Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Günlük olaylardan söz ederken ‘sendrom’ sözcüğünün kullanılmasına her zaman tepki göstermişimdir. Özellikle de ne söylediğini bilmeden bu sözcüğü kullananlara...

        Ama şu da bir gerçek ki, yerinde ve doğru olarak kullanılırsa ‘sendrom’ sözcüğü çok şey anlatabiliyor.

        Bunlardan biri de “Kassandra Sendromu”

        Kassandra, mitolojideki bir kahin yani bilici.

        Truva Kıralı Priamos ile Hekabe’nin bu güzel kızının en büyük arzusu, olayları önceden görme yetisine sahip olmakmış. Bir de rahibe olmak istiyormuş.

        Bir gün, Anadolu Tanrılarından biri olan, Güneş Tanrısı Apollon Kassandra’yı görmüş. Yakışıklı Apollon, bu güzel kızı görünce kendinden geçmiş;

        “Benimle birlikte olursan, her istediğini yerine getiririm,” demiş.

        Apollon kızın, hem kehanet yeteneğine kavuşma ve hem de rahibe olma arzularını yerine getirmiş. Sonra da, birlikte olmalarını istemiş. Kız karşı çıkmış;

        “Ben artık bir rahibeyim,” demiş. “Nasıl birlikte olabiliriz ki!”

        Apollon sinirlenmiş. Yakaladığı gibi Kassandra’nın ağzına tükürmüş. Neden tükürdüğünü de şöyle anlatmış;

        “Seni lanetledim! Artık her olayın sonucunu önceden görsen bile kimse senin söylediklerine inanmayacak!”

        PARİS’İN HAKEMLİĞİ...

        Kassandra’nın çilesi de bundan sonra başlamış...

        İda dağında, Hera, Athena ve Afrodit arasında yapılan güzellik yarışmasında güzeli seçecek olan hakemin, kardeşi Paris olmasına karşı çıkmış. Onun ülkesine felaket getireceğini söylemiş babası Kıral Priamos’a ama sözünü dinletememiş... (Sonunda Paris, Afrodit’in kışkırtması ile Yunanistan’a gitmiş ve Menelaos’un karısı Helen’i kaçırarak Truva Savaşı’nın çıkmasına neden olmuş!)

        Truva kentinin içine Truva Atı’nın sokulmaması için babası Priamos’u ikna etmeye çalışmış ama yine başarılı olamamış. (Sonunda, Tanrıça Athena’nın kurgusu ile, bu tahta atın içine askerleri dolduran Akhalar, Truva’nın içine girerek kenti ele geçirmişler.)

        Başka şeyler de gelmiş Kassandra’nın başına; Rahibelik düşleri içinde Apollon’a bile ‘hayır’ diyerek kendini korumuşsa da, Truva Savaşı sırasında tecavüzlerle karşılaşmış. Savaşın galibi olan Akhalı Komutan Agamemnon tarafından cariye olarak Yunanistan’a götürülmüş. Sonra da, Agamemnon’un kıskanç karısı tarafından öldürülmüş.

        Mitolojideki bu Kassandra olayı, bugün de çeşitli boyutlarıyla yaşanıyor. Toplumbilimde, sonunun kötü biteceği öngörülen olayların görmezden gelinmesine ‘Kassandra sendromu’ deniyor.

        Diğer Yazılar