Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sabancı Üniversitesi ile Potsdam Üniversitesi arasında Almanya’da (15-17 Eylül) düzenleneceği açıklanan “Ermeni Soykırımına Avrupa Yaklaşımları” adlı çalıştay, büyük tepki çekti. Çünkü bu çalıştaya sadece, “Ermeni soykırımı vardır!” diyen akademisyenlerin katılabileceği anlaşıldı.

        KAPI DIŞARI EDİLİR

        Yani bir akademisyen çıksa da; “Ben, çalıştayda bir konuşma yaparak Ermeni Soykırım iddialarını bilimsel verilerle yalanlamak istiyorum!” dese, onu kapı dışarı ederler ve;

        “Burada sadece soykırımı destekleyenler konuşabilir. Türkiye’yi savunmak yasaktır!” derler.

        Sabancı Üniversitesi, gördüğü tepki üzerine bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Özetle şöyle diyor;

        “Potsdam Üniversitesi tarafından yapılacak olan çalıştayın ev sahibi değiliz. Öğretim üyelerinin Potsdam Üniversitesindeki çalıştayda görev almaları akademik özgürlüğün gereğidir!”

        Sabancı Üniversitesi, ‘akademik özgürlük’ söylemine sığınarak, Türkiye’yi uluslararası boyutlarda köşeye sıkıştırabilecek böylesi bir girişimin sorumluluğundan sıyrılamaz.

        Olay sadece –bu da tartışmaya açıktır ya!- bir akademisyenin kendi inisiyatifi ile gidip böyle bir çalıştaya katılması değildir. Çünkü;

        Hem broşürlerde, düzenleyiciler arasında Sabancı Üniversitesi’nin logosu vardır...

        Hem de programda, çalıştayın açılış ve kapanış konuşmalarının, Sabancı Üniversitesi’nden katılan akademisyen tarafından yapılacağı belirlenmiştir. Bu konuşmaların her zaman düzenleyici/ev sahibi üniversite tarafından yapıldığı düşünülürse, Sabancı Üniversitesinin topu taca atmaya çalışması boşuna gayrettir.

        KOÇ KATILMIYOR

        Toplantıya ayrıca, Kemerburgaz, Bilgi ve Ankara Sosyal Bilimler üniversitelerinden de akademisyenler katılıyormuş. Her ne kadar Koç Üniversitesi’nden de bir kişinin de katılacağı ilan edilmişse de, bu kurum katılacak akademisyenin işine altı ay önce son verildiğini açıklamış. Zaten Koç Üniversitesi’nin adını duyunca şaşırmış, ülkeyi sıkıntıya sokabilecek bu tür bir aykırılığı ona yakıştırmamıştık.

        Diğer Yazılar