Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın(İKSEV), geleneksel hale getirdiği Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı 23- 26 Ocak 2018 tarihleri arasında yapıldı. Ustalık sınıfı dersleri 26 Ocak akşamı MÜZİKSEV’de yapılan çok güzel bir konserle sona erdi. Derslere katılan öğrencilerden beşinin katıldığı konserde Elif Eroğlu Vivaldi, İdil Olğar Fritz Kreisler, Alara Hekimoğlu Beethoven, Bengisu Yücesoy Rode ve Bahar Erünsal Max Bruch çaldı.

        Tuncay Yılmaz İzmir’in gururu çok değerli bir keman sanatçısı. Bir gazeteci olarak kariyerini yıllardır yakından izliyorum. Devlet solist sanatçısı olarak defalarca kanıtladığı başarılarını Arkas Trio’nun değerli bir üyesi olarak da devam ettiriyor. Tuncay Yılmaz’ı farklı kılan ise onun bildiklerini öğretme isteği. Yurt dışında okuma fırsatı bulan, çok değerli hocalarla çalışan Yılmaz, genç sanatçıların değerli kemancılarla çalışmasının önemini yakından biliyor. Bunu gençlere sağlamak için yıllardır İKSEV’in Uluslararası Keman Ustalık Sınıflarını yönetiyor.

        2018’in Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı’nda bu yıl Tuncay Yılmaz ile genç neslin keman dâhilerinden Artur Kaganovskiy vardı. Kaganovskiy son derece başarılı bir solistlik kariyerine sahip. Bunu uzun uzun anlatmaya gerek yok. İnternet sayesinde ne isterseniz anında öğrenebiliyorsunuz zaten. İnsan olarak son derece alçak gönüllü, bilgisini paylaşmayı seven bir karaktere sahip. İşini o kadar çok seviyor ki, bu tutkusunu öğrencilerine başarıyla aktarabiliyor. Keman çalma tekniklerinin yanı sıra bir dünya starının bu işi nasıl yaptığını, sahnede nasıl durduğunu, eşlikçisiyle iletişimini gözleyip çok şey öğrenebiliyorsunuz.

        TANIKLIK EDİYOR

        Robert Markham çok iyi bir piyanist. Bir o kadar da iyi hoca. Eşlik ettiği öğrencilerini büyük isminin altında ezmiyor. Onları çalarlarken destekliyor. Genç kemancılar, olağanüstü bir eşlikçinin sahne kariyerlerinde ne kadar önemli bir rol oynadığına böylelikle yakından tanıklık ediyor.

        Dünya çapında solist sanatçılarla çalışmanın genç kemancılar için ne anlama geldiğini final konserinde bir kez daha gözlemledik. Hepsi memnuniyetlerini tekrar tekrar dile getirdi. İKSEV olarak çok mutlu olduk. Sonuçta bunca çaba gençlere yeni bir şeyler kazandırabilmek için.

        Yazının başlığına gelince. Bu üç mükemmel hocanın ortak yanı hepsinin kendi alanlarının en iyisi olmaları. Ve de kedileri çok sevmeleri. Final konserinin yıldızı Kemençe oldu diyebilirim. Tuncay, Artur ve Robert tarafından bol bol şımartıldı. Burada bir gözlemimi daha paylaşayım. Kemancılar kedileri seviyor ama kediler de kemancıları çok seviyor. Sanıyorum bu sevgiyi hassas ellerine ve kocaman yüreklerine borçlular.

        Diğer Yazılar