Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kültür ve sanatın; • Araştırılmasına • İncelenmesine • Oluşturulmasına • Öğrenilmesine • Öğretilmesine • Korunmasına • Kitlelere yaygınlaştırılmasına yönelik her türlü girişimde bulunmak amacıyla otuz iki yıl önce kurulan İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), bu amaca ulaşmak için başta Uluslararası İzmir Festivali pek çok etkinlik düzenler, projeler üretir ve uygular. Bunların içinden birini seçmek, ‘en çok bu etkinliğimizi seviyorum’ demek hayli güç. Çünkü bizim işimiz ancak çok sevilerek yapılırsa insana kolay gelen işlerden biri.

        Ama yine de Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması ve Caz Afişi Yarışması diğerlerinden ayrı tuttuğum iki etkinlik.

        İki farklı alanda (müzik ve grafik) gençlere yönelik bu yarışmalar çok yararlı sonuçlar veriyor. 2017’de Caz Afişi Yarışmamızın on beşincisini sonuçlandırdık. Ancak bu gün konumuz Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması. 1996 yılında kurucu başkanımız Dr. Nejat F. Eczacıbaşı adına düzenlenmeye başlanan yarışma, Türkiye’nin alanında ilk ve düzenli olarak sürdürülen tek yarışması.

        olanak sağlamak

        İki yılda bir, yarışma tarihinde elli yaşını aşmamış besteciler arasında düzenleniyor. Bu güne kadar çok sesli müziğimize 155 yapıt kazandıran yarışmanın, genç bestecilerimizi farklı dallarda yapıt vermeye özendirmek, tanınıp sevilmelerine olanak sağlamak gibi bir misyonu da var.

        Dokuzuncusu 30. Uluslararası İzmir Festivali kapsamında sonuçlandırılan yarışmanın konusu Konser Şarkıları idi. 7 Haziran gecesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde birbirinden yetenekli genç seslerimizi tanıma fırsatı da bulmuştuk. Finale kalan şarkıların tümü birbirinden güzeldi.

        Geçtiğimiz günlerde şartnamesi açıklanan 10. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması’nın konusu orkestra ve piyano için bestelenmiş “konçerto” olarak belirlendi. En kısası 20, en uzunu 25 dakika olması istenen bestelerin son teslim tarihi 15 Aralık 2017 Cuma günü saat 17.00’ye kadar. Gürer Aykal (Orkestra Şefi), İdil Biret (Piyanist), Turgay Erdener (Besteci), Rengim Gökmen (Orkestra Şefi), Gülsin Onay (Piyanist), Hasan Uçarsu (Besteci) ve Serdar Yalçın’dan (Besteci-Orkestra Şefi) oluşan Seçici Kurul, ilk toplantısını Ocak 2018’de yapacak. Finale bırakılan eserler Uluslararası İzmir Festivali kapsamında derecelendirilecek. Şartnameye göre yarışmaya Ocak 2017’de elli yaşını aşmamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları katılabilecek. Her bestecinin yarışmaya tek bir eser gönderme hakkı olacak.

        özendirmek amacıyla

        www. iksev.org adresinden de ulaşılabilecek şartnamenin sunuş yazsında Yarışma Genel Sekreteri İKSEV Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi, Dramaturg Serdar Ongurlar, güzel bir noktaya dikkat çekiyor. Ongurlar: “İKSEV, bu yarışmanın ikili hanelere ulaşmasından büyük bir onur ve memnuniyet duymaktadır. İKSEV’in çok sesli müziğimize yeni yapıtlar kazandırmak, genç bestecilerimizi özendirmek amacıyla başlattığı bu yarışma; geçmiş yıllarda ödül alarak deneyim kazanan birçok bestecimizin bugün olgunluk dönemlerinde olmaları göz önünde bulundurulursa, günümüzde yapıtlarını severek dinliyorsak amacına ulaşmış demektir. Bugüne değin yarışmaya 155 yapıt katıldı. Bu sayıdaki yapıtların yazılması ‘Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması’nı müziğimizin önemli yaşam kaynaklarından biri haline getirmiştir” diyor.

        Diğer Yazılar