Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yoğun bir iş gününün tam orta yerinde sadık okuyucum, manevi annem Neriman Teyzem, gülen yüzüyle kapıda belirdi ve “Sana kuzukulağı getirdim” dedi. Sıkı bir dağ yürüyüşçüsü olan Neriman Teyzem, arada böyle sürprizler yapar, taze kekik, biberiye, adaçayı gibi yol boyu topladığı çeşitli taze otlardan beni de nasiplendirir. Ancak bu kez bir torba kuzukulağı ile birlikte çocukluk anılarımı da getirdi.

        MERAKLA İZLERDİK

        Çocukluğumun en güzel günleri, şimdi Göztepe’deki katlı otoparkın ve Tansaş mağazasının bulunduğu yerde geçti. O günlerde kocaman kayaların ve yağmurda su dolan büyükçe bir çukurun bulunduğu bu bakir arsada oyunlar oynardık. Bahar geldiğinde kuzukulağı toplama yarışmaları yapar, yaprakları üzerimize yapışan, adını hala bilmediğim ottan rütbeler takardık. Unutulmuş telefon direğine oturup kulaktan kulağa oynar, yedi kiremit, istop, yakan top partileri düzenlerdik. En uslu günlerimizde topladığımız papatyaları mahallemizin, “Gelin Abla”sına götürür taç ve kolye yapmasını merakla izlerdik. O günlerde ısırgan otları oyunda mızıkçılık yapanları cezalandırma yolu, kapari ise evcilik masalarının karpuzuydu. Yaşımız biraz büyüyünce radikayı, turp otunu, gelinciği, ebegümecini, arap saçını ayırmaya ve çok sevdiğimiz yemeklerinin yapılması için toplamaya da başladık. Otlar, her Egeli gibi gerek oyuncak gerek yiyecek olarak hep hayatımızdaydı.

        OT YEMEKLERİ

        Ege’nin güzelim ot geleneğini Alaçatılılar her yıl büyük ilgi gören bir festivalle

        taçlandırıyor. Bu yıl beşincisi düzenlenecek Alaçatı Ot Festivali 12-13 Nisan

        tarihlerinde yapılacak. 10 ve 11 Nisan’da ise gurmelerin ot yemekleri atölyeleri var. Ot Festivali Organizasyon Komitesi ile Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği yenilikler de yapmış. Örneğin ot toplama yarışmasına bu yıl Çeşmeliler de katılabilecek. Ayrıca geçmiş dört Festivalde yarışma kazanmış ot yemeklerini ücreti karşılığında özel stantlarda tatmanız da mümkün olacak. Geleneksel kortej, Ayhan Sicimoğlu konseri ile alkali beslenme ve fitoterapi (bitkilerle tedavi) konularında halka açık iki önemli konferans da Festival katılımcılarını bekliyor. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Gülden Köksal 10 Nisan’da fitoterapi konusunda, Dr. Ayşegül Çoruhlu ise 11 Nisan’da alkali beslenme konusunda konuşacak. Alaçatı’nın insana sağlık ve mutluluk veren atmosferinde sağlıklı ot yemekleri tatmak ve festival heyecanı yaşamak bulunmaz bir fırsat olsa gerek. Kim bilir? Yarışmacılardan biri belki kuzukulağı yemeği de yapar.

        Diğer Yazılar