Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DÜN sabah saatlerinde sosyal medyaya düşen bir video görüntüsü ortalığın yine tozunu attırdı. Çoğunuz görmüştür ama ben yine de bir özet geçeyim... Söz konusu videoda, İstanbul’da bir metrobüste iki gencin dudak dudağa öpüşmesine kendisini “ahlak bekçisi” olarak adlandırılan başka bir yolcunun müdahalesi ve diğer yolculardan gelen tepkiler kaydedilmiş.

        Bu kayıttan hemen önce yaşananların ise kaydı yok. Kaydedilende sadece öpüştü diye gençlere müdahale eden bir vatandaş ile onun bu müdahalesine karşı çıkan başka bir vatandaşın tartışması var.

        Dolayısıyla bilmiyoruz adamın hangi tarz ve ifadeler kullanarak gençlere müdahale ettiğini... Tabii bu olmadığı için de tam olarak bir yorum yapmak mümkün olamıyor. Anlamadınız biliyorum ne demek istediğimi, o nedenle açayım etraflıca...

        Bence bu olayı tam yorumlayabilmek için gençlerin hangi şekil ve biçimde öpüşmüş olduğunun bilinmesi gerekiyor. Çünkü dudak dudağa da olsa bu öpüşme kısacık bir buse ise buna müdahale hiçbir gerekçeyle kabul edilemez.

        Ama eğer o gençler, toplu taşıma aracında, yani tıklım tıkış insan dolu bir metrobüste şehvet ve tutkuyla, hadi daha açık yazayım, yatak odalarında misali, kimsenin olmadığını düşünüp sevişir gibi öpüşmüşlerse kusura bakmasınlar ama müdahaleyi de hak etmişlerdir.

        Biliyorum bu yazdıklarım karşısında çok tepki alacağım ama buna rağmen açık ve net söylüyorum: Eğer gençler tarif ettiğim, anlattığım biçimde bir öpüşme gerçekleştirmişlerse bunu ahlak bekçiliği ya da bilmem ne adına değil ama büyük bir görgüsüzlük, nezaketsizlik olduğunu düşündüğüm için ben de onları uyarırdım. Ama bağırıp çağırmadan. Kıyamet kopartmadan.

        Dolayısıyla efendim... Şaşırtıcı bulacaksınız ama eğer gençler dediğim biçimde bir davranış içerisine girmişlerse, o vatandaş verdiği tepkide yüzde yüz haklıdır. Haklı ama bunu “ahlak bekçiliği” adına yaptığını söylediği için de diğer vatandaşların ona tepki göstermesi gayet normaldir.

        ***********

        MEDYA MI SUÇLU OLDU ŞİMDİ?

        DÜN İran’da düşen özel jetteki insanların ardından sosyal medyada yapılan yorumlara dair bir yazı yazdım. Yazdığım yazıyla ilgili çok sayıda destek mesajı, telefonu filan aldım ama bazı dostlarımdan da yapılan o yorumların haklılığını savunan garip bir suçlama işittim.

        İsimleri mühim değil, erkek ve alanlarında çok başarılı olan iki arkadaşıma göre suçlu medyaymış. Biz gazetecilermişiz yani!

        Efendim, kazanın hemen ardından neden hayatını kaybedenlerin o bornozlu filan fotoğrafları servis edilmiş? Niye, “Düşen jetteki kadınlar, bekârlığa veda için gittiği BAE’den dönüyorlarmış” denilmiş.

        Denilseymiş ki: “Bir grup kadın arkadaş, BAE’de katıldıkları bir davetten dönüyorlardı.”

        O zaman böyle yorumlar olmazmış. Tahrik edici olmuş o ilk anda servis edilen fotoğraf karesi ve uçaktakilerin BAE’ye bekârlığa veda partisi için gittiklerini söylemek.

        Ha bir de diyor ki benim arkadaşlardan biri: “Kardeşim medya bilmiyor mu toplumun cahil ve kompleksli insanlarla dolu olduğunu! Niye haberi ona göre vermiyor, servis etmiyor?”

        Yani diyor ki: Millet cahil, sen millete göre haberi vereceksin, gerekirse doğruyu çarpıtarak!

        İnanın ben karşılarında söyleyecek cümle bulamadım. Hani bana bu gerekçeyi söyleyen insanlar eğitimsiz filan olsa üzerinde durmayacağım, ama bunu söyleyenler alanında çok başarılı ve son derece seküler yaşayan iki tıp doktoru.

        Tabii bakmayın böyle sakin sakin yazdığıma, dün bu yüzden bayağı bir tartıştım arkadaşlarımla. Gerekçe ne olursa olsun kabul edilecek bir şey değil kazada hayatını kaybedenlerin arkasından yapılan o iğrenç, insanlık ayıbı yorumlar.

        Onlara da dedim, aynı şeyi burada da yazayım... Kime ne o insanların niçin nereye gittiklerinden? Kimi ilgilendirir? Sonuçta paraları var, zengin insanlar ve kendilerine ait özel jetle kalkmış gezmeye gitmişler bilmem nereye! Devletin kasasından mı gitmişler? Milletin parasını mı çalıp gitmişler? Ne yapmışlarsa kendi kazançlarıyla, kendi uçaklarıyla, kendi imkânlarıyla yapmışlar...

        Ayrıca pardon da medya niye suçlu oluyor bu durumda? Sonuçta o fotoğrafları, hayatını kaybeden insanlar kendi sosyal medya hesapları üzerinden paylaşmışlardı. Medya özel bir çaba sarf etmedi o fotoğrafları bulmak için yani.

        Neden medya, haberi servis etmeden önce bu insanların başına gelen facia üzerinden birilerinin komplekslerini giderecek olmalarını hesaba katsın?

        Niçin o cahiller, kompleksten insanlığını kaybetmişler kabahatli olmuyor da medya onların da bu ülkede var olduğunu hesap edemediği için kabahatli oluyor?

        Diğer Yazılar