Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Değerli okurlarım, bu sabah bilgisayar mühendisi arkadaşımla görüştüğümde, yeni tehlikelerle baş etmek zorunda olduğumuzu öğrendim.

        Terör, trafik kazaları, savaşlar yaşamımızı tehdit ettiği dönemden geçerken, bir de teknoloji terörü bunlara eklendi.

        Bilgisayarımdaki virüs koruma programı korumaya yeter sanıyordum. Oysa çok değişik virüsler ve yöntemler yaygınlaşmış. Arkadaşımı dinlerken dehşete düştüm, zaten çok iyi bilmediğim, her gün değişen teknik kullanımlar beni ürküttü. Ama artık yaşamın içine giren bilgisayarlar, akıllı telefonlar olmadan yaşamak da imkânsız.

        Bugüne kadar, çevremizden, sosyal medyadan, polis uyarı mesajlarından teknoloji dolandırıcılara karşı tedbirli olmamız gerektiğini öğrendik.

        Ancak dolandırıcılığın sonu yok, şimdi de yenileri eklenmiş. Arkadaşım bu konuda uyarıcı bir mail gönderdi.

        Ben de köşemde, maildeki bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

        ŞİFRE ÇÖZME YAZILIMI

        Ülkemizde intenet kullanıcılarını hedef alan KriptoKilit saldırıları daha öncede olmuştu.

        Fakat bu sefer KriptoKilit güncel sürülümü ile daha büyük bir tehdit olarak karşımıza çıktı. Kendisini açık bir şekilde CryptoLocker olarak tanıtan bu yeni zararlı yazılım, yine kullanıcılara ait belli uzantılara sahip dosyaları şifreliyor. Bu verilerin kurtarılması için ‘şifre çözme yazılımı’ adında bir yazılım satın almalarını istiyor. Ve şöyle yazıyor;

        “Tüm dosyalarınız CryptoLocker virüs tarafından şifrelenmiştir. Şifre çözme yazılımı satın almak için tıklayın tüm dosyalarınızı kurtarın. Yazılımı Bitcoin ile satın alın.”

        Dosyalarınıza ulaşabilmek için tıkladığınızda şifre almak belli bir para ödemek zorunda kalıyorsunuz.

        Hatta 96 saat içinde satın almayı gerçekleştirdiğinizde 2998 tl den 1198 tl ye düşeceklerini bile yazıyorlar.

        Bu saldırılar sahte olarak PTT Kargo adına, Turkcell adına, TTNET adına v.b. gönderilen sahte faturalarla yapılıyor.

        Örneğin, “PTT kargo adına....... Nolu kargonuz ..... adresinde size teslim edilememiştir. Lütfen adres bilgilerinizi güncelleyerek kargonuzu teslim alınız. Teslimat adresini değiştirmek için adres değişikliği formunu indirip dikkatlice ve eksiksiz olarak doldurunuz. Üç gün içinde formu indirmediğiniz taktirde günlük 25 TL ödemek zorunda kalacaksınız” şeklinde yazılar gönderiyorlar.

        Altta da ‘Adres değiştirme formu’ diye bir yazı çıkıyor.

        Linki tıklayıp indirmeye başladığınızda bilgisayarınıza virüs bulaşıyor ve bilgisayarınızdaki tüm dosyalarınızı şifreliyorlar ve siz artık dosyalarınıza giremiyorsunuz. Buna çözüm olarak yine onların gönderdiği şifre yazılım programını satın almak zorunda kalıyorsunuz.

        Başka bir soygun yöntemi de ellerinde içinde sizin de olduğunuz, sizi rezil edebilecek youtube görüntüleri olduğu uyarısı şeklinde tehditler gelebiliyor.

        Ne olduğunu merak edip tıkladığınızda aynı virüs dosyalarınızı kilitliyor.

        Sonuçta yine onlardan yeni şifre almak için para ödemek zorunda bırakılıyorsunuz.

        NE YAPALIM?

        Öncelikle kimden geldiğinden emin olmadığımız mailleri açmayalım. Örneğin, ttnet size bir mail gönderdi ise adresinden emin olmalısınız.

        faturahatirlatma@ttnetbilgilendirme.com.tr (Doğru adres) ödeme@ttnet-fatura.com.tr (Sahte adres) Daha önceki fatura mailleriyle karşılaştırdığınızda tuzak maili anlayabilir açmazsınız.

        Bu teknoloji korsanlarına karşı çok dikkatli olmamız gerekiyor.

        Diğer Yazılar