Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen perşembe ile pazar günleri arasında Edremit’te önemli bir etkinlik vardı. Adı “Aeneas’ın Rotası Çalıştayı” olan bu toplantılara, bu rota üzerinde bulunan, Arnavutluk, İtalya ve Tunus’tan yerel yöneticilerle bilim adamları katıldı. Truva (ya da Troya) Savaşı sırasında, kent yakılıp yıkıldığı için, mitolojik bir kahraman olan Aeneas (Ankises ile Afrodit’in oğlu), yanına ailesini ve yakınlarını alarak, İda Dağı üzerinden, Altınoluk dolaylarındaki Antandros’a gelirler.

        Amaçları, gemi yapım tesisleri olan bu kentte, İda Dağı’nın ağaçlarını kullanarak gemiler yaptırmak ve bunlara binerek kahinlerin önereceği yöne doğru yelken açmak...

        ROMA’YI KURMUŞLAR

        Nitekim, yaptırdıkları gemilere binerek önce kuzeye doğru yol almışlar ve adı Aenos olan bugünkü Enez’e varmışlar. Ancak fazla kalmamışlar ve güneye doğru yelken açmışlar.

        Gittikleri her yerde bazı sıkıntılar yaşayan ve bilicilerin önerileri doğrultusunda başka limanlara yol alan Aeneas ve arkadaşları, Enez’den sonra sırasıyla;

        Yunanistan’da; Delos, Pergamum, Strophades ve Actium... Arnavutluk’ta, Buthrotum... İtalya’da, Castro, Cyclopum ve Drepanum liman kentlerine gitmişler.

        Oradayken büyük bir fırtına Aeneas ve arkadaşlarını, Tunus’un Kartaca kentine sürüklemiş.

        Kartaca’da Aeneas, Kraliçe Dido ile büyük bir aşk yaşarken, tanrılardan gelen emirle yeniden İtalya’ya dönmek zorunda kalmış.Önce Cumae sonra Caieta’ya giden Aeneas, en son Lavinium’a giderek yerleşmiş. İşte burası çok önemli; çünkü, Antandros’tan kalkarak Lavinium’a giden Aeneas ve arkadaşları orada bugünkü Roma’yı kurmuşlar.

        ANLAMLI KATILIM

        Edremit Belediye Başkanlığı ile Antandros Derneği el ele vererek, bu rota üzerindeki kentlerin yetkililerini Edremit’e davet etmişler.

        En anlamlı katılımı İtalyanlar yaptı. İtalyan Büyükelçiliği, İzmir Konsolosluğu, kültüre büyük destek veren İtalyan Borghese Vakfı ile teknik insanlar katıldılar bu davete. Arnavutluk’tan katılan Prof. Neritan Ceka, hem eski içişleri bakanı ve hem de arkeolog...

        Yunanistan’ın -her zamanki gibi- yan çizdiği bu toplantıya katılanlardan biri de; Tunus’tan gelen Kartaca Belediye Başkanıydı.

        UZZK DA ORADAYDI

        Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet ile İcra Komitesi Başkanı Dr. Mustafa Tan, yanlarına Uluslararası Zeytin Konseyi Başkanı Ghedira’yı da alarak bu toplantıda etkin bir rol aldılar.

        Elbette, Akdeniz’de yapılan bir yolculuk, zeytin ve zeytinyağı olmadan yapılamazdı. Nitekim, Aeneas Rotası’nı turizme kazandırmak için yapılacak her etkinliğin yanında olacaklarını bildirdiler konuşmalarında...

        Gelecek yazıda Antandros ve Aeneas’a devam edeceğiz...

        Diğer Yazılar