Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir’de sinema adına iyi işler yapan Hezarfen Film Galeri’nin Hong Kong Ekonomi ve Ticaret Dairesi işbirliğiyle düzenlediği “Hong Kong Film Panorama”, 17 Haziran’da başladı. 22 Haziran’da sona erecek etkinlik kapsamında, İzmir Fransız Kültür Merkezi Salonunda Hong Kong’un yükselen sinemasından sekiz filmlik bir seçki seyirciyle buluşuyor.

        Eski bir Bruce Lee, Jackie Chan, Jet Li ve Chow Yun-fat hayranı olarak Hong Kong sinemasını sevmediğimi söylemem pek mümkün değil. Bu sinemayı neden sevdiğimi sorarsanız, aslında öyle çok da akıllı uslu bir yanıtım yok. Belki hayranı olduğum bu Asyalı oyuncuların, günün moda deyimi ile “cool” duruşlarının etkisi var bu beğenide. Belki de temsil ettikleri felsefeye ve ustası oldukları savaş sanatlarına duyduğum ilginin etkisi. Nedeni ne olursa olsun, bazılarına göre biraz fazlaca şiddet içerse bile bu sinemayı, koreografik dövüş sahnelerini ve sevgili aktörlerimin bana doğal gelen oyunculuklarını seviyorum.

        SON BARON

        Sevgili dostum Nesim Bencoya, Hong Kong Film Panorama’nın davetiyesini gönderdiğinde “Tüh tam da Festival zamanı. Olacak iş mi şimdi?” diye düşündüm. Ama sonra açılışın bizim etkinliğimizin olmadığı bir güne geldiğini fark ettim ve açılış filmini görünce keyfim tam anlamıyla yerine geldi. Hong Kong Film Panorama, günümüzün hayli üretken yönetmenlerinden Wong Jing’in ödüllü “Son Baron” filmiyle açılıyordu ve başrolde Chow Yun-fat vardı.

        Doğrusunu isterseniz, 2013 Hong Kong Film Ödüllerinde en iyi yönetmen ve en iyi özgün müzik ödüllerini alan Son Baron tam de beklediğim gibi çıktı. 1930’lu yıllarda güçlü bir işadamı olan Cheng Dagi’nin, Şanghay’ı işgal eden Japonlar ve hain bir Çinli generale karşı duruşunun epik öyküsünü anlatan film, alttan alta gelişen Hollywood filmlerine taş çıkaran aşk öyküsü, zarif romantizmi ve sinema teknolojisinin neredeyse sınırlarını zorlayan, ancak izleyicinin görsel bir şölen gibi izlediği kavga-dövüş sahneleriyle beni büyüledi.

        Son Baron, Cheng Dagi’nin gençliğini oynayan Huang Wiaoming’i de hayran olunan Asyalı oyuncular listeme ekledi.

        22 Haziran’a kadar; tümü ödüllü Soğuk Savaş, The Way We Dance, Seviyor, Sevmiyor, İncir, Bizim Dansımız, Diva, Karanlıktan Öyküler ve de özel gösterimde geçtiğimiz yıl Berlin Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilen ve kung fu tarihine dair mükemmel bir inceleme olan Büyük Usta var. Kaçırmayın derim.

        Diğer Yazılar