Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Pek çok şey gibi komşuluk anlayışı da değişti. Herkes kendi kalesine çekilmiş büyük yalnızlığı içinde yaşayıp gidiyor. İki yanımızdaki apartmanlarda tam olarak kimlerin oturduğunu bilmiyorum mesela. Her gün sokakta, manavda, markette karşılaştığım insanların pek çoğu kimdir, nerede oturur, ne yapar hiç haberim yok. Eminim ki pek çoğu için ben de aynı durumdayım. Sokakta yüzünü gördükleri, her sabah kedileri besleyen kadın diye bildikleri biri.

        Oysa komşuluğun önemli olduğu bir dönemde, öyle bir çevrede büyüdüm ben. Hastalıkta sağlıkta, sevincimizi, üzüntümüzü komşularımızla paylaşırdık. Özellikle hastalıkta insanın en yakın komşusuna güvenebilmesi çok önemli bir şey, akraban yetişene kadar komşun gelir derler bizde. İşte Herkes İçin Acil Sağlık Derneği’nin başlattığı “Acil Komşum” projesi gönüllülerini güvenilen komşular yapacak.

        TEK KOŞULLARI GÖNÜLLÜLÜK

        Bu proje ile her apartmanda, mahallede, sokakta, sitede ilkyardım bilen gönüllüleri artırmayı amaçlıyor dernek. Hangi yaşta, hangi meslekten, hangi cinsiyetten olursa olsun tek koşullarının gönüllülük olduğunu açıklayan Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı (HİASD) Uzm. Dr. Ülkümen Rodoplu; projenin ana amacının ilkyardımın bütün Türkiye’de yaygınlaşması olduğunu söylüyor ve devam ediyor, “Bu çalışmaya pilot bölge olarak İzmir Bayraklı’nın Mansuroğlu mahallesinde başlayacağız. Burada muhtarlarımız tarafından bize gösterilen apartman ve sitelerde yöneticilerle temas kurarak gönüllü bireyleri saptayacağız. Bu ilk adımı geçtiğimiz günlerde Mansuroğlu’nda attık ve projeye start verdik. Önümüzdeki hafta ilk eğitimimizi yapıyoruz. Gönüllülere kendi bölgelerinde kalp krizi, kırık, kanama, sara hastalığı, yanık, zehirlenme, şok, bayılma gibi durumlarda neler yapılacağını anlatacağız. Ardından bu çalışma İzmir’in ve Türkiye’nin bütün bölgelerine yayılacak. Dev bir Acil Komşum ordusu oluşturacağız. Amacımız olay yerine 112 Ambulans gelene kadar insanların ölmesini, sakat kalmasını engellemektir.”

        ÖLEN VE SAKAT KALAN

        Dr. Rodoplu; Acil Komşum Projesi’nin bütün Türkiye’ye yayılmasıyla her yıl geç müdahale edildiği için ölen ve sakat kalan binlerce insanımızı kurtarmayı hedeflediklerini belirtiyor ve “İlkyardım bilenler bu bilgilerini önce yakınlarına uyguluyor. O nedenle vatandaşlarımızı bu projeye dâhil olmaya İlkyardım gönüllüsü olmaya davet ediyoruz” diyor. Herkes İçin Acil Sağlık Derneği, İlk Yardım, Temel Yaşam Desteği & Afetlere Hazırlık Eğitim Programlarıyla büyük bir açığı gidermek için özveriyle çalışıyor. Bize kalan yapılan bunca işin kendimiz, yakınlarımız ve toplum için ne denli önemli olduğunu kavramak ve gönüllüler kervanına katılmak olmalı.

        Diğer Yazılar