Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sanırım 50 yaşı geçtikten sonra insan yaşama başka bir gözle bakıyor. En azından hayatının muhasebesini yapar, başarı ve başarısızlıkları ile yüzleşirken kendine karşı daha dürüst olabiliyor.

        Geçtiğimiz gün uzun zamandır ihmal ettiğim bir şey yaptım, çok eski ve iyi dostum Raşel Meseri ile buluştum. İki arkadaş oturduk, dertleştik. İkimize de iyi gelen bu uzun ve güzel sohbetin büyük bölümünü bizi eğiten, her ne isek o hale gelmemize neden olan öğretmenlerimizi konuştuk.

        Her zaman en büyük şansımın ilkokul öğretmenim Kamuran Öcal olduğunu söylerim. Meraklı, yerinde duramayan, onlarca soru soran küçük bir çocuğun bu merakını desteklemiş, afacanlığını ona yeni ilgi alanları bularak kontrol altına alabilmiş, yeteneklerini tam anlamıyla görüp, neyi yapıp neyi yapamayacağını fark ederek onu yönlendirmiş büyük bir eğitimciydi.

        Mekânı cennet olsun.

        BÜYÜK ETKİ YARATMIŞTI

        Ama şansım ilkokulla sınırlı kalmadı. İzmir Özel Türk Koleji’nde öğretmenlik mesleğinin en iyileriyle okudum. Bu şansım üniversitede de devam etti.

        Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ikinci yıl öğrencileri olarak dönemin alanında en iyi eğitimcileriyle öğrenim gördük.

        O yıllar için çok ileri bir vizyonla kurulan GSF’de öğretmenlerimiz (bizim deyimimizle hocalarımız) bize öğrenmeyi öğrettiler.

        Tiyatro tarihi, tüm bölümlerin ortak girdiği derslerdendi ve hocamız Prof. Dr. Özdemir Nutku idi. Kitaplarını okuduğumuz, Türk Tiyatrosu’nun büyük ismi Nutku’nun dersimize girmesi o zaman bile üzerimizde büyük etki yapmıştı.

        O zaman için bile diyorum çünkü insan onca gençken bazı şeylerin pek farkında olamaya biliyor.

        Bir gün saçma sapan bir sürü iş yapmış Özdemir hocamızı çok sinirlendirmiştik. Ancak o, bize sadece, “Bir gün Özdemir Nutku’dan ders almanın ne demek olduğunu anlayacaksınız” demiş, sınıftan çıkmıştı.

        O gün için pek bir şey ifade etmeyen bu sözü yıllar sonra çok derinden algıladım.

        BİZLERİ İLERİ TAŞIDI

        Pek çok konuda başkalarından ileriydik çünkü biz en iyilerin elinde yetişmiştik.

        Bunu sadece bilgi aktarımı açısından söylemiyorum.

        Onlar, duruşları, olaylara bakışları, insan sevgileri, dürüstlükleri, çalışma metotları, çalışana, emeğe, üretene verdikleri değer, öğretme ve örnek olma becerileriyle bizleri yaşıtlarımızdan çok ileriye taşıdılar.

        Yıllar geçti ama sevgili hocamız hala bizden çok çalışıyor, üretiyor.

        Yüzlerce eseri, onu çok seven öğrencileri var. Pek çoğu başarılı ve iyi işler yapan öğrenciler bunlar.

        Karşıyaka Belediyesi bütün bu çabayı emeği görmezden gelmedi.

        Dünya Tiyatrolar Günü’nde hocamızın Bostanlı’da oturduğu 6345 sokağa “Prof. Dr. Özdemir Nutku Sokağı” adını verdi.

        Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ı kutlamak gerek.

        Diğer Yazılar