Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ülkemizde herkes George Orwell'i, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı kitabı ile tanır. Oysa onun dünyada ve özellikle de siyasetle ilgili çevrelerde en iyi bilinen kitabı Hayvan Çiftliği'dir.

        Adını sürekli duyduğum ama ne yazık ki, bugüne dek okumadığım bu kitabı okumamış olan herkese öneriyorum. Batı dünyasında siyaset bilimi eğitimi veren birçok üniversitede bu kitabın öğrencilere başvuru kitabı olarak gösterilmesinin altında sosyalizmi karalamak yattığı bir gerçektir.

        Ancak onların bu niyetleri, ‘Reel Sosyalizm'e eleştiriler getiren bu kitaptan alınacak derslerin varlığını göz ardı ettirmez.

        Romandaki ‘Önder Domuz', Stalin'den başkası değildir. Diğer kahramanlardan kimilerinin, tarihte benzerleri bulunabilir, çünkü bunlar her diktatörlükte karşımıza çıkabilecek kişilerdir.

        Hayvan Çiftliği, dünya edebiyatında ‘yergi' türünde başyapıt olarak kabul edilmektedir.

        Kitap Can Yayınları'ndan, Celal Üster'in çevirisi ile çıkmış. Gerçekten çok başarılı bir çeviri olduğundan büyük keyifle okunuyor.

        BAŞKİŞİ’LER HAYVAN

        Konusu şöyle;

        Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara karşı örgütlenerek başkaldırırlar. Daha eşitlikçi bir toplum düşü kurarak yönetimi ele geçirirler.

        Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa zamanda önder bir takım oluşturur. Ancak, onların iç örgütlenmesi, devrimin yoldan sapmasına yol açar. İnsanlardan kurtularak kendi özgür dünyalarında özyönetim oluşturmayı düşleyen hayvanlar, yeni yönetimin daha baskıcı ve daha acımasız olduğunu görünce büyük düş kırıklığı yaşarlar. Çünkü artık bir diktatör tarafından yönetilmektedirler.

        STALİN’İ KORUDUM!”

        Orwell, kitabını yazdıktan sonra, Çapski adında bir Rus'la tanışır. Çapski, çalışma kamplarında çok eziyet çeken biri olmasına karşın;

        "Almanlar, Stalin sayesinde Moskova'yı ele geçiremedi. Çünkü Stalin kaçmadı ve Moskova'da kalarak direnişçilere büyük destek verdi!" demiştir.

        Bunun üzerine Orwell, yazdığı kitabın metninde bir değişiklik yaparak, Stalin'e karşı yaptığı haksızlığı gidermeye çalışır.

        Bunu şöyle yapar; Yazdığı metinde, hayvanların yaptığı bir değirmen, insanlar tarafından havaya uçurulurken;

        "Güvercinler uçuştu, Napoleon- kitapta Stalin'in karşılığı olan domuzun adı- da dahil bütün hayvanlar kendilerini karın üstü yere attılar..." demişken...

        Bunu;"...Napoleon dışında..." diye değiştirerek olaya bir ironi katmış.

        Kısa, kolay okunan ve dünya gerçekleri açısından dersler alınacak bir kitap.

        Diğer Yazılar