Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Masallarla büyüdük biz. Annemin bize öğretmek istediği her konuda bir masalı vardı. Ellerimizi yıkamazsak ne olur? Dişlerimizi fırçalamazsak başımıza ne gelir?

        Neden saygılı olmalıyız, çevremizi nasıl temiz tutmalıyız, hayvanları, çiçekleri sevmeyi, büyüklere saygıyı, tutumlu olmayı hepsini masallarla anlatırdı. Yıllar sonra iki torununu da sevimli haylaz Kedi Zırzır’ın maceralarıyla büyüttü.

        Masal saatlerimizi büyük heyecanla beklerdik. Yaşımız büyüdükçe günün masalını o günkü yaramazlıklarımızın belirlediğini keşfetmiştik. Eğer yaramazlık tekrarlanmışsa o günün masalı hatalarından ders almayan birinin başına gelenlerle ilgili olurdu.

        Annemin uçsuz bucaksız hayal dünyası, zengin kelime hazinesi, anlatım becerisi benim ve kardeşlerim için paha biçilmez bir hazineydi. Masal dinlemek pek çok konuyu rahat öğrenmeyi sağlıyor orası kesin. Sonra anne ve çocuk arasındaki bağı güçlendiriyor. Çünkü ortak hayal dünyası içinde çok özel anlar paylaşmalarını sağlıyor.

        Tarih, coğrafya bilgilerinin yanı sıra ana dilin anlatım özellikleri, deyimler, söyleyiş şekilleri de dağarcığınıza ekleniyor. Ailenizin geçmişini de bu masallarla öğrenmeniz kolaylaşıyor. Kısaca masal anlatmayı seven aile büyükleriniz varsa çocukluğunuz çok mutlu, bir o kadar da verimli geçiyor.

        32. Uluslararası İzmir Festivali’nin en özel etkinliklerinden birisi “Büyüklere Masallar-Yolculuk” oldu. Proje Koordinatörü Hasan Işıklı, Grafik eğitiminin ardından Gent Üniversitesi’nde sosyal antropoloji içerikli sanat bilimi doktorasına devam ediyor ve Yaşar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım Bölümü’nde dersler veriyor. Işıklı İzmir’deki üniversite yıllarını Uluslararası İzmir Festivallerinde sanatçılara gönüllü mihmandarlık yaparak geçirmiş sosyal farkındalığı yüksek bir sanatçı.

        Yıllar sonra Avrupa Kültür Mirası Yılında 32. Uluslararası İzmir Festivali’ne özel bir proje ile geldiğinde ortaya çok güzel bir iş çıkacağından hiç şüphe yoktu. Kariyerlerini pek çok anlamda çıktıkları yolculuklarla inşa etmiş Elie Maalauf, Yousef Zayed ve Didem Köktaş’ı buluşturan “Büyüklere Masallar – Yolculuk” projesi müzikleri ve masallarıyla izleyenlerini öncesinde vadettiği yolculuğa çıkardı. Herkesin kendi içinde farklı yönlere yaptığı bu yolculuk sanırım hepimizi mutluluk ortak noktasında buluşturdu.

        Didem Köktaş usta bir anlatıcı. Sizi masalının evrenine çarçabuk sokup, hayal dünyasına konuk ediveriyor. Gecenin müziklerini çok sevdim. Elie Maalauf’un bestelerini, özenle seçilmiş anonim eserleri iki usta müzisyenin yorumuyla dinlemek ayrıcalıktı. Gecenin sürprizi “Yıldızların Alında” biraz önce çıktığımız içsel yolculuğu yıldızlı gökyüzü altında sonlandırmamızı sağladı.

        Diğer Yazılar