Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kendisinden kısaca “Lif Sanatçısı” olarak söz etse de bilenler bilir, Prof. Suhandan Özay Demirkan, sanatçı ve eğitimci olarak çok önemli bir isimdir. İtalya, Fransa, Hollanda, Avusturya, Amerika, Litvanya, Almanya, İngiltere, Polonya, Mısır ve Türkiye’de davetli sanatçı olarak kişisel sergiler açan ve karma sergilere katılan sanatçının eserleri; Fransa, Musee Des Tissus et des Arts Decoratifs- Lyon, Belçika, Virtual Shoe Museum, Polonya, Central Museum Of Textile- Lodz ve Özel koleksiyonlarda yer almaktadır. Suhandan Özay Demirkan’ın ipek - kâğıt ayakkabı koleksiyonu, beni sanatsal yeteneğin tanrısal bir armağan olduğuna inandıran eserlerin başında gelir.

        Alaçatı sevgisiyle de tanınan sanatçı geçtiğimiz yıllarda tütün deposu olarak kullanılan 150 yıllık bir Rum evini restore ederek sanat galerisi haline getirdi. Art Textiles in Alaçatı, Gallery/Atelier Suhandan bu sezon kapılarını harika bir sergi ile açtı. 5. Alaçatı Ot Festivali kapsamında 7 Nisan’da açılan “Zanaattan Sanata Keçe” sergisi, tarihi Milattan önce 3. Yüzyıla uzanan ve Anadolu’nun bilinen en eski tekstil el zanaatlarından biri olan keçenin lif sanatçılarının elinde nasıl yeniden doğduğunun kanıtı niteliğinde.

        GİYSİLER VE AKSESUARLAR

        Anadolu’da “Ten ile yoğrulan yün hamuru” da denilen keçe, genç sanatçı ve tasarımcıların elinden dövülerek, yoğrularak yeni formlarda yorumlanmış. Sergide keçe alışılmışın dışında yer yaygısı, duvar yapıtları, heykelimsi formlar, giysiler ve aksesuarlar olarak sunuluyor. “Zanaattan Sanata Keçe” sergisinde ipek ve yün kullanılarak, tepme keçe, iğneli keçe, nuno keçe teknikleri ile oluşmuş 25 çalışma yer alıyor. Lif Sanatçıları Sedef Acar, Elvan Özkavruk Adanır, Gülcan Batur, Gülşen Berber, Pelin Dikmen, Canan Erdönmez, Neşem Ertan, Suhandan Özay Demirkan, Yasemin Kılıç, Yovita Sakalauskaite Kurnaz, Özge Usluca, Ali Yaldır’ın eserleri ve Konya’dan geleneksel keçeci İkonium Atelye’nin çalışmaları, Gallery/Atelier Suhandan’da* 20 Nisan tarihine kadar görülebilir.

        Sergi kapsamında önemli bir atölye çalışması da yer alıyor. 13 Nisan Pazar günü saat 11.00-17.00 arasında Yovita Sakalauskatie Kurnaz, Workshop düzenliyor. Geleneksel ve modern keçe tekniklerinin gösterileceği atölye çalışmasına katılacaklar, hammaddenin (yün) yeterli olmasına rağmen yoğun emek ve zaman isteyen ancak az gelir getiren Keçecilik zanaatının sanatsal bir obje olarak yeniden doğumuna tanık olabilir.

        *Adres; Kemalpaşa Caddesi No: 21 (Maria’nın Bahçesi karşısı) Alaçatı-Çeşme.

        İletişim; 0532 364 09 06

        Diğer Yazılar