Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uluslararası İzmir Festivali’nde yarın yapılacak konserin adı “Müzik ve Tutku”.

        Müzik tutkuyu içinde barındırır bana kalırsa. Tutku olmazsa müzik de olmaz. Ama bir opera sanatçısı için tutkunun anlamı daha farklı olmalı.

        Bu farkı yarın Şirince St. John Baptist Kilisesi’nde Polonyalı Mezzosoprano Lilianna Zalesska’yı dinlerken görebileceğiz. Zalesska’ya piyanist Szczepan Konczal eşlik edecek.

        “Müzik ve Tutku” konseri ile Uluslararası İzmir Festivali mekânlarının arasına bir yenisi ekleniyor.

        Uzun yıllar kaderine terkedildikten sonra restore edilen, Şirincelilerin “Yukarı Kilise” dediği Vaftizci Yahya Kilisesi (St. John Baptist), Polonya’nın yetiştirdiği en iyi seslerden biri olan mezzosoprano Lilianna Zalesnska’nın resitaline ev sahipliği yapıyor.

        Zalesnska, Polonya’nın modern müzik yaşamında tanınmış bir sanatçı. Çok güzel bir sese sahip.

        Bilinen eserleri kendi tarzında yorumlamasıyla tanınıyor.

        Avrupa’nın en saygın festivallerinin aranan sanatçılarından biri olmasının yanı sıra, pek çok önemli yarışmanın birincisi.

        Oratoryo müziği icrası konusunda özel çalışmaları da olan Zalesnska’nın opera repertuarı barok dönem ve çağdaş operaları kapsıyor.

        EN PARLAK PİYANİST

        Piyanist Szczepan Konczal ise çağımızın en parlak piyanistlerinden biri olarak tanınıyor. Sadece eşlikçi olarak değil solist olarak da parlak bir isim.

        9 Temmuz gecesi çok özel bir mekânda bu iki değerli sanatçıyı tanıma fırsatı bulacağız.

        Özel mekân demişken kısaca değinelim derim.

        Hz. İsa’nın gelişini müjdeleyen ve MS. 27 yılı civarında O’nu Şeria Nehrinde vaftiz ettiğine inanılan Vaftizci Yahya adına yaptırılan Kilise yakın tarihe kadar kendi haline terk edilmiş, ancak taş yapısı nedeniyle korunmuş.

        Ancak 1988 yılında batı kısmındaki kubbe ve tonozların yıkılması ile harabeye dönmemesi için restorasyona alınmış.

        Mermer kemerli çerçevenin içinde iki kanatlı, çiçek motiflileri oyulmuş tahta kapısının üzerindeki kitabede; “Peygamber ve Vaftizci Yahya Kilisesi, Heliopolis’in (Aydın) kutsal rahibinin emri ile ve Siphnoslu Kallinikos’un lütfuyla çok sevgili tanrısı için yapılmıştır. Buradaki ve çevredeki bütün dindar Hristiyanların çok değerli yardımıyla tamamlanmıştır. Kilise tamamlandıktan sonra yıkıldı ve 1805 yılı Eylül ayında büyük masraf ve çabalarla aynı zamanda tanrının yardımıyla yeni bir kilise inşa edildi” yazıyor.

        Eğer Şirince’ye gittiyseniz bahçesindeki ortasında Meryem Ana heykeli bulunan küçük havuzlu kiliseyi görmüşsünüzdür.

        Ziyaretçilerin dileklerinin olacağı inancıyla madeni para attıkları bu minik havuz kilisenin sade güzelliğini pekiştiren bir unsur olarak ayakta duruyor.

        Diğer Yazılar