Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uluslararası Zeytinyağı Konseyi tarafından 26 Kasım tarihi Dünya Zeytin Günü olarak kabul edilmiş. Bu örgütün Türkiye ayağı olan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) bu günü kutlamak için bir toplantı düzenledi.

        Toplantı için Köstem Müzesinin seçilmiş olması çok güzel! Çünkü zeytine ve zeytinyağına ait her şeyin konuşulduğu toplantı en iyi bu atmosferde yapılabilirdi.

        Değerli arkadaşım Doç. Dr. Levent Köstem’in büyük bir özveriyle (sadece parasal olarak değil, emek olarak da) açmış bu müzeyi.

        “Müzenin çevresini de zenginleştiriyorum,” dedi Levent Köstem. “Zeytinyağının temel alındığı bir restoran, gelenlerin kalabileceği küçük bir otel, çocuklar için oyun bahçesi ile çeşitli köy ürünlerinin satılacağı satış bölümleri açma düşüncesindeyim!”

        UZZK BAŞKANI TİBET

        Dünya Zeytin Günü dolayısıyla bu toplantıyı düzenleyen UZZK Başkanı Ümmühan Tibet, çok güzel bir program hazırlayarak zeytinciliğin içine çocukları da almış. Üretici giysileri içindeki çocuklarla zeytin hasadı yaptılar, Köstem Müzesi içinde eski yöntemlerle zeytinyağı çıkardılar.

        Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın da dinleyici katıldığı toplantıda oturumun başkanlığını Tariş Zeytinyağı Genel Müdürü Güngör Şarman yaptı.

        İlk konuşmacı, Dokuz eylül Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Arkeolog, Mehmet Uhri idi. Zeytini ve zeytin ağacını anlatırken öyle etkileyiciydi ki, keşke daha uzun konuşabilse dedik. Ama o; “Benden sonra Ortaylı konuşacak. Biliyorum ki çoğunuz onu bekliyorsunuz” diyerek kısa kesti.

        İlber Ortaylı, her yerde ve her konuda konuşma yapmanın mutsuzluğu içinde gibiydi. Keyifsiz, hazırlıksız ve isteksizdi. Elbette herkes ondan bir konuşma istiyor olabilir. Toplantıları düzenleyenler de; ‘İlber Ortaylı’nın adı geçsin yeter’ diye düşünerek ona baskı yapıyor olabilirler.

        Belki de haklıdırlar. Çünkü İlber Ortaylı ne konuşursa konuşsun toplantıya katılanların sayısı yüksek oluyor.

        Ancak, böyle konuşmacıların salondan ayrılmasıyla salondakilerin bir bölümü de ayrılıyor. Toplantının atmosferi bozuluyor, kalanlarda bir burukluk oluyor.

        ÇETİN, BÜYÜK DEĞER!

        Oysa asıl konuşmalar, İlber Bey’den sonra oldu; Ticaret ve Sanayi Kontuvarı Genel Müdürü (Kristal Zeytinyağları) Ana Gıda Genel Müdürü (Komili Zeytinyağları) Ümit Ersoy, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, zeytinciliğin sorunları hakkında ilgi çekici açıklamalar yaptılar.

        Özellikle de zeytincilerin en büyüğü olan Cahit Çetin’in, zeytincilere yaptığı öneriler çok önemliydi.

        Şubat ayında görevini bırakacağını açıklayan Sayın Çetin, sanırım zeytinciler tarafından heykeli dikilecek ilk kişi olacaktır...

        Dünya Zeytin Günü’nün kutlanması için hem seçilen Köstem Müzesi ve hem de program çok başarılıydı. UZZK Başkanı Ümmühan Tibet çok önemli işler yapıyor...

        Diğer Yazılar