Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        23. Ütopya Toplantısı, 5-9 Temmuz tarihlerinde Karaburun’da yapıldı. Her zamanki gibi düzenleyici, Dağarcık Türkiye’nin yaratıcısı olan Enis Musluoğlu idi.

        Baştan sona ilgi çekici konu ve konuşmacıların bulunduğu toplantılara Karaburun Belediye Başkanı Sayın Ahmet Çakır hem destek verdi, hem de ilk gün yapılan toplantının moderatörü oldu.

        O ilk oturumda, Büyük Ortadoğu Projesi’ni anlatan Kemal Anadol’un; canlı, heyecanlı ve eğitici anlatımı büyük bir ilgiyle izlendi. Onun ardından konuşan Hüseyin Yurttaş da, her zamanki sevimli üslubuyla Büyük Olaylar ve Edebiyattaki İzleri konusunda görüşlerini sundu.

        Konuların tamamı çok etkileyiciydi. Ama beni en çok etkileyenler şunlar oldu;

        Levent Gedizlioğlu’nun sunumu: Harfler, Rakamlar ve Besame Muço...

        Kamil Masaracı’nın Ütopya Karikatür Sergisi...

        Derya Hacalaki ile Deniz Susan’ın; Seramik ve Takı Atölyeleri...

        Doç. Dr. Güzel Yücel Gier’in (Can Yücel’in kızı) bilgilendirmeleri...

        Alp Hamuroğlu’nun; Avrupa’da Dinsel Sömürü’ye Karşı Reformasyon konulu sunumu ile...

        Yaşar Aksoy’un sunduğu; Karikatür Dergileri Ölürken!

        Seyhan Livaneli de, geçmişte HAGEM (Halk Kültürü Araştırmaları) Genel Müdürü olmanın ayrıcalığı ile “Kültürün Yaşama Yansımaları” konusunda çok güzel bir konuşma yaptı.

        KUBAN ve ERDER

        Sadece Ütopya’ya katılanların değil, tanıyan herkesin konuşmasını beklediği isim Prof. Dr. Doğan Kuban idi. Son dönemin en ünlü İslam Eserleri Mimarı olan Doğan Hocayı dinleyenler onun bilge kişiliğinden çok şey öğrendiler.

        Özellikle de, Kültür Mirası ve Kadın konusunda bir konuşma yapan, bir başka büyük bilim insanı Prof. Dr. Cevat Erder ile ‘kadın üzerine’ yaptıkları tartışmaları dinlemek gerçekten çok hoş oldu.

        Cevat Erder Hoca, Erdal İnönü’nün ODTÜ Rektörü olduğu dönemde, aynı üniversitenin Mimarlık Fakültesi Dekanlığını yapmış, alanı olan Kültür Mirası konusunda UNESCO’da görevler almış, ileri yaşına karşın hala da üniversitelerde dersler veren bir bilim insanı.

        GEZMİŞ’E SÖYLEDİKLERİ

        Cevat Hoca’nın çok güzel anıları var. Kız kardeşinin kocası olan Can Yücel ile ilgili olanları bir yana, dekanlığı döneminde yaşadığı bir anısı beni çok etkiledi.

        Deniz Gezmiş ve arkadaşları dekanlığı işgale gittiğinde, onlara “Şimdi işim var, sonra gelin!” demiş. Deniz Gezmiş de kabul ederek ayrılmış.

        “Onlara sözüm geçerdi,” diyor Cevat Hoca. “Yurtsever çocuklardı. Onlara, İşgal ve boykotta kullandıkları karton, boya gibi malzeme yardımında bulunurduk.

        Başarılı geçen Ütopya Toplantıları için Enis Musluoğlu’na teşekkürler...

        Diğer Yazılar