Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu akşam AASSM’de 31. Uluslararası İzmir Festivali’nin son gösterisini yapacağız. Birbirinden yetenekli altı kontrbas sanatçısından oluşan L’Orchestre De Contrebasses (Kontrbas Orkestrası), gözlere ve kulaklara hitap eden mükemmel bir gösteri sunacak.

        Keman ailesinin bu en büyük ve kalın sesli çalgısıyla aramda özel bir bağ var. Bu çalgıyı ve sesini seviyorum. Sevgili yeğenim Osman Örsal on dört yaşlarındayken müziğe merak sarmış ve İzmir devlet Konservatuarı’nın kontrbas bölümünü kazanmıştı. Ailede müziksever çok ama müzisyen yok. Öncelikle müzik eğitimi almak istemesi garip karşılanmış, ardından kontrbası seçmesi ise hiç anlaşılamamıştı.

        Senfoni orkestraları ya da caz gruplarında hayli önemli bir işlev üstlenmesine rağmen pek ön plana çıkmayan kontrbas bu özelliği ile sevgili yeğenimi cezbetmişti. Daha ilk yılda okul orkestrasına girmesine rağmen, solfejle barışamadığı için müzikle yolunu ayırdı.

        KÖTÜ BİR TERCİH

        Yıllar sonra gezi olaylarının simgesi olan Kırmızılı Kadın fotoğrafını çekerek, aslında pek de kötü bir tercih yapmadığını kanıtladı. İşte bu macera sırasında kontrbas evimizin bir parçası oldu. Ve Osman için değerli sanatçı Kürşat And’tan aldığımız kontrbas MÜZİKSEV açılana kadar bizimle yaşadı. Terk edildiği ve suskun kaldığı için üzüldüğümü hatırlıyorum.

        Senfonik orkestraların ve caz gruplarının olmazsa olmazı olan ama solo çalgı olarak pek de sesini duyuramayan kontrbasın, 31. Uluslararası İzmir Festivali’nin kapanışını yapacak konserin baş aktörü olması benim acımdan heyecan verici.

        Farklı türlerde müzik yapan orkestralarda görev yapan altı değerli kontrbasçı, aslında çok önemli olan çalgılarının yeterince takdir edilmediği düşüncesinde birleşince Kontrbas Orkestrası’nı kurmuşlar. Sonrasında bu değerli çalgının bilinmeyen, daha önce gösterilmeyen yeteneklerini keşfetmek amacıyla olanaklarını zorlamaya başlamışlar.

        Ortaya hem gözlere, hem kulaklara hitap eden hayli eğlenceli ve renkli bir gösteri çıkmış. Sahnede dans eden, alışık olmadığımız ancak bünyesinde var olan sesler çıkaran kontrbaslar, hep ikinci planda kalmak zorunda olmadıklarını, pek ala bir gösterinin yıldızı da olabileceklerini kanıtlayamaya çalışacak bu akşam.

        Kontrbas sevenlerdenseniz çok eğleneceğiniz kesin, bu güne kadar sevmediyseniz bile bu çok yetenekli çalgıya hayran olacaksınız, eminim.

        Diğer Yazılar