Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, çok anlamlı bir şey yaptı; 1918 Karşıyaka doğumlu olan Doç. Dr. Osman Nuri Koçtürk'ün bir büstünü yaptırarak kentin önemli bir yerine koydu.

        Yalı Mahallesi'nde, Kent Koop Gıda Market'in bahçesine konulan büstün açılışında Akpınar şunları söyledi;

        "Topraklarımızı işgal etmeyi başaramayan emperyalizm, dilimizi, ruhumuzu, doğallığımızı, ağız tadımızı, alışkanlıklarımızı, kültürümüzü işgal etti... Bu gidişe dur demek için Tarhana Osman gibi aydınların izinden gitmeliyiz!"

        Başkan çok haklı çünkü Koçtürk çok önemli bir bilim adamı ve büyük bir yurtseverdi.

        Askeri Veteriner olduktan sonra gittiği ABD'de beslenme dalında çalışmalar yapmış, Türkiye'de biyokimya uzmanı olmuş, ABD'nin gıda emperyalizmini yerinde görmüş olmasının da etkisiyle, ABD'ye karşı savaş açmış bir bilim adamıydı...

        Koçtürk'ün mücadele verdiği konuların bazıları şunlar;

        a- Çocuklarımıza, taze süt yerine süt tozu içirmeye çalışan ABD politikaları...

        b- İnsanımıza zeytinyağı yerine –ABD fazla üretimi nedeniyle- soya yağı ve margarin yedirme dayatmaları...

        c- ABD'nin ışınlanmış Sonora Buğdayı'nın tohum olarak Türkiye'ye getirilmesi...

        Bunların dışında Koçtürk'ün ‘tarhana' konusunda halkı aydınlatma çalışmaları da çok önemliydi. En sağlıklı ve besleyici gıdalardan biri olan tarhananın yaygın ve bol olarak kullanımı için, 1960'ların olanakları içinde, sürekli radyo konuşmaları yapıyordu...

        ANTİEMPERYALİST

        Osman Nuri Koçtürk'ün Amerika'nın gıda emperyalizmine karşı verdiği mücadele yaşamı boyunca sürdü. Önce Ankara Üniversitesi'nde, daha sonra da işçi ve öğretmen sendikaları içinde, gözünü budaktan esirgemeden savaşım verdi.

        Ancak, beklendiği gibi, bu mücadelenin intikamını ondan aldılar...

        Konya'da uğradığı saldırıdan ucuz kurtuldu...

        ABD tarafından ‘nötralize' edilecekler listesine alındı. (1966 yılında, o zaman tabii senatör olan Haydar Tunçkanat tarafından açıklandı.)

        Ankara Üniversitesi'nde önü kesilerek profesör olması engellendi. Üniversitede yaşatılmayınca da1972 yılında ayrıldı...

        1980 darbesinden sonra tutuklandı...

        BENİM HOCAM OLDU

        Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 1967 yılında –o zaman önemsiz bir ders sayılan ve sayısı iki ya da üç olan- beslenme dersimiz vardı.

        Dersimize, daha önce görmediğimiz iri yarı bir hoca girmişti. Ders konusunu anımsamasam da, o kocaman insanın yüzünde taşımakta olduğu hüzünlü ciddiyeti çok iyi anımsıyorum. O yıllarda 1968 olayları henüz başlamamış olsa da, ABD'ye karşı gelişmekte olan tepki nedeniyle, hepimizin onun ders dışı söylediklerinden çok etkilenmiştik.

        Ders sona erdiğinde, hemen yanına koşmuştuk. Ama o hemen ayrılmış, ayrılırken de;

        "Çocuklar, emperyalizmin ne olduğunu iyice öğrenin," demişti. Hemen o hafta bu konuda bir kitap satın aldığımı anımsıyorum.

        Onunla son görüşmemizdi bu. Ondan sonra dersimize, Prof. Dr. Kazım Aras girmişti.

        Aras, kendi yazdığı kitabı satın almayanları sınıfta bırakacak kadar zavallıydı. Kimse tarafından sevilmezdi. Meğer, Koçtürk'e sıkıntı çektirenlerden biri de oymuş!

        Biz Kazım Aras'ı iyi tanıyorduk. Ona, Koçtürk'ün bize emperyalizm konusunda söylediklerinden söz ederek, -muzırlık olsun diye- ne düşündüğünü sormuştuk...

        Kazım Aras, Koçtürk'ün adını duyunca yüzünü buruşturmuş ve sanıyorum şöyle bir şey söylemişti; "Böylelerini üniversiteye alarak başımıza bela ediyorlar!"

        Büyük bir yurtsever ve bilim adamı olan Doç. Dr. Osman Nuri Öztürk'ün, doğum yeri olan Karşıyaka'da ölümsüzleştirilmesi alkışlanacak bir olaydır.

        Bunu gerçekleştiren Başkan Akpınar'ı alkışlıyorum...

        Diğer Yazılar