Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kedi ve sinemayı ilişkilendirmek harika bir fikir. Çünkü kedilerin de sinemanın da kendine özgü bir gizemi var.

        Leonardo Da Vinci’nin “Doğanın en kusursuz yaratığı kedilerdir” dediği söylenir.

        E, sinema da bence sanat dalları içinde böyle bir ayrıcalığa sahip.

        Tabii benim açımdan bir film festivalinin kedi ile ilişkilendirilmesinin bambaşka bir faydası da var.

        Bu demektir ki Festival süresince tüm tanıtım materyallerinde kedi bulunacak. Şirin kedi fotoğraflarının ve görüntülerinin insanın morali üzerine olumlu etkileri olduğu kanıtlanmış bir gerçek bu arada.

        DENEYSEL VE KURMACA

        Boşuna mı internette milyonlarca kedi fotoğrafı ve videosunun dolaşması?

        Biliyorsunuz Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nin sembolü kedi. Ulusal ve uluslararası dallarda animasyon, belgesel, deneysel ve kurmaca kategorilerinde verilen ödül de Altın Kedi. Bu yıl on altıncısı yapılan Festival’in gözlüklü entelektüel kedisi, bir hafta boyunca İzmirli sinemaseverleri gösterimlerin yapıldığı salonlara çekti. Altın Kedi Ödül Töreni de 21 Kasım 2015 Cumartesi gecesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Kültürpark’ta yapıldı.

        İzmir’in tek film festivali olma özelliğini taşıyan Uluslararası Kısa Film Festivali, son iki yıldır Kare Film tarafından gerçekleştiriliyor.

        Her geçen yıl gelişen Festival, Avrupa Festivaller Birliği’nin AB destekli EFFE Projesi (Avrupa İçin Festivaller, Festivaller İçin Avrupa) kapsamında “EFFE Kalite Markasına değer görülerek kalitesini uluslararası arenada da kanıtlamış durumda.

        Kısa film, sinemanın özel bir alanı ve bence her babayiğidin harcı da değil, kısa film yapmak. Yanılmıyorsan Mark Twain, “kısa bir şey yazıverin işte” diyen birine, “kısa bir şeyler yazacak kadar vaktim yok bayım” demiş.

        Yani kısa bir yazı yazmak ya da kısa bir film yapmak uzuna oranla çok daha zaman alan ve komplike bir iş.

        İşte bu zor işin en güzel örneklerini İzmir’e getiren, üstelik çeşitli dallarda ödüller vererek destekleyen Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali, İzmir’in kültür ve sanat yaşamında önemli bir yer tutuyor. Sinemaseverlerin her yıl özlemle beklediği bir Festival olma özelliğini koruyor. Bu yıl 17-22 Kasım tarihleri arasında yapılan Festival’de; 96 ülkeden gelen 1600 film içinden seçilen 400 film, Buca Kültür Merkezi, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İsmet İnönü Sanat Merkezi ve Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gösterildi.

        İŞTE ÖDÜLLER

        21 Kasım akşamı yapılan ödül gecesinde de Altın Kedi ödülleri dağıtıldı. Ödüller Ulusal Kategoride; Birincilik Ödülü: Sadakat / Fıdelıty (Ilker Çatak)- İkincilik Ödülü: Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film / A Short Film About Wong Kar Wai (Ömer Çapoğlu / Serdar Önal)- Üçüncülük Ödülü: Duvarların Ardı / Beyond The Walls (Umut Güven). Uluslararası Kategoride; Birincilik Ödülü: Dawno Temu Na Slasku / A Long Time Ago İn Silesia (Tomasz Protokowicz)- İkincilik Ödülü: Kozmak / Wound (Alireza Salmanpour / Younes Tarrahi)- Üçüncülük Ödülü: Sormeh / Sormeh (Azadeh Ghochagh). En İyi Animasyon Ödülü: Altın Vuruş / Golden Shot (Gökalp Gönen), En İyi Belgesel Ödülü: Godesbana / Godesbana (Nursena Şimşek), En İyi Deneysel Ödülü: Aidiyet / Belonging (Serkan Ertekin) ve Gençlik Ödülü: Tuhaf Zamanlar / Weird Times (Mehmet Emrah Erkanı) olarak sahiplerini buldu.

        Diğer Yazılar