Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yaşam yolunda karşılaştığınız bazı insanlar size bilmediğiniz, tanımadığınız dünyaların kapılarını açar. Onlar sayesinde değişik bakış acıları kazanır, çevrenizi, insanları farklı yönlerinden tanırsınız. Örneğin dostluk gibi bazı kelimelerin gerçek anlamını daha iyi kavrarsınız. Sevgili Güner Özkan hocam böyle insanlardan biri.

        Hocam diyorum çünkü eğer onun yanındaysanız sürekli olarak öğreniyorsunuz demektir.

        Bilgisini aktarmaya bu kadar istekli çok az insan tanıdım. İlginç olan ve O’nu farklı kılan bu bilgiyi size büyük bir doğallıkla sanki hiç bir şey yapmıyormuş gibi aktarmasıdır. Duruşuyla, anlattıklarıyla, yaptıklarıyla öğrenmek isteyenler için bilgi hazinesidir.

        Tanıştığımız yirmi yılı aşkın süredir bana öğrettiği onca şey arasında en çok etkilendiğim çalgılarla ilgili sonsuz bilgisi ve hepsinin birer ruhu olduğuna inanması.

        MÜZİKSEV’ i hazırlarken ve sonrasında çalgıları yakından tanıdıkça onların birer ruhu olduğuna gerçekten inandım.

        Ve bu inancımı 3. Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi sırasında kanıtlama fırsatı buldum.

        İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) işbirliğiyle bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi, çalgı yapımı bölümü öğrencilerine uluslararası üne sahip ustalardan öğrenme fırsatı sunarken Türkiye’nin önemli yaylı çalgılar yapımcılarını da sergide buluşturuyor.

        Bu sergi son derece ilginç ve güzel oluyor. Farklı kentlerden gelen aynı işe gönül vermiş ustalar tanışıp kaynaşıyor. Birbirlerinden öğreniyor.

        En güzeli de özenle yaptıkları keman, viyola ve viyolonselleri bu sergide görücüye çıkıyor. Bu dokunmaya kıyamadığınız çalgıları sergilenmek üzere vitrinlere yerleştirmek insana kendini ayrıcalıklı hissettiriyor. Ve bazısını elinize aldığınızda çalgı size diğerlerine benzemediğinin sinyallerini veriyor.

        Onu diğerlerinden daha çok beğeniyor ve seviyorsunuz.

        IŞIKLAR SAÇTI

        Bu yıl İskenderun’dan gelen İsmail Kaya’nın muhteşem viyolonseli yalnız bende değil sergiye gelen herkeste aynı etkiyi bıraktı. Ziyaretçilerin oylarıyla “En Güzel Sesli Viyolonsel” seçilen bu çalgı bulunduğu vitrinde adeta ışıklar saçtı.

        Büyük bir ustalığın ve kusursuz bir işçiliğin ürünü bu viyolonselin sırrını öğrenince çalgıların ruhu olduğuna inancım pekişti. İsmail Kaya’ya çalgısının herkesin üzerinde nasıl böyle bir etki bırakabildiğini sordum. Gizemli bir gülümseme ile “Mutlu anların çalgısı o” dedi ve “eğer kendimi iyi hissetmezsem yaptığım çalgıya dokunmam. Çünkü benim ruh halimden etkilendiklerini bilirim” diye devam etti. Böylece beni hüzünlendiren ve mutlu eden çalgıların sırrını da çözmüş oldum.

        Diğer Yazılar