Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Müzik öğretmeni Volkan Yaran öğrencilerine dünyanın 51 ülkesinden topladığı müzik aletleriyle dünya müziğini tanıtmış, sevdirmiş. Öğrencilerinin çoğunun müzik aleti çaldığı şarkılar söylediği bir okul düşünün.

        Kendisi çalışmalarını şöyle anlatıyor:

        “Müzik tarih boyunca toplumların, yaşayan ses kültürü, dili olmuş adeta.

        Öğrencilerimi yetiştirirken, özellikle bir kültürle var olan, gelişen müzikleri aktarmaya özen gösteriyorum.

        Seslerin insan üzerindeki etkisini düşündüğümüzde, bir müzik öğretmeni olarak çocukları iyi ve doğru müziklerle yetiştirmeye, bu müzikleri tanımalarına özen gösteriyorum.

        Bir çocuğun müzik aleti çalma eğitimi sürecinin çok hassas olduğunu ve bu anlamda titiz davranılması gerektiğine dikkat çekmek istiyorum.

        Onları gelişim süreçlerini dikkate alarak özellikle de müzik zevklerini geliştirecek bir eğitim süreci planlıyorum.

        SESLERİ MERAK ETTİ

        Müziğe ilgisi çok küçük yaşlarda başlayan Volkan Yaran şu an Silivri’de müzik öğretmenliği yapıyor. Kendisi vurmalı, telli, nefesli, tuşlu, yaylı pek çok müzik aletini çalabiliyor.

        Yaklaşık 16 yıldır farklı çalgı seslerini merak edip, ait oldukları ses kültürlerini araştırmış.

        Bu araştırmalarında ülkemizden ve dünyadan pek çok kültürlere ait farklı çalgılar edinmiş. Bu çalgılar, Volkan Yaran’ın öğrencilik yıllarından günümüze kadar farklı kültürlere, müzik yaşantılarına tanıklık etmesiyle birlikte giderek çoğalmış ve bir çalgı koleksiyonuna dönüşmüş.

        Farklı müzik kültürlerini anlatan koleksiyonda yaklaşık elli ülkeye ait telli, vurmalı, tuşlu ve üflemeli türdeki çalgılar yer alıyor.

        Yaran’ın bu kişisel koleksiyonu Silivri Belediyesi Fuaye Salonu’nda ve Lüleburgaz’da sergilenmiş.

        Ama bu çok özel serginin daha pek çok kişi tarafından izlenebilmesi için daha çok yerde sergilenmesi gerekir.

        ÇOCUKLARA HİZMET

        Sadece öğrencilerine müziği sevdiren, öğreten bir müzik öğretmeni olarak değil, müzik kültürünü bir etnomüzikolog gibi araştıran Volkan Yaran’ın gerçekten desteklenmesi gerek.

        Volkan Yaran, bir müzik öğretmeni olarak öğrencileriyle birlikte kültürel sorumlulukları içine alan projeleri ilke edinmiş.

        O, bir çocuğun içinde yaşadığı coğrafyanın, kültürel değerlerin farkında olarak büyümesi gerektiğine inanıyor.

        Yaran’ın Organoloji alanında çeşitli kaynaklardan araştırarak hazırladığı kitabı Ekim ayında Silivri Belediyesi tarafından basılacak.

        YOLU AÇIK OLSUN

        Umarım, bu alandaki akademik eğitimine de devam eder, koleksiyonunu tüm ülkede sergileme olanağı bulur, bu değerli müzik öğretmeni Volkan Yaran’ın yolu açık olsun.

        Volkan Yaran’ın bundan sonraki projeleri, Orgonoloji alanında akademik eğitimine devam etmek, farklı kültürlere ait çalgıları sergileyerek tanıtmak var.

        Diğer Yazılar