Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        O, gencecik yaşında gurur duyduğumuz bir bilim insanı. 1985 doğumlu ismini dünyaya duyurmuş bir fizik mühendisi. Harward Üniversitesi’nin genç akademi üyeliğine seçilen ilk Türk. İlk ve orta öğrenimini Kocaeli’de yaptı. 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik mühendisliği bölümünden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009’da tamamladı. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak ULUC’da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümüne doktora eğitimine başladı.

        Bu süreçte esnek katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı.

        Medikal teknoloji alnında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi ve genç mucitler listesine girmeyi başardı.

        İNÖNÜ İLE KARŞILAŞMA

        Orta sınıf bir ailenin ilk kızı olan Canan Dağdeviren Fizik bölümünü nasıl seçtiğini şöyle anlatıyor;

        Memleketimizdeki her genç gibi ben de üniversite sınavına girdim. Fizik, kimya gibi temel bilimlerden bir dal okumak istiyordum fakat karar veremiyordum. İşte tam bu dönemde Erdal İnönü ile Kocaeli kitap fuarında tanıştık. Gençlerle sohbet etmeyi seven biriydi. Nerede okuduğumu, ne okumak istediğimi sordu. Tabii ben bu önemli fırsatı kaçırmayıp kafamdaki soruları ona sordum. Bana Anılar ve Düşünceler isimli kitabını imzalayıp verdi. Kitabı imzaladığı bölüme de ‘Kitabı okuyunca, ne üzerine eğitim alacağına karar vereceğini inanıyorum yazmıştı. Belki o anda ne olduğunu anlamamıştım ama kitabı okumamla birlikte hayatım birdenbire değişti.

        Birçok hastalığa çözüm olacak yeni bir cihaz üzerine çalışan genç bilim insanımız Harward Üniversitesi’nde dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking ile bir araya geldi.

        Dünyaca ünlü İngiliz fizikçi ve evren bilimci Stephen Hawking Harward Üniversitesi’nde kara delikler üzerine bir konferans verdi. Hawking bu konferansında; ‘Kara delikler düşündüğümüz kadar kara değil, ışık dahil her şeyi içine çeken kara delikler paralel evrenlere açılan kapılar olabilir.’ Dedi.

        Bini aşkın akademisyen ve öğrencinin dinlediği ve internet üzerinden de canlı yayınlanan bu ders niteliğindeki konferans, kara delikler ve enformasyon paradoksu üzerine idi.

        Canan Dağdeviren de Hawking’in verdiği bu konferansın dinleyicileri arasındaydı. Canan Dağdeviren o benim kahramanım dediği Hawking ile çektirdiği fotoğrafı Twitter’da paylaştı.

        Bu önemli buluşmanın sebebi ise, değerli bilim insanımızın Hawking’in de yakalandığı, ALS hastaları için geliştirdiği bir cihazdı.

        Normal şartlarda ömrü 5-7 yıl arasında değişen pillerin ömürlerini kalp pili projesi ve tasarımı ile uzatan Dağdeviren, şimdilerde de ALS, Parkinson, Alzheimer ve beyin hastalıklarına yardımcı olabilmesi için iğne şeklinde bir pil tasarlıyor.

        Onunla gurur duyuyor, başarılı bilim hayatının devam etmesini diliyorum.

        Diğer Yazılar