünkü her şey Nişantaşı’ndan, Çankaya’dan göründüğü gibi değil!

        Bizim modern dünyaya uygun yasalarımız var, bir de bu dünyaya tamamen aykırı gelenek ve göreneklerimiz! Eğer vaktinde Çorumlu A.Ş.’nin kaçtığı adamla flörtüne ailesi tepki göstermeseydi, karşı çıkmasaydı, her şeyi oluruna bıraksaydı belki de A.Ş. böyle bir hataya düşmeyecekti. Onu bu hataya düşüren anlamsız, saçma sapan gelenekler, görenekler ve ritüeller. Şimdi A.Ş. bu hataya düşmüş ne yazık ki! Ne yapalım yani, biz de “Beter ol kızım!” deyip arkamızı mı dönelim? Olur mu böyle bir şey ya!

        Bu arada, bu meselenin böyle bir noktaya gelmesinin en büyük sebebi kusura bakmasınlar ama o önergeyi kaleme alan AK Partili vekiller. Çok düşünmeden, muhalefetin de onayını almadan, ince eleyip sık dokumadan meseleyi yangından mal kaçırır gibi Meclis’e sundular ve sonuç berbat bir hale dönüştü.

        Umarım geri çekilen önerge, adam gibi düzenlenip yeniden Meclis’e getirilir. Ve A.Ş. gibi ya da ona benzer dramlar yaşayan kadınların hayatına ışık olur. Tabii bu arada deniliyor ki: Bu düzenlemeyle asıl niyet, zorla evlendirilen kadınların kocalarını kurtarmak!

        Böyle bir risk var evet. O yüzden benim de şöyle bir önerim var: Bakanlık tespit ettiği bu kadınlarla görüşecek bir komisyon kursun. Ve bu komisyon hukukçu, akademisyen, psikolog ve gazeteci kadınlardan oluşsun. Ben bu komisyonda olmaya talibim. Hikâyeleri dinlensin. Onlara sorulsun. Eğer gerçekten ortada tecavüzcüsüyle zorla evlendirilme gibi bir durum falan varsa zaten bu öyle ya da böyle ortaya çıkar. Yoksa da insanların hasbelkader düştüğü hatadan dolayı cezalandırılmaları artık son bulsun!

        Diğer Yazılar