Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Aklımıza gelebilecek her şeyin hızla tüketildiği günümüzde Avrupa Festivaller Birliği (EFA), kültür ve sanatın korunması için önemli bir adım attı.

        EFA’nın Avrupa İçin Festivaller, Festivaller İçin Avrupa kısaca EFFE Projesi’ne Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu destek veriyor. Tüm Avrupa’yı hatta ötesini kapsan bu proje, var oluş amaçları yapıldıkları yörelerin kültür ve sanatını korumak olan festivalleri bir çatı altında toplamayı amaçlıyor.

        EFFE Projesi kapsamında Avrupa’da yapılan binlerce festival değerlendirecek ve en heyecan verici, en farklı, en yenilikçi, festivaller belirlenerek “EFFE Kalite Markası” ile ödüllendirilecek.

        toplam 28 ülkede

        Avrupa Birliğine üye 28 ülkede faaliyet gösterecek Festival Merkezleri, ülkelerinde EFFE Platformunu kurmak, genişletmek ve desteklemek için görev yapacak.

        Türkiye’de bu görevi İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) üstlendi.

        Festival Merkezlerinin belirlediği tüm Avrupa’dan yetkin kişiler, başvuran festivalleri: Sanata bağlılık, yerel topluluklarla bütünleşme, Avrupa ve dünya ile bağdaşan bir bakış açısına sahip olma kriterlerine göre değerlendirecek.

        Türkiye’de bu özverili ve onursal görevi Prof. Dr. Özdemir Nutku, Prof. Dr. Oğuz Adanır ve Prof. Dr. Hasan Uçarsu yürütecek. Ön elemede belirlenen Festivaller, Uluslararası Festival Jürisine sunulacak.

        Sanat, kültür, iş ve siyaset dünyasından birçok yetkin isimin yer alacağı Uluslararası Festival Jürisi, 2004-2013 yılları arasında Avignon Festivali direktörlüğünü yapmış, halen Lozan İsviçre’deki Théâtre Vidy direktörlüğünü yürüten Vincent Baudriller başkanlığında toplanarak EFFE Kalite Markasını alan festivalleri açıklayacak. EFFE Festival Markasına hak kazanan Avrupa’nın tüm festivalleri on-line ve basılı olarak yayımlanacak “Festival Kılavuzu”nda yer alacak.

        büyük tanıtım

        Bu kılavuzun dağıtımına Avrupa’nın en büyük festivallerinden birinin galasında 2015 yılının Ağustos ayında başlanacak.

        Festival Kılavuzunda yer almak demek, bütün Avrupa’nın o festivali, seçkin, yenilikçi, heyecan verici bir sanat ve kültür olayı olarak tanıması anlamına gelecek. Bu kılavuz, festivallerin birbirleriyle yakın işbirliği kurmasında da önemli bir rol oynayacak. Örneğin küçük bir beldede yapılan bir kültür ve sanat festivali, ne kadar iyi olursa olsun yöresi dışında tanınmazken, Festival kılavuzunda EFFE Kalite Markasıyla yer aldığında bütün Avrupa’nın kültür ve sanatla ilgili insanları ve festival izleyicileri tarafından bilinir olacak. Türkiye açısından bunun önemi büyük tabii ki.

        Kültür ve sanatımızı tanıtmak ve Türkiye’de de en az Avrupa’daki kadar nitelikli kültür ve sanat festivalleri düzenlendiğini kanıtlamak şansı doğacak.

        Diğer Yazılar