Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyanın en iyi korunmuş üç antik kentin biri olan Efes’i ilk gördüğümde yedi yaşındaydım. Bahar dönemi okul gezisiydi sanırım. Geniş Liman caddesinin Celsus Kütüphanesi’nin, Hadrian Kapısının görkemine vurulmuştum. Sonra antik tiyatro, odeon ve yamaç evler. Öğle yemeği sonrası Efes Müzesini gezince hayranlığım daha da artmıştı. Aslında anlayamadığım pek çok şey vardı belki ama müzede o dönem sergilenen ameliyat gereçleri kafama kazınmıştı.

        Fildişi süslemeler ve mitolojideki tanımıyla bin memeli Artemis.

        Sonraki yıllarda her fırsatta Efes’e gittim. Gazetecilik yaptığım dönemde ise neredeyse bir ayağım Efes’te idi.

        Dönemin Efes Kazıları Başkanı ve Müze Müdürü Selahattin Erdemgil “sanıyorum ilk hayatında Efesliydin” derdi. Antik kenti onunla gezmek, pek çok ziyaretçinin göremediklerini görmek fırsatını buldum, pek çok özel haber yaptım.

        O zamanlar Efes’in kedi köpek nüfusu dikkat çekecek kadar değildi. Sonraki yıllarda sayıları çoğaldı. Bu konuyla ilgili teorim şöyle: Zalim insanoğlu sevimli bulup aldığı ve sonradan bıktığı kedi ve köpekleri için ıssız bir yer arar. Efes’i keşfeder. Nasıl yaşayacak diye bakmadan bırakır boş kente. Ama her zaman insanlardan akıllı olduğunu düşündüğüm kedi ve köpekler yaşamanın yolunu bulur. Usta birer yılan ve akrep avcısı olurlar. İnsana alışıktırlar, sevimli ve sıcakkanlıdırlar.

        MAHRUM KALACAKTIK

        Gelen giden ziyaretçilerin kalbini kazanmayı bilirler. Baktırırlar kendilerine. Müze yetkilileri en başından beri merhametlidir zaten, ellerinden geldiğince korur kollarlar onları. Efes’te düzenlenen sanat etkinliklerinin özellikle takipçisidirler. Çünkü sanatı sevip hayvanları sevmeyen pek yok gibidir. Kısa zaman sonra sadece mama için değil müzik için de gelmeye başlarlar.

        20 Temmuz 2017 Salı günü Viyana Oda Orkestrası & Fazıl Say konserinin ikinci yarısında sahneye çıkan yaşlı köpek, akşamüzeri provayı da izlemiş, müziği beğenmiş ve başkemancı ile dost olmuştu.

        Konserde de dostunu yalnız bırakmadı. Belki de koruma içgüdüsü ile sırtını ona yüzünü kalabalıklara döndü. Video viral oldu, köpeğimiz de ünlü.

        İzmir, Efes ve İKSEV adına çok önemli bir tanıtıma imza atan videoyu İKSEV Basın Danışmanlığı’ndan Onur Acımaz çekip servis etmeseydi, dünyanın kalbine işleyen bu sevimli olaydan ve sağladığı yarardan mahrum kalacaktık.

        Diğer Yazılar