Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şubesi, Avukat Metin Öney’in başkanlığında çok güzel toplantılar düzenliyor.

        Her ay yapılmakta olan bu toplantılara halkımız büyük ilgi gösteriyor. Toplantılar, şube merkezinin bulunduğu Hisarönü’ndeki eski belediye binasındaki salonda yapılıyor.

        Geçen Çarşamba günü yapılan “Kadın ve Siyaset” konulu toplantıya, Devlet eski Bakanı Işılay Saygın ile eski milletvekilleri; Ankara Milletvekili Ayşe Gürocak ve İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları konuşmacı olarak katıldılar. Toplantının sunum görevi de bana verilmişti.

        IŞILAY SAYGIN

        Işılay Saygın, geçmişte siyasete damga vurmuş, aileden sorumlu devlet bakanı olarak ‘kadın hakları ve eşitliği’ için verdiği mücadele ile herkes tarafından beğeniyle izlenmiş bir siyasetçi. Bakan olarak yaptıklarından söz ederken, çıkardığı yasaların heyecanını yeniden yaşıyor gibiydi.

        Hele de, kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi konusunda bir yasa çıkarmak için verdiği mücadeleyi anlatırken Anayasa Mahkemesi’nin bir kararına hayıflanıyordu;

        Resmi nikahı olmayan kız çocuklarına ‘imam nikahı’ kıyan imamlara ceza getiren bir yasa çıkarmıştık. Hiç de kolay olmamıştı bunu çıkarmak. Fakat ne yazık ki Anayasa mahkemesi bu yasayı iptal etti. Oysa bu yasa yürürlükte olsaydı, 18 yaşın altındaki kızlarımıza imam nikahı yapılamayacağından, büyük olasılıkla evlendirilmeleri mümkün olmayacaktı. Ve geçenlerde, herkesin canını sıkan yasa taslağı meclise sunulamayacaktı,” dedi.

        Daha sonra Eski Ankara milletvekili, artık İzmir’e yerleşmiş olan arkadaşımız Ayşe Gürocak yaptı konuşmasını...

        AYŞE GÜROCAK

        Ayşe Gürocak’la birlikte DSP’de milletvekilliği yapmıştık. Sık olarak da, TBMM Genel Kurul Salonunda yan yana otururduk. Ecevit’in çok sevdiği çalışkan bir milletvekiliydi ve ona “Ayşe Öğretmen” derdi. Ecevit’in onu sevmesinin nedeni şuydu; o dönemde kimse doğuya gitmek istemezken Ayşe kendi isteğiyle Tunceli’ye giderek orada Milli Eğitim Müdürü olmak istemişti. Hatta o zaman MEB Müsteşarı olan rahmetli Benal Cordan bile onun gitmesine karşı çıkmış ve bunun bir delilik olduğunu söylemiş.

        İşte bu Ayşe Öğretmen, toplantıda çok güzel bir konuşma yaparak dinleyenlerin büyük beğenisini kazandı.

        TÜRKAN MİÇOOĞULLARI

        Bir de, Türkan Miçooğulları vardı konuşmacılar arasında. Eski İzmir Milletvekili ve onu tanıyan herkesin ‘ablası’ olan Türkan Hanımın söyledikleri de çok ilginçti.

        Elbette kadınların TBMM’deki sayısı önemlidir,” dedi. “Fakat bundan daha önemlisi oradaki kadın milletvekillerinin, yanlış gördükleri şeylere karşı çıkmasıdır. Keşke sayı daha az olsaydı da, daha cesur kadınlar Meclis’te bulunabilseydi!”

        Sokaktaki insanın ‘Türkan Abla’sı yaptığı coşkulu konuşma ile herkesi eski günlerine götürdü.

        Diğer Yazılar