Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Avrupa Caz Festivali yarın akşam yirmi beşinci kez başlayacak. İlk altı yılını gazeteci olarak izlediğim Festival’in 9 Mayıs 1994 Pazartesi günü başlayan ilk konserini hatırlıyorum şimdi. Bir sanat muhabiri olarak İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nı (İKSEV) Uluslararası İzmir Festivali’nden tanıyor, festivalin tüm etkinliklerini hiç kaçırmadan izlemeye çalışıyordum.

        Doğal olarak İKSEV’in düzenlediği Avrupa Caz Günleri’ni izlememek olmazdı. O geceyi, caz deyince Türkiye’de akla gelen ilk isimlerden biri olan Ümit Tunçağ sunmuştu.

        İzmir İtalya Konsolosluğu ve İzmir Fransız Kültür Merkezi işbirliği ile 9, 10 ve 11 Mayıs 1994 tarihlerinde yapılan ilk Avrupa Caz günlerinden aklımda Antonio Onorato’nun sıkı gitar solosu ve Süheyl Denizci TRT Hafif Müzik ve Jazz Orkestrası’nın yaşattığı muhteşem dakikalar kalmış.

        11 Mayıs gecesi konserden çıkarken bu farklı lezzetteki caz müziğini gelecek yıl tekrar dinleme fırsatımızın olup olamayacağını konuşuyorduk.

        MEMNUN KALIYORUM

        Yirmi beş yılın sonunda geriye dönüp baktığımda ve Festivali bir gazeteci olarak değerlendirdiğimde gördüğüm şeylerden memnun kalıyorum. 25 yılı kısaca özetlemeye kalksak bile yerimiz yetmez. Ancak etkilerini özetleyebiliriz. İzmir Avrupa Caz Festivali her şeyden önce sınırlar ötesi kültürel işbirliğinin en canlı, en verimli örneklerinden biri ve belki de İzmir için alanında ilkidir. Geçen çeyrek asırda pek çok değerli caz sanatçısını İzmir’e getirmiş, en gözde çalışmalarını İzmirlilere sunma şansı vermiştir. Atölyeleri, seminerleri, caz afiş yarışması, sergileri ile genç sanatçılar için ufuklar açmış İzmir’de gerçekten nitelikli bir caz izleyicisinin yetişmesine olanak sağlamıştır. Festival her yıl, dostlukla, paylaşmayla, yardımlaşmayla var olmuştur. Bir kentin adını taşıyan nitelikli festivallerinin olması, o kent için en ideal tanıtım yoludur. İzmir Avrupa Caz Festivali yirmi beş yıldır bu tanıtımı başarıyla yapmaktadır.

        GELENEK BOZULMADI

        3- 22 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacak 25. İzmir Avrupa Caz Festivali’nde de gelenek bozulmadı. Yine Avrupa’nın en iyileri en son çalışmalarıyla İzmir’de olacak.

        Festival’i 3 Mart’ta bir caz efsanesi, gelmiş geçmiş en iyi caz piyanistlerinden biri Emin Fındıkoğlu, +12 adını verdiği, aslında 15 kişilik orkestrası ile yapacak.

        First Gig Never Happend, Marcin Masecki& Jerzy Rogiewicz, Pulsar Trio, Ozana Barabencea & Band, Leila Martial Trio, Bconnected Jazz Band, Vein Feat. Aarhus Jazz Orchestra, InakiSandoval, Max Ionata Hammond Trio ve de geleneksel Açık Caz Atölyesi Orkestrası bu yıl konser programını oluşturacak.

        Diğer etkinlikler için lütfen www.iksev.org sitesini ziyaret edin. Kendinize göre bir şeyler bulacaksınız.

        Diğer Yazılar