Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir’in en önemli sanat etkinliklerinden biri olan Altın Testi Seramik Yarışması’nın on üçüncüsü geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. İzmir Rotary Kulübü’nün ilkini 1990 yılında, seramikte sanatsal etkinliği tanıtmak, sanatsal gücü geliştirmek, seramik dalında sanatçıları teşvik etmek ve birbirleriyle tanıştırmak amacıyla düzenlediği Yarışma bence hedefine ulaşmış durumda. Ve eğer Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi alt galeride açılan yarışma sergisini gezerseniz, (25 Nisan’a kadar) haklı olduğumu göreceksiniz.

        Altın Testi Seramik Yarışması demek benim için Yıldız ve Halim Şima demek. Şima Çiftinin özveriyi de aşan çabaları, sonsuz bilgi ve tecrübeleri İzmir’in bu denli önemli bir sanat etkinliğine sahip olmasını sağlıyor. On üçüncü yılında uluslararası nitelik de kazanan yarışmanın geldiği noktayı anlamak için belki de rakamlara bakmak lazım. Bu yıl Türkiye’nin yanı sıra Letonya Mısır ve Slovakya’dan 250’nin üzerinde eser katılmış. 151 eser sergilenmeye değer bulunmuş ve 32 eser de ödüllendirilmiş.

        ÖNEMLİ İSİMLER YER ALIYOR

        Altın Testi Seramik Yarışması’nın Seçici Kurulu her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkemizin en önemli isimlerinden oluşmuş. Bingül Başarır (Seramik Sanatçısı - Uluslararası Seramik Akademisi üyesi), Prof. Sevim Çizer (DEÜ. GSF Seramik ve Cam Tasarımı Bölüm Başkanı), Tüzüm Kızılcan (Seramik Sanatçısı), Prof. Gönül Öney (Sanat Tarihçisi), Prof. Sibel Sevim (Anadolu Üniversitesi - GSF Seramik Bölümü Öğr. Üyesi), Mustafa Tunçalp (Seramik Sanatçısı - Çanakkale Seramik Sanat Danışmanı), Prof. İsmail Yardımcı’nın(Uşak Üniv. – Seramik Bölümü Başkanı), yanı sıra Shawky Hafez Mısır temsilcisi - (Helvan Üniv., Seramik Bölümü), Eugenia Logınova Letonya temsilcisi - (Riga Güzel Sanatlar Akademisi, Seramik Bölümü Başkanı) ve Daniel PIRSC Slovakya temsilcisi - (Bratislava Sanat ve Tasarım Okulu, Seramik Bölümü Başkanı) da kurulda görev almış.

        3 MANSİYON, 2 GENÇLİK ÖDÜLÜ

        Yarışmada ilk üçün yanı sıra üç mansiyon, iki gençlik ödülü, Rotary ve Şimart ödülleri ile 22 adet kişi ve kurum ödülü veriliyor. Altın Testi’nin ödüllendirme yöntemi Yarışmayı farklı kılan unsurlardan biri. İlk üç derece dâhil her ödülün, deyim yerindeyse bir sahibi var. Yani İzmirli sanatsever kurum ve kişiler bu ödülleri sahiplenmişler. Örneğin birincilik Filiz- Gündüz Hekimgil, ikincilik Ayşe-Erdoğan Atay, üçüncülük Bilun- Galip Fesci çiftlerine ait.

        Tahmin ettiğiniz gibi ödüllerin tümünü kazananlara yer vermem mümkün değil ama DEÜ. GSF. Seramik ve Cam tasarımı Bölümü öğrencisi Belgin Akbaba, birinci, aynı okuldan Menekşe Uslu’nun ikinci ve Ferit Cihat Sertkaya’nın üçüncü olduğunu söyleyebilirim.

        Diğer Yazılar