Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        24. İzmir Avrupa Caz Festivali yarın (1Mart 2017) başlıyor. Bu, uzun ve yoğun bir çalışmanın sonu, yenilerinin başlangıcı demek. Festival öncesi aklınıza gelen gelmeyen pek çok işle uğraşırız. Festival sırasında tempo biraz düşse de mesai saatleri uzar ve yine iş başımızdan aşkındır.

        Bunun iyi tarafı hemen her gece farklı bir konseri izleme fırsatıdır. Her ne kadar normal bir konser dinleyicisi gibi olamasak da yine de daha önce hakkında yazdığınız, konuştuğunuz sanatçı ve grupları kanlı canlı sahnede görmek heyecan vericidir. Ve sanıyorum ki bunca zorluğuna ve yorgunluğuna rağmen işimi halen çok severek yapmanın bir nedeni de bu.

        ESKİLERE DALIP GİDİYORUM

        Nedense her yıl ister İzmir Avrupa Caz Festivali olsun, isterse Uluslararası İzmir Festivali olsun “Festival Başlıyor” yazısını yazarken aklıma ilk günler geliyor.

        Klavyemin başında eskilere dalıp gidiyorum. Klavyenin diyorum da, ilk festivaller sırasında tabii ki daktilo ile haber yazıyorduk. 24 yıl önce Avrupa Caz günleri üç konserle başlamıştı. Yirmi dördüncüsünün yapıldığı günümüzde on bir konser var programda. Şu gerçeği de kabul etmek gerekir ki, 2. Avrupa Caz Günleri’nden itibaren, Avrupa Cazı gibi çok özel bir alandaki Festival sadece konserler dizisi olarak kalmayacağını kanıtladı. Süreç içinde konserlere, açık oturumlar, paneller, söyleşiler atölye çalışmaları eşlik etti. Son yıllarda sayıları hızla artan yan etkinlikler İzmirlilerin de kentin adını taşıyan Caz Festivali’ne gösterdikleri ilginin ve sağladıkları katılımın kanıtı gibi. Bu yılki yan etkinlikler başka bir yazının konusu olacak kadar zengin.

        O zaman açılış konserimize dönelim ve İtalyan Cazının genç temsilcilerinden Manuel Magrini’den söz edelim.

        CANLI DİNLEYECEĞİM

        24. İzmir Avrupa Caz Festivali 1 Mart 2017 Çarşamba günü saat 20.00’de AASSM Konser Salonunda piyanist Manuel Magrini’nin konseri ile başlayacak.

        Aslına bakarsanız hangi sanatçı olursa olsun kanlı canlı dinlemeden hakkında yazmak istemiyorum.

        Magrini’yi YouTube’da dinledim tabii. Bu dinlemeler sanatçı hakkında fikir verdi mi? Evet. Ama hakkında yazacak kadar değil. Festival kitabını hazırlarken gelen bilgiler arasında “Olağanüstü yeteneği henüz çok küçük yaşlarda fark edilen, gerek solo gerekse grup olarak girdiği her yarışmadan önemli ödüllerle çıkan Manuel Magrini günümüz İtalyan Cazının genç sesi olarak özel bir yere sahiptir” deniyordu.

        İlk izlenimlerim bunun yanlış olmadığını düşündürüyor. Ama sanatçıyı sahnede izlerken ondan gelen ve onun seyirciden aldığı elektrik çok farklı etkiler yaratabiliyor. Caz CD’lerini severek dinlediğim genç bir hanımefendi geçenlerde sahne performansı ile beni hayal kırıklığına uğratmıştı.

        Bunun tam tersi pek çok durumla da karşılaştım. Magrini’nin, üstün bir virtüözitesi var. İzmirli caz dinleyicilerini etkileyeceğine de inanıyorum.

        Festival’in başlamasını biraz da bu yüzden, sanatçıları sahnede izleyebilme şansı yüzünden heyecanla bekliyorum.

        Bu arada Gökmen Küçüktaşdemir ve İlker Çoban’ın hazırladığı Ege’ye Bakış Gazetesi’nin 24. İzmir Avrupa Caz Festivali’ni konu alan Caz Aşkına ekini görün mutlaka. Dileyenler İKSEV ve MÜZİKSEV’den alabilirler.

        Diğer Yazılar