Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Antandros’u ortaya çıkaran kazılar çok yeni, sadece 15 yıl önce Prof. Dr. Gürcan Polat tarafından başlamış.

        Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, bu kazılara büyük destek veriyor. Ticaret Odası Başkanı Coşkun Salon da, her Antandros projesinin içinde...

        Elbette Kültür Bakanlığı destekli kazıların bile tam olarak yürütülemediği bir ortamda, Edremit Belediyesi ile Ticaret Odası’nın bu destekleri alkışı hak ediyor.

        Antandros kazıları daha başlangıç döneminde olmasına karşın, yamaç evlerin ve nekropolis’in (mezarlık) bir bölümü ortaya çıkmış durumda.

        Truva Savaşı’nın kahramanlarından Aeneas, Tanrıça Afrodit ile İda’lı çoban Ankhises’in oğludur. Savaşta yanmakta olan Troya’dan kalkar, yaşlı babasını sırtında taşıyarak büyük bir savaşçı grubu ile yürüyerek Antandros’a gelir. O zamanlar İda Dağı’nın keresteleri çok ünlüdür ve Antandros bir gemi yapım merkezidir.

        Aeneas yirmi gemi yaptırır ve bunlara binerek önce kuzeye gider. Orada kendi adını taşıyan Aeneas (Enez) kentini kurduktan sonra uzun bir yolculukla gittiği İtalya’da Roma kentini kurar!

        Aeneas Destanı, MÖ 70-18 tarihleri arasında yaşamış olan Roma’lı yazar Publius Vergilius tarafından yazılmış ve günümüze kadar gelmiştir.

        ANTANDROS’UN YENİ PROJELERİ

        Aeneas efsanesinin iki ayağı üzerinde proje üretiyor Edremitliler.

        İlk ayak, Aeneas’ın Troya’dan yürüyerek Antandros’a geldiği yolu, yeniden kullanma projesi. Ticaret Odası Başkanı Salon; “Aeneas’ın, Kazdağlarından geçerek Antandros’a geldiği yolun belirlenerek kültür yürüyüşlerine açılması için gayret içindeyiz!” diyor.

        Bu projeyi, Balıkesir Valiliği’nin “Mysia Yolları” projesi içine katmasıyla önemli bir aşama sağlamışlar.

        Bir diğer önemli proje ise, o zamanın gemilerini inşa ederek ve Aeneas’ın rotasının izleyerek, Roma’yı kurmak üzere(!) İtalya’ya gidilmesi projesi. Elbette bu projenin yükü çok ağır! Bunu gerçekleştirmek için ilk adımı atan Başkan Saka ve Antandros kazısı başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat, İtalyan bilim adamlarıyla bir araya gelmiş ve çalışmalara başlamışlar...

        Ve elbette Edremit’in elinde bir de, İda dağında yapıldığı bilinen, tarihteki ilk güzellik yarışması var...

        Dünyanın ilgisini çekmek için bundan iyi bir şans olabilir mi?

        Diğer Yazılar