Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        On beş yıldır zeytinlikler saldırı altında. Tam yedi kez yapılan saldırılar, zeytincilerin kararlı duruşları sayesinde ve bir kez de yüksek yargının kararıyla püskürtüldü. Ama zeytin bahçelerini; sanayi tesislerine, termik santrallere, maden ve taş ocaklarına, turizmin tatmin bilmeyen iştahına açmak isteyenler, bıkmadan usanmadan yeni yollar deniyorlar. Daha önceki yedi saldırının ardından yeni bir saldırı daha başlattılar; zeytin alanlarına yeni tanımlar getirerek ve zeytinlikleri koruyan yasalara yeni eklemelerde bulunarak amaçlarına ulaşmaya çalışıyorlar.

        TBMM’den yeni yasayı geçirmek için, içine her şeyin konabildiği bir torba yasayı çıkarmak için uğraşıyorlar.

        İLGİNÇ OYUNLAR VAR

        Yeni yasadaki ilginçliklerden bazılarını anlatayım da gülün! Mevcut yasada şöyle bir madde var; “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamaz ve işletilemez!” Bu maddeyi defalarca değiştirmeye çalışmalarına rağmen başaramadılar.

        Şimdi, bu maddenin sonuna şeytanca bir eklenti yaparak şöyle diyorlar; “Ancak, alternatif alan bulunamaması ve ‘Kurulun’ uygun görmesi şartıyla...” Bir cümlenin sonuna eklenen; ‘ancak, fakat, lakin, ama’ gibi sözcüklerde şeytan vardır. Bir de “Kurul”un ne olduğunu yazalım; Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu! Valinin başkanlığında kuruluyor. Yani siyasetin emrinde...

        BEKLEYEN TEHLİKE

        Çıkarmak istedikleri yasada bir başka şeytanlık daha var ki, binlerce yıllık zeytin ağaçlarının köküne kibrit suyu ekebilecek türden.

        “Dekar başına en az 15 zeytin ağacı yoksa o alan zeytinlik kabul edilmeyecek ve korunmayacak!” Bu madde, çok büyük bir katliamın kapısını açacak özellikte. Bin yıllık zeytin ağaçlarının olduğu zeytinliklerde zeytin ağaçları genellikle seyrektir. Eskiden öyle dikilmiştir. Hem sonra sayıyı azaltmak zor mu sanki! Kesersin fazlasını, indirirsin 15’in altına... Anıt zeytin ağaçlarının bulunduğu bu zeytinlikler eğer zeytinlik tanımından çıkarılırsa, sadece güzelim zeytin ağaçları değil, bir tarih yok olacaktır. Bir dekarda 14 ağaç var diye, binlerce yıllık bir geçmişin belleğini taşıyan zeytin ağaçlarını kesmeye kalkanlar, zeytincilerin boğazını kesmiş gibi olacaklardır.

        Ne olur yapmayın, zeytinliklere kıymayın!

        Diğer Yazılar