Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mısır’ın Şam El Şeyh kentinde gerçekleştirilen Arap Birliği Zirvesi’nde bir araya gelen liderler, ortak askeri güç kurma konusunda hemfikir oldu

        MISIR’ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen 26’ncı Arap Birliği Zirvesi’nde buluşan liderler, “barışa yönelik bölgesel bir güvenlik tehdidi durumunda devreye girmek üzere birleşik bir Arap gücü kurulması” konusunda uzlaşmaya vardı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin bakanlık ettiği zirvede alınan kararlar şöyle sıralanıyor:

        - 3 ay içinde yönetim kadrosu oluşturulacak askeri birliğe, Arap ülkeleri katılıp katılmama konusunda özgürler. Komuta kademesi Mısır ve Suudi Arabistan’dan yönetilecek. Ordunun ana görevi, Arap ülkelerindeki terör örgütlerine yönelik operasyonlar düzenlemek olacak.

        - Suudi Arabistan’ın önderliğinde başta Mısır olmak üzere 10 ülkenin Yemen’deki Husi milislerine karşı başlattığı “Kararlılık Fırtınası” operasyonuna barış sağlanana kadar devam edilecek.

        - Filistin-İsrail barışı 1 yıl içinde sonuçlanacak. Nisanda yeniden görüşülecek kararlara, İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak görmesi de eklenecek.

        - Arap ülkeleri serbest ticaret anlaşması için dışişleri ve konuyla ilgili bakanlar tekrar toplanıp detayları görüşecek.

        - İran, Birleşik Arap Emirlikleri ile arasında siyasi krize neden olan ‘adalar problemini çözüme kavuşturmalı’.

        ABD’DEN BAĞIMSIZ BiR GÜÇ OLACAKLAR

        Arap Birliği’nin son zirvesinde birleşik Arap ordusu kurma kararı alındı. Suudi Arabistan’ın Arap dünyasındaki liderlik konumunun perçinlendiği sırada Arap dünyası, daha doğrusu Irak ve Suriye dışındaki ülkeler güç birliği yapacak. Geçmişte denenmiş böyle bir kararın hayata nasıl geçirileceği belli değil. Gerçekleşmesinin uzun sürmesi beklenebilir. Özellikle kara kuvvetlerinde Mısır ve Ürdün dışında diğer silahlı kuvvetlerin gücü kuşkulu. Zaten Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin açıklamaları, kendisini iyice Riyad’ın siyasetine bağlayan Kahire’nin bu ordunun nüvesini teşkil edeceğini gösteriyor. Sünni Arap dünyası bir yandan (IŞ)İD, diğer yandan İran’ın hegemonik yayılması karşısında safları sıkıştırma, ABD’den bağımsız bir strateji geliştirme ve bölgesel düzenin geleceğine ağırlığını koyma peşinde.

        HAVALİMANI ZARAR GÖRDÜ

        SUUDI Arabistan’ın liderliğindeki koalisyonun Yemen’deki Husi mevzilerine yönelik bombardımanında, başkent Sana’daki havalimanı hedef alındı. Havalimanı kullanılamaz duruma geldi.

        İNTİKAM ALACAKLAR

        Sana’yı ellerinde bulunduran Şii Husiler ise Sünni blokun lideri Suudi Arabistan’a intikam saldırıları düzenleyeceklerini açıkladı. Husilerin liderlerinden Abdülmunim Kureyşi, “Suudi Arabistan’ı cehenneme çevireceğiz” ifadesini kullandı.

        SALİH’İN OĞLUNU KOVDU

        Arap Birliği Zirvesi için Mısır’da bulunan Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi, ülkedeki Şii Husi hareketine destek veren selefi Ali Abdullah Salih’in Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi olarak çalışan oğlu Ahmet Ali Salih’in görevine son verdi.

        Diğer Yazılar