Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) işbirliği ile bu yıl üçüncüsü yapılacak Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi 30 Ekim’de başlayacak, 3 Kasım’da sona erecek. Yine Türkiye’nin dört bir yanından çalgı yapımı öğrencileri ve eğitimcileri atölyeye katılacak, tanınmış yaylı çalgılar yapımcıları Nıcolas Gilles ve Wolfram Neureither ile çalışacak. Ülkemizin önde gelen çalgı yapımcıları da 30 Ekim – 3 Kasım 2017 tarihleri arasında MÜZİKSEV’de açılacak sergide keman, viyola, viyolonsel ve kontrbaslarını sergileyecek.

        Türkiye’nin batı tarzı ilk ve tek yay yapımcısı M. Ufuk Güler ve koleksiyoner/yayın evi sahibi Andy Lim öncülüğünde düzenlenen bu önemli eğitim etkinliği üç yıl önce Ufuk Güler’in ileri vizyonu sayesinde başladı. Yayları ile pek çok uluslararası sergiye katılan ve ödüller alan Güler, çalgı yapımı konusunda İzmir’deki büyük potansiyeli keşfederek uluslararası nitelikte çalışmalar yapma gereğine inanıyor. Koleksiyoner ve yayın evi sahibi Andy Lim, başarılı işleriyle tanıdığı Güler’e her türlü desteği vereceğini söylüyor. İkili İKSEV ve DEÜ’nün işbirliğini koordine ediyor ve 1. Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi 2015’de yapılıyor.

        ESERLERİ EŞLİK EDİYOR

        İlan edildiği gün kontenjanı dolan bir atölye olarak tarihe geçen etkinlikte iki keman ve altı yayın yapımına başlanıyor. Andy Lim’in özel koleksiyonundan seçilen barok ve çağdaş yaylar sergileniyor. Konserler ve söyleşilerle de zenginleşen atölyenin ikinci yılında önemli bir adım daha atılıyor. Bu kez uluslararası ustaların ders verdiği atölyeye Türk keman yapımcılarının eserleri eşlik ediyor.

        12- 16 Aralık 2016 tarihleri arasında sergilenen, beşi yurt dışından katılan toplam 23 çalgı yapımcısının paha biçilmez emeklerinin ürünü keman, viyola ve viyolonseller ve yayları değerli bir katalogda ölümsüzleşti. Alanında bir ilk olan bu sergi Türk keman yapımcılarının ustalığını göstermesinin yanı sıra “Çalgı Yapım Okulları”nın önemli bir işi başardığının da kanıtı oldu. Türkiye’den ve dünyadan önemli yapımcıları bir araya getiren 2. Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi,

        Serginin açılışına katılan pek çok kişinin “Türkiye’de keman yapımcısı var mıymış?” sorularına da güzel bir cevap oldu.

        İKSEV’e iki değerli keman kazandıran atölyenin üçüncüsü 30 Ekim’de başlıyor. Saat 18.00’de açılacak sergi de yaylı çalgılar yapımcılarımızın eserleri yer alacak. 19:00’daki konserde Mimar Sinan Kontrbas Quartet’i dinleyeceğiz. Ufuk Güler’in bize de aşıladığı umudumuz, İzmir’in Türkiye’nin çalgı yapımı başkenti olması ve sergisi ile de dünya çapında ünlenmesi.

        Diğer Yazılar