Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Avrupa Caz Festivali 22’nci kez başlıyor. 5 Mart 2015 Perşembe günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi gerçekten sıra dışı bir konsere ev sahipliği yapacak.

        O gece klasik müzik ve caz müziği ustaların ellerinde şekillenecek ve “Taksim” adlı bestenin dünya prömiyeri ile dinleyenleri selamlayacak.

        Ufuk&Bahar Dördüncü, olağanüstü bir kariyere sahip iki piyano sihirbazı. Onları farklı kılan ise başardıklarıyla asla yetinmeyip sürekli yenilikler aramaları ve bu arayışları bilgi ve tecrübelerinin, ustalıklarının süzgecinden geçirerek sunmaları.

        Kendilerini müziğe bu denli özverili ve titiz bir çalışmayla adamaları ikilinin, olağanüstü yorumcular olarak tanınmasını sağlıyor.

        İSTANBUL AŞIĞI TRUFFAZ

        Erik Truffaz ise çağımızın trompet dehalarından biri. Öyle ki ona “Avrupa’nın Miles Davis’i” diyorlar.

        Özelliklerinden birisi de büyük bir İstanbul hayranı olması. Başta İlhan Erşahin olmak üzere Türk caz sanatçıları ile çalışmaktan hoşlanıyor. Erşahin ile çok sayıda konser vermişler, ortak projelerde çalmışlar.

        Truffaz’ın son çalışmalarından biri “Taksim” adını taşıyor ve bu eserin dünya prömiyeri de 22. İzmir Avrupa Caz Festivali’nde yapılıyor.

        İki piyano ve akustik trompet için yazdığı eserle ilgili Truffaz şunları söylüyor:

        Taksim Süit üç partiden oluşmuştur, üç değişik hava içerir ve bilhassa İstanbul’un sihirli ve şiirsel havasını taşır.”

        TROMPET VE MÜEZZİN

        Ufuk ve Bahar piyanolarla eserin modernlik ve çağdaşlık tarafını büyülü bir şekilde sunarken Erik Truffaz oryantal tonalitelerle onları tamamlıyor. Eser esrarengiz bir hava taşıyarak başlar, trompet müezzini taklit ederken piyanolar tellerle değişik sesler çıkararak ona cevap verirler.

        2. bölüm yavaş bir bölümdür. Bölümün havası romantik ve melodiktir. Final bölümü daha tekrarlamalı, ses ve ritim olarak zamanımızın hayatını bize hatırlatır. Piyanoyu kullanma şekline gelince sanki elektronik bir alet kullanıyormuşuz gibi düşünülmüştür. 2 piyano birbirlerini ritmik olarak tamamlayarak öne çıkarlar.

        DOĞAÇLAMA ZENGİNLİĞİ

        Konserin ikinci bölümünde ise sahneye Erik Truffaz (trompet), Marcello Giuliani (bas), Marc Erbetta (davul) ve Benoît Corboz’dan (piyano, Fender Rhodes, Hammond) oluşan Erik Truffaz Quartet gelecek.

        Grup onuncu albümleri “El Tiempo de la Revolución”dan örnekler seslendirecek.

        Konser dizgisini prova sırasında yapan ve doğaçlamalarla zenginleştiren Truffaz ve grubu cazın klasik müzikle buluştuğu geceyi unutulmaz bir caz tınılarıyla tamamlayacak.

        5-21 Mart 2015 tarihleri arasında İzmir’e caz coşkusu yaşatmaya hazırlanan 22. İzmir Avrupa Caz Festivali’nin program detayları www. iksev. org adresinden edinilebilir. Çok sayıda açık etkinlikle zenginleşen Festival’e katılın, baharı caz coşkusuyla karşılayın derim ben.

        Diğer Yazılar