Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmirli sanatseverler 5 Mart’ta başlayacak 22. İzmir Avrupa Caz Festivali ve yine 5 Mart’ta başlayacak 9. İzmir Uluslararası Kukla Günleri ile Mart ayını hayli yoğun geçirecek.

        Kendi adıma Kukla Günleri’nin hiçbir etkinliğini izleyememenin sıkıntısını çeksem de iç içe geçmiş bu iki önemli sanat etkinliği, “İzmir’de hiçbir şey yapılmıyor” diyenlere sanırım anlamlı bir cevap olacak.

        9. yılındaki İzmir Uluslararası Kukla Günleri, kısa sayılabilecek geçmişine rağmen, sanatsal niteliği ile benzerleri arasında ilk sıraya geçmeye başardı.

        İzmir’in adını yurt dışında başarıyla tanıtan etkinliğin basın dosyasında çok etkileyici rakamlar var. Bu yıl 23 ülkeden 40 kukla tiyatrosu grubu katılıyor. Bu 40 topluluk, 38 gösteri mekânında 42 farklı gösteriyi 150’nin üzerinde temsille sunacak.

        Gösterilerin yanı sıra biri Norveç’ten 4 sergi, biri profesyonel sahne sanatçıları için, üçü çocuklar için 4 atölye çalışması, ilköğretim okulları arası bir kukla oyunu yarışması da programda yer alıyor.

        9. İzmir Uluslararası Kukla Günleri tüm bu etkinliklerle 50 binin üzerinde seyirciyi hedefliyor.

        EN İYİLER GELİYOR

        Parmak kuklalarımı hala sakladığımı düşünürsek kukla en sevdiğim gösterilerin başında geliyor. Bu yıl programa baktığımızda bu alanda dünyanın en iyilerinin İzmir’e geldiğini görüyoruz.

        Bu köklü kukla tiyatroları, çağdaş gösteri teknikleriyle kadim geleneklerini birleştiren ve günümüz izleyicisi için sahnede önemli sürprizler sunan topluluklar. Örneğin Romanya’dan gelen üç gruptan biri olan Teatrul De Marionete Gepetto. Programda, her yaştan izleyiciye hitap edecek çok sayıda etkinlik var.

        Bunların hiç birini izleyememek söylediğim gibi benim için büyük üzüntü kaynağı. Kuklaları sevmeyi bırakın, her şeyden önce bir İzmirli olarak böylesi bir etkinliğe izleyici olarak da destek vermek, hepsini olamasa da pek çoğunu izlemek isterdim.

        Zira bana göre kuklalar, hangi yaş için olursa olsun, hangi tekniği kullanırsa kullansın, izleyenlerin anlatılanlara dışarıdan bakabilmesini sağlar. Bambaşka bir dünya yaratır.

        YENİ BİRİ OLURSUNUZ

        Belki de içinde yaşadığınız ama bir türlü algılayamadığınız pek çok meseleyi kukla karakterler anlamanızı sağlayıverir. Böylelikle kuklalar yaşamınıza dokunuverir. Oyundan çıktığınızda artık yeni biri olursunuz.

        Bu yılki sunuş yazısında Festival Direktörü Selçuk Dinçer şöyle diyor:

        Bir sanat festivalinin ulaşması gereken hedeflerden en önemlisi; o kentin yaşamında küçücük de olsa bir fark yaratmak. Belki yalnızca izleyicilerin yaşamına küçük sevinçler getirmek ya da o kentin sanatçılarına, açılabilecek yeni kapılar göstermek.... Kukla bu kentin yaşamında fark yarattıkça bizim beklentilerimiz de gerçekleşmiş olacak.”

        Detaylı bilgi için lütfen www.izmirkuklagunleri.com adresine bakın. Sonra bırakın hayatınız değişsin.

        Diğer Yazılar